Grad Borl, ki je za zdaj še vedno zaprt, naj bi zaživel prihodnje poletje

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
22.09.2023 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrbno prenovljenega notranjega arkadnega grajskega dvorišča obiskovalci žal še vedno ne morejo videti.  
Slavica Pičerko Peklar

Kot smo poročali, je ministrstvo za kulturo aprila letos objavilo javni poziv, s katerim je iskalo bodočega upravljavca gradu Borl, ki je spomenik kulturne dediščine državnega pomena. Za prijavo nanj se je odločila občina Cirkulane, ki je zato že kako leto prej ustanovila Javni zavod Belana. Županja Antonija Žumbar pravi, da so odločitev ministrstva pričakovali že pred letošnjo turistično sezono, vendar jim bo zdaj, ko je jasno, da je ta šla mimo, še najbolj ustrezalo, če bi grad v upravljanje dobili prihodnjo pomlad. S tem si za delovanje zavoda čez zimo ne bi delali nepotrebnih stroškov in bi lahko zastavili smele cilje za prihajajočo turistično sezono.

Direktorja še iščejo

Poleg tega imajo v občini kar nekaj zapletov pri pridobivanju direktorja javnega zavoda. Županja: "Zdaj smo objavili že drugi razpis, saj si resnično želimo primernega kandidata. Ker se bo zavod ukvarjal s celotno turistično ponudbo naše občine in bo denimo upravljal tudi naš Park dediščine, ki smo ga uredili pred kratkim, ter vso ostalo turistično ponudbo, si želimo izkušenega kandidata. Od njih namreč pričakujemo najmanj 7. stopnjo izobrazbe, odlično znanje tujih jezikov in vsaj tri leta delovnih izkušenj na vodstvenih funkcijah v turizmu."

Živi so spomini na čas, ko je bil na gradu hotel in se je tam veliko plesalo.  
Arhiv občine Cirkulane

Županja kot bodočo vsebino gradu vidi predvsem restavracijo z razgledno teraso nad Dravo. Vendar tukaj še čakajo na izpolnitev obljube ministrstva za infrastrukturo, ki je skupaj s kulturnim ministrstvom vložilo v utrjevanje skale pod gradom nad državno cesto. Žumbarjeva: "Skala je zdaj utrjena in varna, saj v minulih neurjih in poplavah nismo zaznali kakšnih sprememb ali plazov. Vendar mora infrastrukturno ministrstvo dokončati še obnovo razgledne ploščadi nad njo. Upam, da bodo to obljubo kmalu izpolnili." Je pa zemeljski plaz ogrozil stransko cesto ob poti na grad, tako da jih čaka tudi to popravilo.

Nove vsebine

Županja si med bodočimi vsebinami na gradu predstavlja predvsem različne prireditve, organizacijo porok, pestro kulturno in družabno dogajanje: "V gradu je že naravoslovna zbirka in še kakšno bi naredili mi sami. Zelo pomembno je, da bo v zavodu delal primeren kader, za eno od delovnih mest v zavodu menim, da smo že našli primernega kandidata."

Na ministrstvu za kulturo so nam na vprašanje, kdaj bo podpis pogodbe z bodočim upravljavcem gradu, odgovorili, da so pogovori med ministrstvom in občino Cirkulane končani: "Upravljanje gradu Borl pa bo spomladi prevzel zavod Belana."

Ministrstvo je pri svojem pozivu sicer izhajalo iz spoznanja, da v turističnem smislu najbolje delujejo objekti kulturne dediščine, ki so v upravljanju lokalnih skupnosti oziroma njihovih zavodov.

Kdaj bo podpis pogodbe, županja še ne ve, vendar pa, da se z njo v izogib stroškov za delovanje zunaj turistične sezone pravzaprav zdaj res ne mudi.

Grad Borl že od daleč vabi obiskovalce, naj zavijejo na razgledni grajski grič.  
Slavica Pičerko Peklar

Za zadnje obnove dva milijona

Ministrstvo za kulturo je v zadnjih treh letih v delno obnovo gradu vložilo dobra dva milijona evrov. Obnovili so kakih 1300 kvadratnih metrov grajskih površin, jim povrnili nekdanji videz razkošnih in svetlih prostorov, ki so jih tudi lepo opremili. Glavnina denarja je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, za sofinanciranje projektov s področja ohranjanja naravne in kulturne dediščine na porečju Drave. V dveh nadstropjih so denimo s tem denarjem postavili Interpretacijski in informacijski center območja Natura 2000. Sodobna predstavitev območja Drave, ki je vključeno v Naturo 2000, prikazuje, kako sta pokrajino soustvarila narava oziroma reka ter tudi človekove dejavnosti.

Poleg vzpostavitve naravoslovne razstave je v gradu potekalo intenzivno arheološko raziskovanje, ki je povzeto v monografiji.

Grad je leta propadal, v letu 2016 pa so najprej popravili ostrešje in streho ter začeli temeljitejšo obnovo. Najprej so uredili zunanje grajsko dvorišče, desni trakt, dvorano pred kapelo in nato še viteško dvorano. Kljub njegovemu zaprtju se obiskovalci pogosto podajajo na ogled zunanjosti s pripadajočim parkom in lahko vsaj od daleč vidijo osrednji grajski stolp. Grad sicer odlikujejo poročna dvorana s kapelo in velika viteška dvorana, notranje arkadno dvorišče in zunanja terasa, ki navdušuje z razgledom na Dravsko in Ptujsko polje ter vse do Pohorja in Maribora. Zanimiva je še dvonadstropna grajska klet v obliki črke Z.

Za njegovo prenovo in širše zanimanje zanj so se zelo trudili v Društvu za oživitev gradu Borl. Tudi po njihovi zaslugi je po letu 2016 in še posebej po letu 2020 zgodovinski objekt po delni obnovi dočakal svetlejše čase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta