Iz Štajerca: Zasukaj, prekrižaj, zategni

Katarina Trstenjak
29.11.2018 06:02

Po rodu Idrijčanka je zaslužna, da veliko otrok in drugih v Staršah in okolici zna klekljati. V dveh desetletjih je Jana Dobnik v Staršah klekljanja naučila 180 otrok

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jana Dobnik rada kleklja in poučuje.
Igor Napast

V starški osnovni šoli se otroci že več kot desetletje lahko učijo tudi klekljati. Cele generacije otrok, od deklet do fantov, so se učile "zasukaj, prekrižaj, zategni". Da pa številni otroci, ki obiskujejo osnovno šolo v Staršah, znajo klekljati, se je treba zahvaliti učiteljici Jani Dobnik, ki izhaja iz Idrije in se je v Zlatoličje primožila.

Jana Dobnik ob prejetju nagrade v Italiji
Arhiv Jane Dobnik

Zaradi mame vztrajala pri klekljanju

"Mama se je veliko ukvarjala z ročnimi deli in verjetno je to botrovalo mojemu vpisu v Čipkarsko šolo v Idriji. Klekljati sem začela, ko sem bila stara šest let. Šolo sem obiskovala kar enajst let, vmes sem skoraj obupala, pa je mama vztrajala, da se moram naučiti klekljati. Že kot otrok sem na počitnicah učila svoje sestrične. Zelo ponosna sem bila, ko sem si sama narisala in izdelala čipko za maturantsko obleko," svoje prve stike s sukancem opisuje Dobnikova in dodaja, da so v krajih, kjer je klekljanje doma, otroci pričeli klekljati kakor hitro so lahko držali kleklje pa vse do starosti, ko so sploh še kaj videli. S krožkom v Staršah pa je pričela, ko je hči obiskovala drugi razred starške šole. Zdelo se ji je namreč, da je zadnji čas, da hči začne klekljati. Dobnikova je takrat sicer delala na osnovni šoli v Mariboru, zato je stopila v stik s starškim ravnateljem, ki se je s predlogom strinjal. Takrat je krožek obiskovalo od pet do sedem učencev. Ko pa je Dobnikova pričela poučevati na starški osnovni šoli, je število učencev pri klekljarskem krožku naraslo, danes jih krožek obiskuje med 25 in 30.

Jana Dobnik med svojimi učenci
Arhiv Jane Dobnik
Jana Dobnik izhaja iz Idrije, kleklanje pa je prinesla tudi v Starše.
Igor Napast

V klekljanju se tudi tekmuje

V Staršah otroci delajo po programu Čipkarske šole v Idriji, nekatere izdelke pa jim Dobnikova malo pomanjša, saj učenci klekljajo manj kot v Idriji. "Učenci osvojijo osnove: kitico, ris, sukani ris in različne obrobe za robčke, tisti, ki vztrajajo več let, pa lahko naredijo tudi kakšen zahtevnejši izdelek. Rada bi naučila učence, da bi klekljali po tehničnih skicah, saj je potem znanje trajnejše, če veš, kako si lahko pomagaš," o metodah poučevanja razlaga zagotovo najboljša klekljarica v občini Starše. Prvi motiv, ki se ga učenci lotijo, je živalica, nato pa sledijo zapestnice, razne obrobe za robčke in prtičke. Se pa v klekljanju tudi tekmuje.

Rada kleklja in poučuje

Ob vsej tej zagnanosti in prenašanju znanja na mlajše generacijo nismo mogli mimo vprašanja, od kot Dobnikova črpa energijo za poučevanje. "Rada klekljam in rada poučujem. Če to združim, je to klekljarski krožek. Otroci radi hodijo h krožku, in ko jih gledam, kako delajo, me to napolni z novo energijo. Vsako leto si izmislim kak nov izdelek, ki poživi razstavo. Vedno sem vsakemu rada pokazala, kako se kleklja, in s tem rušila tabuje, kako je to nekaj težkega," je odvrnila. Sicer pa pravi, da sama kleklja bolj malo, za kakšno darilo ali za natečaje. Ti ji predstavljajo poseben izziv, sploh, kadar mora klekljati po kakšnem težjem vzorcu ali narediti avtorsko čipko.

Lani je Jana Dobnik na natečaju združenja Fuselliamo iz Italije prejela prvo nagrado za čipko Hektor in Andromaha.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta