Društvo oživlja dogajanje na gradu Muretinci

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.06.2020 06:20

Grad bi lahko sameval in propadal, a s sodelovanjem se mu pišejo čisto drugačni časi. Srednjeveško dogajanje pritegne mlade in starejše

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Golc pred gradom Muretinci
Slavica PIČERKO PEKLAR

Petnajst sob, kakšna polovica vseh, ki z urejenostjo in opremljenostjo razkrivajo zgodbe iz preteklosti, je v gradu Muretinci že urejenih. Janez Golc, predsednik Kulturno-umetniškega društva Baron, ki je najemnik gradu, obiskovalce rad popelje po gradu, ki je sicer v lasti križniškega reda: "S priorjem Jankom Štamparjem smo leta 2017 podpisali pogodbo o brezplačnem najemu, ki se izteče leta 2023. Potem ko so se iz gradu izselili stanovalci tukajšnje enote ptujskega doma upokojencev, je grad kar nekaj let sameval. So pa v tem času križniki poskrbeli za popolno obnovo strehe, menjali so tudi stavbno pohištvo, tako da stavba ni propadala. Je pa tako prazna kar klicala, da jo kdo naseli in se v grad vrne življenje. Nam je v teh nekaj letih že uspelo velik del soban urediti tako, da se po njih lahko sprehodijo obiskovalci. Tod prirejamo tematske dogodke, tudi s ponudbo srednjeveške hrane."

Poslanstvo terja veliko časa in dela

Grad Muretinci je eden od mnogih na Ptujskem in Dravskem polju, dolga leta je sameval in se mu ni obetala svetla prihodnost. A kot ta čas opažajo vse številnejši obiskovalci, so člani društva vanj vrnili dogajanje, pa se je tako preteklo nedeljo po grajskih sobanah sprehodilo več kot sto obiskovalcev. Vrata gradu bodo odprta tudi to nedeljo popoldan.

Janez Golc uživa v svojem delu.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Janez Golc pred gradom Muretinci
Slavica PIČERKO PEKLAR
V gradu ima svojo tiskarno tudi vsem znani mojster Janez.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Delavnice za šolarje in še koga

V teh letih so člani društva uredili tudi okolico gradu, ki se lahko postavi z manjšim sadovnjakom in trto, razpeto po brajdah. "Na dvorišču, tako da ne kazi podobe gradu, smo postavili manjši prireditveni šotor, da ni vreme tisto, ki bi krojilo naša grajska dogajanja. Naše glavno poslanstvo smo prepoznali v sodelovanju s šolskimi in drugimi skupinami obiskovalcev. V treh letih smo za več kot 30 osnovnih šol pripravili poseben srednjeveški dan, ki traja pet šolskih ur, šolarji pa v tem času sodelujejo na kar 13 delavnicah in se tako preizkusijo v lokostrelstvu, pranju perila po starem, spoznajo orožarstvo, kaligrafijo, grboslovje, tudi tiskarstvo, navdušeno kujejo svoje novce in izdelujejo papir, vselej zanimive so glasbene in plesne delavnice," so navdušeni najemniki muretinskega gradu, ki dodajajo, da so v teh letih svoje delovanje organizirali tako, da se lahko kot skupina pripeljejo tudi v šolo in kar tam, ko postavijo svoje šotore, izvedejo srednjeveški dan.

Janez Golc in Jože Muhič
Slavica PIČERKO PEKLAR
Janez Golc, predsednik Kulturno-umetniškega društva Baron, uživa v svojem delu.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Janez Golc, predsednik Kulturno-umetniškega društva Baron
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta