Framski planinci letos na Soriško planino

Peter Repnik, PD Fram
27.05.2023 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V PD Fram vabijo na planinski tabor na Soriško planino.
Peter Repnik

V Planinskem društvu (PD) Fram, kjer so lani praznovali 50 let delovanja, že polovico tega obdobja pripravljajo planinske tabore za otroke in mladostnike ter jih tako vzgajajo v planinskih vrednotah. Prvega so izvedli leta 1997, po dveh letih prisilnega odmora pa so lani polni energije in novih idej taborili v Robanovem Kotu. Po odlični izkušnji, ki je opomnila, kako zelo so pogrešali druženje in izzive, ki jih pred nas postavlja taborjenje v hribih, so neučakani, da znova postavijo šotore in pod njihovo streho ter pod (upamo) sončnim nebom pozdravijo skupino otrok in mladostnikov, ki želijo en teden počitnic preživeti malo drugače. Zato so zavihali rokave, čas in taborni prostor sta rezervirana, ekipa pa pripravlja taborni program.

Kulisa kar štirih slovenskih filmov

Letos se podajajo na Soriško planino. Začetek počitnic bodo preživeli na planini, ki je tako pozimi kot poleti odlično izhodišče za športno naravnane posameznike, ob tem pa zgodovinsko in kulturno zanimivo področje. Prvi so ga naselili Tirolci, kar se še danes pozna v lokalnem narečju, kasneje je tu potekala rapalska meja, katere ostanke srečamo na vsakem koraku. Iz Sorice izhaja znani slikar Ivan Grohar, sicer pa je slikovita vasica kulisa kar štirih slovenskih filmov.

Mladi planinci, vabljeni na Soriško planino
Peter Repnik

Tabor je primeren za otroke in mladostnike po končanem 2. razredu osnovne šole. Dneve zapolnijo s pohodi po bližnjih hribih in do lokalnih znamenitosti, planinskim mnogobojem, tekmovanjem v orientaciji, igrami in večeri ob ognju. Seveda se vmes zgodi kakšen žulj, koga bolijo noge, vsi po vrsti pa so po koncu utrujeni, da bi kak dan ali dva najraje prespali. Ampak večeri pod zvezdnim nebom in ob tabornem ognju so vedno prekratki, še ko dežuje, je prijetno poslušati škrebljanje kapljic ob platno, včasih pa tudi adrenalin pred zanimivo turo ali po doživetij polnem dnevu odžre kakšno minuto spanja. Skupno premagovanje napora, popoldanske igre ter sobivanje v naravi in pod platneno streho krepijo tovariški duh, nemalokrat prižgejo kakšno iskrico ne le v očeh, temveč tudi v mladih srcih. Zato niti planinske poroke niso redek pojav.

Planinci PD Fram
Peter Repnik

Spodbujajo sodelovanje in vključenost vseh

Tabor vodijo izkušeni vodniki in mentorji. Otroci so razdeljeni v starostno mešane skupine; vsaka ima mentorja, ki med drugim poskrbi tudi za takšne stvari, kot sta približno redno tuširanje (in pripadajoče menjavanje "spodnjih gat") in preganjanje domotožja. Ko so skupine skupaj, spodbujajo sodelovanje, medsebojno pomoč in vključenost vseh. Za ture se razdelijo glede na težavnost poti in sposobnost udeležencev.

So te vrstice v vas zbudile spomin na mlade dni? So prižgale iskrico radovednosti in pustolovskega duha? Če se vam zdi, da bi bil tak teden v naravi in brez elektronskih naprav vseh vrst ravno pravšnji za vašega otroka, ga prijavite. Morda bo strgal kakšne hlače, zagotovo pa bo odnesel ogromno lepih spominov. Razpis in prijavnica za mladinski tabor sta objavljeni na spletni strani PD Fram.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta