Godba na pihala PGD Lovrenc na Pohorju 90-letnico obeležila s parado

Mateja Bečan
02.10.2022 03:00

V središču kraja se je sprehodilo in zaigralo pet pihalnih godb. Čeprav so pričakovali več godb, pa tudi več poslušalcev, so organizatorji zadovoljni, da jim je po skoraj treh letih okrnjene dejavnosti tak dogodek uspel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lovrenška godba na pihala z Dejanom Rakovičem, profesorjem glasbe, na čelu
Mateja Bečan

Godba na pihala PGD Lovrenc na Pohorju je ob letošnji 90-letnici načrtovala dva večja dogodka, s katerima bi zaznamovali ta visoki jubilej organiziranega delovanja. Koncert jim je uspelo izvesti, parade godb na pihala pa zaradi takratnega slabega odziva ne. Kljub temu so vztrajali pri prvotnem načrtu in druženje prestaviti v september. Tako so se v soboto, 10. septembra, po lovrenškem trgu proti glavnemu prizorišču, prireditvenem prostoru, sprehodili Pihalni orkester občine Šentilj Paloma, godbi Vrh nad Laškim in Steklarne Hrastnik, pihalna godba iz sosednjih Ruš in domačini, Pihalna godba prostovoljnega gasilskega društva.

Za občinstvo so gostujoče godbe pripravile samostojne predstavitve s krajšimi samostojnimi nastopi, zaključili pa so s skupno koračnico. Prisotne je nagovoril tudi župan občine Lovrenc Marko Rakovnik. Uradnemu delu sta sledila pogostitev in druženje ter izmenjava glasbenih izkušenj med godbeniki.

Med letošnjimi prejemniki občinskih priznanj je bil v imenu godbe tudi predsednik Bogdan Španbauer. 
Aljoša Šumer

Začetki lovrenške gasilske godbe segajo v leto 1932, ko je gasilsko društvo od Franca Skačeja, takratnega kapelnika, odkupilo instrumente, istega leta pa je bila pod okriljem gasilskega društva ustanovljena gasilska godba. Prvi vodja gasilske godbe je bil Ferdinand Forstner, vodil jo je več kot 20 let. Leta 1943 je bilo zaradi premajhnega števila godbenikov delo godbe za nekaj časa prekinjeno. Leta 1945 sta Forstner in Gabrijel Perkljič sklicala bivše godbenike in k sodelovanju povabila še nove člane, ki so želeli igrati. Začeli so z rednimi vajami, kmalu pa tudi z nastopi na proslavah, paradah, veselicah in ob podobnih priložnostih.

Lovrenška godba danes šteje približno 30 članov in je ob letošnjem občinskem prazniku v okviru Jezernikovih dnevov prejela tudi županovo priznanje. Predsednik godbe je Bogdan Španbauer, kapelnik pa Dejan Rakovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta