Gasilska zmaga je ostala doma

Katarina Trstenjak
01.06.2019 06:32

Na gasilskem tekmovanju v Prepoljah je bilo prijavljenih 41 ekip, med njimi deset ženskih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domačinke pri vaji s hidrantom
Roman Petek

Zdi se, da kadar Prepoljci organizirajo dogodek, je tudi vreme lepo. Tako je bila sončna tudi minula sobota, ko so gasilci iz Prepolj priredili tekmovanje Gasilske zveze Slovenije, mariborske regije in 3. Pokal Prepolj za starejše gasilke in gasilce. Ne preseneča veliko število prijavljenih skupin, kar 41 jih je bilo, od tega 31 moških in deset ženskih. "Letos smo organizirali ob tradicionalnih tekmovanjih Pokal GZ Slovenije in Pokal Prepolj še Pokal mariborske regije, zato je prišlo nekaj več ekip s tega konca Slovenije. Pokal mariborske regije, letos so ga pripravili prvič, se je ustanovil na pobudo PGD Prepolje. Ker vidimo priložnost, da se izkoristi bližina tekmovanja še za ekipe naše regije. Da se lahko primerjajo in družijo z najboljšimi v državi ter se dvigneta kvaliteta in tekmovalnost," je veliko število gasilcev v Prepoljah pojasnil predsednik domačega društva Roman Petek.

Mislili so na vsako malenkost

Starejše gasilke in gasilci so so pomerili v vaji s hidrantom, kjer mora ekipa čim hitreje hidrant postaviti ter položiti gasilske cevi. Druga vaja je bila raznoterost, kjer se mora ekipa čim hitreje obleči v predpisano opremo ter na razdalji 22 metrov za vsako progo izvede posebno nalogo; od vezanja vozlov do meta torbice. Med ženskami so vajo najbolje opravile domačinke iz Prepolj. "To je za naše gasilke prva zmaga v pokalu GZ Slovenije, odkar sem pred petimi leti kot njihov mentor ustanovil to ekipo. Zanimivo je, da pred tem razen ene niso bile gasilke," je svoje punce pohvalil njihov mentor Petek. Pri moških pa je bila najboljše ekipa Impol iz Slovenske Bistrice, v pokalu mariborske regije pa so slavili gasilci iz Zlatoličja. Zahteva pa priprava gasilskih tekmovanj precej prostovoljnega dela in časa. "Ko smo se pred tremi leti prvič odločili kandidirati za organizatorja, smo si zadali načrt, da tekmovanje izpeljemo na visokem nivoju. Mislili smo na vsako malenkost. Menim, da je bistvo v detajlih. Biti drugačen od drugih, ponuditi nekaj novega, izvirnega. Dobro znamo izkoristiti danosti okolja in prostora, v katerem živimo, saj je vaško okolje za to idealno. Pripravimo kulturni program, oglede, ponudimo možnost domačim društvom, da se predstavijo," priprave opisuje predsednik društva v Prepoljah.

Želja je nov gasilski dom

Priprave na tekmovanje so začeli že v začetku leta, aktivno pa je sodelovalo okrog 70 članov. "Ni lahko, saj je dosti odrekanja. Precej je stvari, ki se ne vidijo, so pa nekje v ozadju narejene in vzamejo svoj čas in trud. Vesel sem, da nas ljudje podpirajo, recimo za pogostitev se po domovih peče pecivo, celotna vas pomaga pri srečelovu. V pomoč so nam tudi druga društva. Brez odlične in požrtvovalne ekipe gasilcev nam to ne bi uspelo. Zato se vsem zahvaljujem. Prav tako občini, donatorjem, sponzorjem, ki nam pri tem projektu pomagajo in omogočijo, da kakšen evro tudi ostane. Denar nam bo še kako prav prišel, saj je želja članov, vaščanov in podpornikov, da se zgradi v Prepoljah nov gasilski dom," je še dejal predsednik prepoljskega društva, ki ima trenutno devet tekmovalnih desetin: tri med pionirji in mladinci, člane A in B ter starejše gasilke. Pri ženskah pa imajo poleg omenjenih starejših gasilk še članice A in B. "Zavedam se, da mladi operativni gasilci, ki bodo nekoč pomagali sočloveku, nastajajo iz tekmovanj, ki so osnova za nadaljnji razvoj gasilca. Zato bomo v društvu še naprej podpirali takšno usmeritev," je zaključil Petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta