Gorca nad Podlehnikom: Haloško vino v New Yorku

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
11.12.2019 15:22

Michael in Maria Gross sta nadvse ponosna, da so njuno vino, pridelano na Gorci pri Podlehniku, v ZDA točili v restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami ter da so vina s haloških leg osvojila kar devet Decanterjevih medalj, od tega tri platinaste

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gorca, Michael Gross v kleti.  
Darja Lukman Žunec

Michael Gross pravi, da je družina Gross pred skoraj desetimi leti kupila haloške vinograde "po srečnem naključju", saj so dobili ponudbo starejše gospe z Dunaja, ki je bila rojena na Gorci: "Ker ni imela otrok, je želela predati posestvo v dobre roke in ga ponudila prav nam, ker je že poznala našo zgodovino pridelave vrhunskega vina. Po ogledu čudovitih gričev in vinogradniških leg smo bili navdušeni in smo takoj vedeli, da želimo tu pridelovati vino."
Michael in Maria Gross, ki zdaj skrbita za samostojno podjetje Vino Gross, vinogradništvo in turizem, na slovenski strani, sta namreč, kot pripovedujeta, prepotovala "kar lep košček sveta od Francije, ZDA do Nove Zelandije", vendar sta v trenutku vedela, da je prav v Halozah "izjemen terroir za pridelavo odličnih vin".
Vino Gross je samostojno podjetje od leta 2016 in zdaj obdeluje 18 hektarjev vinogradov ter letno napolni 30 tisoč steklenic vina. Prodajo jih pod znamko Štajerska Slovenija, a se v njihovih imenih pojavljata tudi Gorca in Haloze. Michael in Maria sta se torej odločila za svojo pot v Halozah, na avstrijski strani, natančneje v kraju Ratsch an der Weinstrasse, pa družinsko tradicijo nadaljujeta Michaelov brat Johannes Gross in njegova žena, Martina, sicer Mariina sestra.

Gorca, vinogradnik Michael Gross 
Darja Lukman Žunec

Vinogradi kot amfiteater

V čem je posebnost pridelave grozdja v Halozah, kaj vinu daje vrhunsko kakovost. Michael Gross pojasni: "Predvsem je pomembna sestava tal, v katerih prevladuje lapor-opok, ki vsebuje zelo malo humusa. Trte poženejo korenine zelo globoko v zemljo, kar daje vinu avtentičnost, kar se na okusu občuti kot mineralnost, tanini in večplastnost. Trte rastejo v revnih tleh, vendar z dežjem dobijo dovolj vode za svojo rast. Pomembna je tudi oblika vinogradov na terasah, ki so kot amfiteater in so značilne za zelo strme Haloze. Ob tem je pomembna še mešanica hladnih vetrov z Alp in iz Panonske nižine, ki poskrbijo, da so tudi v vročih dneh noči hladne."

Prehod na ekološko pridelavo

Grossovi so napovedali, da bodo postopoma prešli na ekološko pridelavo grozdja. Gross pojasni: "Gre predvsem za sonaravno pridelavo grozdja, ki omogoča večjo vitalnost celotnega ekosistema. Sicer pa je tudi naš slog življenja prijazen do naravnega okolja, saj gledamo v prihodnost, misleč na naše zanamce. Haloze so primerne za ekološko pridelavo, pri kateri je treba biti še bolj pozoren na vse, kar se v vinogradu dogaja." Michael je prepričan, da se vina "delajo" v vinogradu in ne v kleti, zato je treba biti pri pridelavi grozdja zelo dosleden in natančen.
"Po zakonodaji moraš v Sloveniji tri leta delati ekološko, se pravi, da smeš uporabljati samo ekološke preparate, da potem dobiš certifikat ekološkega pridelovalca," doda. Tako so Grossovi ravno zdaj v procesu prehoda na ekološko pridelavo.

Gorca, Michael in Maria Gross. 
Osebni arhiv družine Gross

Izvažajo v 17 držav

Grossova vina izvažata v 17 držav in ponosna sta, da so vina v svetu zelo dobro sprejeta. Poleg kar devetih medalj na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards v Londonu jima zelo veliko pomeni dejstvo, da so njuno vino v restavraciji Le-Bernardin s tremi Michelinovimi zvezdicami v New Yorku točili po kozarcih kar ves mesec. Družina Gross poudarja, da radi sodelujejo s petimi domačini, ki pri njih delajo v vinogradih in kleti, ter da imajo s sosedi zelo dobro odnose, saj z njimi tako ali drugače sodelujejo tudi pri nakupih strojev in opreme.
"K dobrim odnosom zagotovo pripomore tudi dejstvo, da zdaj tudi že vsi vedo, da z našimi vini mislimo resno in tako poleg vin promoviramo tudi celotno regijo, ki ima izreden potencial za pridelavo vin." Med njihovimi cilji je postati ena vodilnih kleti v Sloveniji pri pridelavi visokokakovostnih vin, pridelanih s poreklom. Eden njihovih sloganov je, da so tukajšnja vina predobra, da bi jih poceni prodajali.
"Predvsem želimo delati več na pridelavi vin, kjer je pomembno poreklo oziroma iz katerega vinograda prihaja grozdje. Zato bi si želeli, da bi tudi drugi vinogradniki hoteli sodelovati pri takih vinih in bi lahko skupaj ustvarili veliko zgodbo," doda Michael Gross. So pa Grossovi v Sloveniji kupili še kmetijo s 3,5 hektarja vinogradov, ki so jih na novo zasadil v Svečini. Ta bo v nekaj letih postala njihov dom, saj tam gradijo hišo in degustacijski prostor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta