Festival ptujskih zgodb: za goste, ki želijo drugačna doživetja

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.10.2020 05:00

Ptuj v zgodbah pokopališča, Ptice v urbanih okoljih, Grafiti tour, Gozdna kopel v Ljudskem vrtu, Lov na zaklad v rovu pod ptujskim gradom, Ptujski junaki skozi zgodovino, Belerofont - junak na krilatem konju ter še in še manjših in nekoliko večjih dogodkov, utrinkov, doživetij, zgodb je bilo na Ptuju mogoče ujeti minuli konec tedna. Festival ptujskih zgodb je namreč ptujsko festivalsko dogajanje, sicer nekoliko okrnjeno, že drugič zapored skušal popeljati iz poletja v jesen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgodbe ptujskih junakov skozi zgodovino je pred Orfejevim spomenikom predstavil Peter Srpčič.
Hojka Berlič

Organizatorji so bili z obiskom zadovoljni, čeprav je vreme nekoliko ponagajalo in je predvsem v petek veliko dogodkov odpadlo. Tridnevni festival je sicer potekal že lani, a so ga letos Ptujčani po besedah Jane Gerl z Zavoda Tura, ki je organizator festivala, že bolje sprejeli. "V bistvu želimo Ptujčane aktivirati, da povejo zgodbe, ki jih poznajo. O ljudeh, ki so živeli na Ptuju, o zgradbah, o legendah, karkoli vedo. Da se te zgodbe ne bi pozabile in izgubile," pravi Gerlova o vodilni ideji tega mladega festivala. Hkrati si želijo Ptuj prikazati še v neki drugačni luči, ne le kot najstarejše slovensko mesto. "Seveda to je in smo na to zelo ponosni, a Ptuj je tudi poln nekih češnjic, ki jih moramo poiskati in nam jih morajo ljudje povedati."

Nekoliko drugačen turizem

Festival, ki je bil letos teden kasneje kot lani, so uspešno povezali tudi s svetovnim dnevom turizma, saj gre tudi tu za neko vrsto turizma, poudarja Gerlova - za individualni, drugačni turizem, ki ima po njenem mnenju prihodnost. "Ptuj bi moral težiti k temu, da bi privabil individualne goste, taki gostje se zanimajo za drugačna doživetja, za zgodbe, vodenja. In ta festival je na primer taka priložnost."

Družine so se zabavale na lovu za zakladom v rovu pod ptujskim gradom. 
Hojka Berlič

Na Zavodu Tura že nekaj časa ugotavljajo, da jim je blizu prav te vrste turizem. Kreativni turizem, ki temelji na individualizmu, majhnih skupinah, na drugačnem dogajanju, drugačnih temah. V ta namen so se povezali z mariborskim Rajzefibrom in ta trenutek sodelujejo pri projektu Potujoča akademija kreativnega turizma, s katerim turistične ponudnike ozaveščajo prav o tem tipu turizma. "Sami pa smo lani začeli z degustacijami vina v temi, v rovu pod ptujskim gradom, in letos smo to nadgradili z degustacijami piva. Predvsem pa so se prijeli vodeni ogledi rova," o njihovi ponudbi, ki je v tem in preteklem letu na Ptuju doživela kar precej pozornosti, še pravi Gerlova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta