Franc Kramberger, upokojeni mariborski nadškof, ob svojih jubilejih: "Vse, kar premorem, je milost."

Zmago Šalamun, Ovtar24
01.09.2021 12:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lenart - nadskof in metropolit Franc Kramberger, 85 let, 40 let nadskof in 60 let duhovniske sluzbe Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

V župnijski cerkvi v Lenartu je bila minulo nedeljo zahvalna sveta maša, ki jo je daroval upokojeni mariborski nadškof, domačin in častni občan Občine Lenart dr. Franc Kramberger. Oktobra letos bo praznoval 85-letni življenjski jubilej, sicer pa so z zahvalno mašo zaznamovali tudi 60 let, odkar Kramberger opravlja duhovniško službo, in 40 let, odkar opravlja škofovsko. Slovesnosti so se udeležili številni slovenski škofje, drugi duhovniki in predstavniki Cerkve, prišli so številni župljani Župnije svetega Lenarta, njegovi sorodniki, župan občine Lenart Janez Kramberger in drugi visoki gostje.

Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel junija 1960. Za mariborskega škofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 10. novembra 1980, škofovsko posvečenje pa je prejel 21. decembra 1980 v mariborski stolnici.

Tadej Regent

Od 2004 do 2007 je opravljal službo predsednika Slovenske škofovske konference. Ko je aprila 2006 papež Benedikt XVI. ustanovil tri nove škofije, dotedanjo mariborsko škofijo pa povzdignil v nadškofijo in metropolijo, je nadškof Kramberger postal tudi prvi mariborski metropolit.

"Kadarkoli premišljujem o zahvali, se spomnim popevke z naslovom Hvala. Tudi sam nimam druge besede. Najprej hvala Bogu, da mi je dal moč, da me je postavil v to službo. Hvaležen sem za starše, štiri sestre in dva brata ter krščansko vzgojo, ki smo je bili deležni. Vse, kar premorem, je milost. Je duhovna dediščina, ki jo nosim v srcu," je dejal Franc Kramberger in se zahvalil tudi škofom in duhovnikom, še posebej pokojnemu pomožnemu mariborskemu škofu Jožetu Smeju in sedanjemu nadškofu mariborske nadškofije Alojziju Cviklu za njegovo homilijo ter vsem, ki so oblikovali slovesnost.

Ker je bila letos za častno občanko Lenarta imenovana sestra Nikolina Rop, ji je župan Lenarta Janez Kramberger ob tej priložnosti podelil še listino s tem občinskim priznanjem. Sestra Nikolina Rop, članica reda šolskih sester na Brezjah, ki je letos praznovala tudi 70 let življenja, izhaja iz Lormanja pri Lenartu. Širše je znana po številnih receptih in svoji kulinariki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta