Iz Štajerca: Njeni edinstveni porcelanasti okraski se ne razbijejo

Hojka Berlič
10.12.2020 05:00
Ptujčanka Tina Lah je pravzaprav razpeta med dvema popolnoma različnima poklicnima zgodbama. Ustvarja znamko nakita in okraskov L'ah!, izpolnjuje pa jo tudi delo bioterapevtke. Po letih ustvarjanja v servietni tehniki ji je uspelo, da imajo njeni okraski porcelanast videz. "To je zdaj res izdelek, s katerim sem tudi sama zadovoljna," pravi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krogle imajo porcelanast videz. Foto: Igor Napast
Igor Napast

Že septembra je Tina Lah začela nabirati material za novoletne okraske, ki jih je prav te dni začela odpošiljati, zapakirane v lično ročno izdelano embalažo, letos prvič izpod rok varovancev varstveno-delovnega centra Sonček Ptuj. Ideje sicer zbira že od poletja. "Za letos sem izdelovanje okraskov končala, saj določenega materiala trenutno ne morem več dobiti. V Sloveniji je razprodan in ne vedo, kdaj ga bodo lahko spet dobavili. Pri svojem postopku izdelave pa potrebujem točno določenega," pravi oblikovalka, ki je tako letos izdelala le okrog petdeset teh edinstvenih okraskov in večina jih je tudi že rezervirana.

Tina Lah Foto: Igor Napast
Igor Napast

​Veliko potrpljenja in natančnosti

Prve korake na oblikovalski poti je naredila pred petnajstimi leti, ko sta med študijem s prijateljico začeli izdelovati ogrlice. Pri vseh njenih izdelkih je rdeča nit servietna tehnika oziroma decoupage, precej stara umetnost izrezovanja in lepljenje papirja na površino. "Nekako sem se v tem našla. Zelo rada imam vzorce in res mi je iskanje lepih in zanimivih vzorcev v užitek. Kamorkoli grem, si ogledujem serviete. Pri izdelavi ogrlice ali okraska je vedno vprašanje, kako spraviti motiv s prtička na kroglo in z njim povedati zgodbo. Gre za natančno delo in malo živčno vojno, kot temu rečem. Potrebujem veliko potrpljenja in natančnosti, da na površino nalepim tanek papir prtička."

Na samostojno ustvarjalno pot je z znamko L'ah! stopila leta 2012. "Takrat sem tudi začela izdelovati okraske, ki pa so bili precej bolj preprosti. Do današnjega izdelka sem prišla lani, ko mi je končno uspel videz porcelanastih krogel, za katerega sem si prizadevala. Le da se moje krogle ne razbijejo. To je zdaj res izdelek, s katerim sem tudi sama zadovoljna." Postopek oblikovanja ene krogle traja kar sedem dni in zajema točno določeno zaporedje korakov, ki se, če hoče dobiti pravi rezultat, preprosto ne dajo zaobiti, pravi Lahova. Ker je število krogel tako majhno, jih večinoma proda kar neposredno, ko se ljudje obrnejo nanjo.

​Cene realne, a za marsikoga previsoke

Zgodba je nekoliko drugačna pri nakitu, saj ga že leta prodaja v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož, od lani tudi v trgovini v Dubrovniku, od letošnje razstave Sijaj večnosti pa še v Pokrajinskem muzeju Maribor. In letošnje leto se je glede prodaje začelo zelo dobro. "Januarja sem obiskala sejem v Frankfurtu in tam sem spoznala ljudi, ki prav tako izdelujejo podobne stvari, božične okraske, kar pri nas ni tako pogosto. Pa tudi nad izdelki so bili navdušeni. Potem sem se pojavila v medijih in sodelovala na razstavi v Mariboru. Tako mi je v zimskih mesecih za ogrlice pisalo veliko Slovenk, kar me je zelo razveselilo. Cena je, čeprav realna, za marsikoga le precej visoka," pravi Lahova. A se tudi vedno najdejo ljudje, ki jim takšni enkratni izdelki veliko pomenijo in si jih želijo imeti. Nato se je vse obrnilo s koronakrizo, nekoliko več zanimanja za nakit je bilo znova le v bolj sproščenih poletnih mesecih. V trgovinah pa je prodaja šla slabo, saj je precej povezana s turizmom. Umetnica sicer spletne trgovine še nima, saj ji, pravi, ob dveh službah že tako za vse preprosto zmanjkuje časa.

Predstavila se je tudi na razstavi Sijaj večnosti v Pokrajinskem muzeju Maribor. 
Branka Bezjak

​Dve službi, dva hobija

Trenutno je sezona njenega izdelovanja okraskov na vrhuncu, zato posveča ustvarjanju praktično ves svoj čas. In čeprav bi morda lahko živela le od oblikovanja nakita in okraskov, če bi jim posvetila vso svojo energijo, se Lahova nikakor ne more odreči tudi svojim drugim strastem v življenju. Po izobrazbi sicer umetnostna zgodovinarka, nekoč zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani, se namreč od leta 2015 ukvarja tudi z bioterapijo, ki je njeno pozornost pritegovala že od najstniških let. Potem se je odločila, da se bo na tem področju tudi izobrazila, in je opravila šolanje za izvajanje bioterapije po metodi Zdenka Domančića. "Zdaj se že nekaj let ukvarjam s tem, katero delo naj mi bo prioriteta, saj mi je oboje služba in hobi in oboje imam zelo rada. Oboje je neke vrste umetnost, tudi veščina in nekaj, kar zelo rada počnem. Je pa oboje tudi zelo naporno, čeprav za marsikoga na prvi pogled deluje idilično in lahkotno. Marsikdo morda misli: malo krili z rokami nad ljudmi ali pa lepi rožice. A ni tako. Na koncu je oboje tudi posel."

Orglica s kroglami, okrašenimi s servietno tehniko.
Tina Lah

Vendar jo ta dvojnost, pravi, spremlja že vse življenje. Vedno so ji bile blizu živali in narava, pa tudi ustvarjanje, njena najljubša predmeta v osnovni šoli sta bila likovna umetnost in biologija, umetnostno zgodovino in biologijo si je zbrala tudi za maturo. "Oboje sem jaz in težko se nečemu odrečem. Ko se pri terapijah kdo počuti bolje, je to res dober občutek. Po drugi strani pa se ljudje zelo razveselijo tudi lepih stvari, ki jih srčno rada ustvarjam."

Na področju ustvarjanja jo že čakajo novi izzivi, saj bodo že kmalu na vrsti velikonočne dekoracije. "Še pred tem pa imam naročilo za kitajsko novo leto, tako da me bo to najverjetneje zaposlovalo ves januar, saj se bom morala pošteno posvetiti temu, s čim bom okrasila," neumorno načrtuje Lahova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta