Duplek: Zmajček Vurko, ki bo tudi nova maskota občine, povezal učence obeh šol

Mihela Kaloh
05.06.2021 04:00
Učenci so z mentorji pripravljali vse za Vurko fest, ki bo naslednjo soboto popestril dogajanje na gradu Vurberk. Snemali so videe, šivali oblačila, se pomerili v poslikavah obraza, izdelovali kulise ... Vurko bo tudi nova maskota občine Duplek, nastal je po motivih knjige za otroke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsak učenec je prispeval svoj delež pri pripravah na festival. Foto: Andreja Zelenik
Andreja Zelenik

Organizatorji upajo, da bo naslednja sobota, 12. junija sončna, saj se bo takrat ob gradu Vurberk odvijal Vurko fest, na katerega so se pripravljali skoraj celo šolsko leto. Dogodek je poseben z več vidikov. Javnosti se bo prvič uradno predstavila maskota občine Duplek, zmajček Vurko, katerega korenine segajo v leto 2019, ko je Breda Mulec izdala knjigo za otroke, naslovljeno Aleksander in vurberški zmaj, v kateri razkriva mitološko zgodovino kraja. Vurko je nastal tudi po motivih ilustratorja Vanje Flisa (oba z Mulčevo sta nekdanja učenca OŠ Duplek in Korena) ter že združil šole v občini pri pripravah na ta poseben dan, pobudnica katerega je bila Mulčeva. Izvesti bi ga morali že lani, a ga je preprečila epidemija. "Smo pa letos marsikaj dodali, učenci se na ta dogodek pripravljajo večji del leta. In vse, kar bomo prikazali, je delo naših učencev, zato smo nanj toliko bolj ponosni," je povedala koordinatorica projekta Andreja Zelenik, profesorica likovnega pouka na osnovnih šolah v Dupleku in Koreni.

Otroci se pripravljajo na Vurko Fest.
Foto: Andreja Zelenik
Andreja Zelenik

V projekt vključeni prav vsi učenci

"Glavni cilj je, da vsi učenci obeh šol v projektu aktivno sodelujejo. Da se vsak nekje najde - pri nastopih, pri igrah, v izdelkih, pomoči …, prav vsi učenci na obeh šolah so vključeni. Na temo knjige smo pripravili tudi gledališko predstavo, pri čemer smo se povezali z gledališkim društvom Vurberk, k sodelovanju smo povabili oba ravnatelja, župana in druge, ki bodo nastopili v predstavi in jih spremenili v mitološka bitja. Predstavo smo razdelili na dva dela, enega smo vnaprej posneli in se bo odvijal na platnu, drugi del bo potekal v živo na odru," pripoveduje Zelenikova, ki je z entuziazmom okužila druge učitelje, med katerimi izpostavlja najbolj vpletene: Donatajo Malinić Krašna, Primoža Krambergerja, Valentino Frajzman in Loresano Grabušnik.

Priprave na Vurko Fest
Foto: Andreja Zelenik
Andreja Zelenik

Skupaj so pripravili likovno-literarni natečaj, pri čemer je en učenec napisal basen, drugi jo ilustriral; posneli so zgoščenko z Vurkovimi pesmimi in pravljico z besedili Brede Mulec, pripravili celotno kuliso festivala. Pripravili so logotipe, posneli uvodni glasbeni jingle, natisnili majice. Učenke tekmujejo v oblikovanju oblačil in poslikave obraza. Rezultat projekta, ki so ga učenci ob podpori mentorjev pripravljali celo šolsko leto, je medgeneracijsko sodelovanje na območju celotne občine, sodelovanje med šolama ter sodelovanje med učenci različnih starosti in interesov. "V projekt smo vključili vse, ki smo jih lahko," se zasmeje Zelenikova. "Na začetku si nihče ni znal predstavljati, kam nas bo to pripeljalo, a se nam je ob odličnem delu preprosto odprlo. Zdaj si upam trditi, da je to vrhunski projekt," je dejala.

Na gradu bo soba pobega

Festival se bo 12. junija začel ob 14. uri. Na zelenici okoli gradu bodo postavljene igre za otroke. Pekli bodo piškote v obliki zmajčkov iz moke grozdnih pešk. Ob 18. uri se dogajanje seli na oder, kjer bodo razglasili zmagovalce literarnega natečaja ter najboljšo oblikovalko oblačil, gostili avtorico knjige in uprizorili predstavo. V Kulturnem domu Vurberk bodo sočasno razstavljena izbrana likovna dela učencev.

V mitološko bitje se je spremenil tudi dupleški župan Mitja Horvat. Foto: Andreja Zelenik
Andreja Zelenik

Projekt budno spremlja dupleški župan Mitja Horvat: "Očitno bo to festival, kot ga v Sloveniji še ni, in bo izjemno pomemben za promocijo občine. Javnosti bomo predstavili Vurka, dupleško maskoto, ki jo bo občina z veseljem uporabljala tudi ob drugih priložnostih. Hkrati smo pripravili pohodno 'outdoor' igro 'Unlock grad Vurberk', kjer bo mogoče s pomočjo pametnih telefonov na dva kilometra dolgi poti odkrivati skrite kotičke na temo Nature 2000 in zgodovine gradu Vurberk. To pa je tudi nastavek za sobo pobega, ki bo na gradu, za katerega upamo, da bo zaživel s festivalom."

Na gradu je občina obnovila oder in sanitarije. Foto: Klementina Tement
Klementina Tement

S projektom, katerega ocenjena vrednost je 66.800 evrov, so se prijavili na razpis za sredstva LAS, od koder so prejeli slabih 40 tisočakov. "S prejetim denarjem smo obnovili oder in sanitarije na vurberškem gradu," je zadovoljen Horvat. "Ob veliki podpori občine smo prepričani, da nam je uspel fenomenalen projekt, s katerim bomo otrokom, pa tudi starejšim, približali kulturno dediščino kraja. Malokdo namreč ve, da je prav Vurberk mitološko središče Slovenije," zaključi Zelenikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta