(FOTO) V Destrniku je poseben pravljični park s tisočerimi lučmi, vasica Tanjine zvezdice

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
21.12.2023 04:25

Alenka Žižek in Rado Kramberger sta uredila praznični park, ki se razprostira na 150 kvadratnih metrih. Obiskovalci se lahko sprehodijo skozi čarobni gozd, Polarno vas, Božičkovo sobo, Sladkorno vasico in gradove z angeli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Žižek
Sašo Bizjak

"Angeli imajo za naju poseben pomen, saj jih zbirava, odkar sem pred tremi leti izgubila 23 let staro hčer. Z mislijo nanjo sva pričela ustvarjati praznični park in projekt poimenovala Tanjine zvezdice," je opisala Alenka. Čeprav so bili temelji parka postavljeni pred več leti, ko je Rado na prostem ustvaril in postavil prve jaslice, sta se svoj trud odločila obelodaniti in za javnost odpreti šele letos. In tako je Rado zaslužen za vse, kar je lesenega v pravljični vasici, torej za čarobne hiške, smerokaze in ograje.

Rudi Kramberger in Alenka Žižek
Aleksandra Papež

Ko pridejo otroci, je posebej pravljično

"Nekatere hiške so stare že dvajset let, saj sva na začetku imela le jaslice, nekaj lučk, hišk, škratov - bolj zase in za najino dušo. Nato je šlo z leti na večje," opiše Rado Kramberger. Alenka pa v hiške in pod množico luči doda lutke, okraske, škrate in druge praznične like. "Večino idej za izdelavo najdem na spletu, nato pa uporabim še domišljijo, saj me ustvarjanje res veseli," je povedala o svojem ustvarjanju, ki včasih traja kar celo noč: "Preprosto ne odneham, dokler izdelek ni končan - in komaj čakam, da ga dodam v vasico, ki je, ko se vanjo zgrnejo otroci, še posebej pravljična."

Tudi Grinč je v eni od hišk parka vasice Tanjine zvezdice
Sašo Bizjak

Rado in Alenka sta redno zaposlena, a ob tem še najdeta čas za to, kar jima ne nazadnje vzame kar dva meseca, da vse sestavita in postavita v vasico, nato pa ob koncu traja še dober mesec, da vse pospravita. Pravzaprav pa vse leto to načrtujeta. "Ta prostor je med letom, zlasti poleti, najino mesto sprostitve po službi, sprošča pa naju tudi ustvarjanje praznične pravljične vasice, tako da bi lahko rekli, da je to mesto, ki naju polni."

Odločila sta se, da bo praznični park deloval brez vstopnine, prostovoljni prispevek pa lahko odložite v škatlico za Božičkova očala. Obenem pa ponujata še tople napitke, kuhano vino, domače likerje, punč, napitke, ki prav tako dišijo po praznikih. "Ob vikendih so napitki vedno pripravljeni v večjih količinah, med tednom pa prosiva, da nama napišete, najavite svoj obisk, da vas bodo zagotovo prav tako čakali, sploh če vas pride več. Lahko nama pišete kar na facebook stran Tanjine zvezdice – Pravljična vasica v Destrniku. Res si želiva, da bi bil obisk pri nas posebej dobra izkušnja in bi ostal v nepozabnem spominu," še doda Alenka.

Sašo Bizjak

Darilce, pozornosti za vse

Otroke obenem v Sladkorni deželi čaka še pozornost. "Marsikateri otrok tudi v prazničnih dneh ni obdarjen, marsikatera družina se skorajda ne upa odpraviti na ogled lučk, saj ne more privoščiti svojim najmlajšim dobrot pod njimi, zato sva se odločila, da so v naši pravljični vasici vsi obdarjeni - otroci v Sladkorni deželi, odrasli pa s kakšnim napitkom," pojasnjujeta v en glas Alenka in Rado, ki sta v ustvarjanju Tanjinih zvezdic našla skupni hobi, obenem pa se še tesneje povezala pri tem, da delata širše dobro in razveseljujeta obiskovalce vseh generacij.

Park Tanjine zvezdice Destrnik
Adrijana Rožman

Da bodo obiskovalci iz drugih krajev vasico lažje našli, sta postavila kažipot, pa tudi za parkirišče ni treba skrbeti, saj vas bodo usmerili. "Pri delovanju vasice pa gre velika zahvala tudi Adrijani Rožman, ki verjame, da se dobro z dobrim vrača, in je prevzela digitalni marketing Tanjinih zvezdic," še povesta. Park so uradno odprli 15. decembra letos in vsak dan od 17. do 22. ure vabi k obisku - do 6. januarja 2024.

Vesela pa bosta tudi fotografij in videoposnetkov, ki jih boste posneli v parku ter jih na spletu označili z oznako #tanjinezvezdice. Kotičkov za fotografiranje po njunih besedah ne manjka. V parku je tudi mesto, kjer ima svoj prostor Grinč, a prazničnega vzdušja v pravljični vasici Tanjine zvezdice ne more okrniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta