zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Podravje

Gradnja novega doma v Žabjaku: Na voljo bodo tudi dnevne in začasne namestitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

V Žabjaku, predmestju Ptuja, kjer od lani v novi stavbi že živi nekaj deset stanovalcev Zavoda Dornava in društva Sožitje, ptujski dom upokojencev gradi svojo šesto domsko enoto, ki bo imela 130 postelj, 20 mest bo v tem novem domu namenjenih začasnim namestitvam in 12 uporabnikom dnevnega varstva, kjer imajo že pet aktualnih vlog za tovrstno oskrbo. Enota v Žabjaku bo sicer imela 33 dvoposteljnih sob, 82 enoposteljnih sob in en apartma za dve osebi.

Novogradnja za manj večposteljnih sob

Kot pravi Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj, je vrednost investicije blizu 17 milijonov evrov: "Od evropskih strukturnih skladov smo skupno pridobili dobrih 13 milijonov evrov, ostalo so naša lastna sredstva. Gradnja enote Žabjak ne pomeni povečanja naših namestitvenih zmogljivosti, pač pa bo ta v celoti nadomestila odpravo večposteljnih sob v enotah Ptuj, Muretinci, Juršinci in Koper, kjer imamo še vedno več tri- in štiriposteljnih sob. Tako bomo lahko vsem našim stanovalcem omogočili bivanje v dvo- in enoposteljnih sobah, po katerih je vse večje povpraševanje." Bodoče uporabnike začasnih namestitev in dnevnega varstva že sedaj, ko gradnja še poteka, ptujski dom upokojencev vabi k oddaji vloge za tovrstno varstvo starejših. Zdaj imajo pet vlog za tovrstno varstvo. Če je le mogoče, omogočijo bivanje v enem od domov tistim starejšim, ki potrebujejo strokovno oskrbo po odhodu iz bolnišnice ali se za začasno oskrbo odločijo zaradi različnih obveznosti svojcev, ki sicer skrbijo zanje. "Načrtujemo, da bomo začasno in dnevno varstvo v tej naši novi enoti lahko začeli izvajati konec aprila prihodnje leto, dom pa bo povsem dokončan in predan svojemu namenu oktobra 2023," napoveduje Šiplič Horvatova in še pojasni, da se je gradnja enote v Žabjaku nekoliko zavlekla, saj so najprej načrtovali zaključek gradnje že prihodnje poletje: "Na podlagi naše vloge je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sprejelo sklep o podaljšanju roka za dokončanje del. Nekoliko se je namreč na državni ravni zavlekla objava razpisa za pridobitev denarnih sredstev, zato so tudi podaljšali rok izgradnje, ki pa zdaj poteka v skladu z novimi časovnimi roki, in čez leto bomo zagotovo naše stanovalce že lahko preselili v nov dom. Iz enote Ptuj bomo v Žabjak prenesli 66 postelj, iz naše najstarejše enote Muretinci 46 postelj, iz Juršincev 14, nekaj tudi iz Kopra, ker pomeni, da bomo imeli v vseh teh sobah samo eno- in dvoposteljne sobe. V obstoječih enotah bomo lahko večposteljne sobe preuredili in prav te dni bomo objavili javno naročilo za izbiro izvajalca gradbeno-obrtniških del za namene rekonstrukcije, ki naj bi bila končana do konca septembra prihodnje leto."

Upokojenka Silva Slameršak ima dobro izkušnjo z začasnim bivanjem v domu upokojencev. 
Slavica Pičerko Peklar

 

Dom upokojencev išče nove sodelavce

Na vprašanje, ali bodo v novem domu tudi zaposlovali in kakšen kader iščejo, direktorica Šiplič Horvatova, odgovarja: "Ta čas imamo v vseh naših domskih enotah od skupno 813 postelj zasedenih 793 posteljnih kapacitet. Razlika v zasedenosti je, ker v večposteljne sobe zaradi načrtovane rekonstrukcije več ne sprejemamo novih stanovalcev. V vseh naših domskih enotah zaposlujemo 490 delavcev, od tega je 13 udeležencev programa javnih del. Ves čas zaposlujemo nove sodelavce, sedaj pa iščemo kuharje, srednje medicinske sestre, gospodinje oskrbovalke, socialne oskrbovalke in bolničarje negovalce. Razpise imamo objavljene na zavodu za zaposlovanje in naši spletni strani." Pri sprejemu v dom, dodaja direktorica, imajo prednost prosilci z območja ptujske upravne enote: "Čakalni čas za sprejem je težko opredeliti, saj imamo v domu različne vrste sob, moške, ženske, pa eno-, dvo- in večposteljne, tudi oddelki se razlikujejo, od bivalnih do negovalnih in varovanih, saj stanovalci potrebujejo različne vrste storitev oziroma oskrbe. Tisti, ki želijo bivati v naši matični, ptujski enoti, pa na sprejem čakajo od tri mesece pa tudi do več mesecev, kar je odvisno od potrebne oskrbe. Je pa na enoposteljno sobo na Ptuju treba čakati tudi do tri leta, a se bo z izgradnjo nove domske enote to obdobje čakanja po pričakovanjih skrajšalo."

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?