(FOTO) V Hrastovcu izredno stanje: Širijo rdečo cono, zdrave stanovalce selijo v športno dvorano

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.11.2020 12:30

V zavodu Hrastovec okuženih že 41 stanovalcev in 20 zaposlenih. Rdečo cono povečujejo v depandanso C, od tam pa zdrave stanovalce selijo v športno dvorano Voličina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrastovec, selitev varovancev 
Igor Napast

Po najnovejših podatkih je v socialno varstvenem zavodu Hrastovec skupno okuženih že 41 stanovalcev, od katerih se 4 zdravijo v bolnišnici, ter 20 zaposlenih. Prvo okužbo z novim koronavirusom ​so zaznali 23. oktobra na varovanem oddelku 1, okužba pa se je v dobrem tednu razširila po ostalih enotah v zavodu in v eno od zunanjih enot.

Stanje še obvladljivo

"Kljub trudu zaposlenih, da bi zamejili širjenje okužbe, je bila hitrost širjenja zaradi specifične strukture stanovalcev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra. Okuženi stanovalci, kot tudi zaposleni, v večini primerov ne kažejo znakov bolezni in se dobro se počutijo. O okužbah smo obvestili tudi svojce stanovalcev, svojcem pa smo omogočili tudi možnost vzpostavitve stika s stanovalci preko telefona in ostalih digitalnih komunikacijskih naprav. V namen lajšanja duševnih tegob v trenutnih razmerah smo vzpostavili psihosocialno pomoč za stanovalce, njihove svojce in zaposlene. Ostali potrebni odvzemi in ukrepi se bodo izvajali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje. Sprejeli smo vse predvidene ukrepe za preprečitev širjenja okužbe v zavodu v skladu z našim načrtom preprečevanje širjenja okužbe," situacijo pojasnjuje direktorica SVZ Hrastovec Andreja Raduha. Kot še pojasnjuje, je kadrovski primanjkljaj zaradi okužb zaposlenih in samoizolaciji sicer že velik, a je trenutno stanje še obvladljivo in zmorejo opraviti vso delo.

Hrastovec, selitev varovancev na OŠ Voličina 
Igor Napast

Drugih možnosti nastanitve v občini ni

V zavodu so sicer okviru kriznega načrta v primeru epidemije predvideli kapacitete za selitev stanovalcev. Že včeraj se je tako, kot so sporočili, sestal štab civilne zaščite skupaj z vodstvom zavoda Hrastovec ter epidemiologom in zdravniki iz zavoda. Ocenili so, "da je potrebno zaradi širjenja okužb ločiti zdrave od bolnih ter tako zagotoviti dodatna sredstva na lokaciji zavoda Hrastovec za rdečo cono". Še isti dan so zato začeli s pripravami za selitev zdravih stanovalcev iz depandanse C v Hrastovcu v športno dvorano v Voličino, pri čemer pomaga tudi občinski režijski obrat. Varovance naj bi predvidoma preselili danes popoldne. V izpraznjeno samostojno stavbo, kjer je pripravljenih 53 postelj, pa bodo nato razširili rdečo cono. "Seveda vse s ciljem, da bi se okužbe zmanjšale in zaustavile. Namreč, težko si predstavljamo, da bi v zavodu Hrastovec, na lokaciji, kjer je okrog 350 varovancev, prišlo do večjega izbruha bolezni covid-19, saj bo le-to težko obvladljivo," pojasnjuje Janez Kramberger, župan občine Lenart, v kateri ima zavod sedež.

Hrastovec, selitev varovancev 
Igor Napast

Ob tem sicer Kramberger pritrjuje, da dvorana ni primerna za dolgotrajnejše bivanje varovancev zavoda, a drugih možnosti za namestitev tako velikega števila ljudi po njegovih besedah v občini ni: "Namestitev v Hotelu Šiker ni mogoča, ker tam spijo delavci, ki so v turnusu v SVZ Hrastovec. Da ne gredo domov k družinam. Dom starostnikov svete Agate ima zakupljena država za potrebe okuženih in za tiste, ki morajo v karanteno. Verjetno tudi za potrebe Doma Lenart, kjer sicer trenutno še nimajo težav. Drugače pa mi večjih nastanitev nimamo, kvečjemu za nekaj družin." Ob tem seveda upajo, da se bo stanje v kratkem umirilo in se bodo lahko varovanci vrnili v zavod Hrastovec.

Športno dvorano Voličina pripravljajo za okoli 50 varovancev doma Hrastovec. 
Igor Napast

Okužba tudi v Varovanem domu Ščavnica

Okužbe z novim koronavirusom so se pojavile v zunanji enoti SVZ Hrastovec, Varovanem domu Ščavnica v občini Sveta Ana. Tam je trenutno okuženih 9 stanovalcev in 1 zaposleni, ki pa, kot so sporočili iz zavoda Hrastovec, ne kažejo znakov okužbe in se dobro počutijo. Pri reševanju nastale situacije "se je vodstvo zavoda nemudoma povezalo z županom Svete Ane in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja". Okužene stanovalce so že premestili v zavod Hrastovec, saj je tam že vzpostavljena rdeča cona.

Hrastovec - priprava telovadnice
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta