Dnevi, ko se Ptuj prebudi in (o)živi

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
24.02.2020 15:23

Potreben je umen preplet pustne kulturne dediščine s karnevalskim dogajanjem. Zrušeni vsi dosedanji rekordi o številu sodelujočih v povorki in številu tistih, ki so v nedeljo obiskali največje pustno dogajanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mednarodna karnevalska povorka na Ptuju
Igor NAPAST

Po enajstih dneh, z več kot sedemdesetimi dogodki, mednarodnega pustnega festivala je na Ptuju živahno tudi danes. Do zadnjega diha, bi porekel kdo izmed 50.000-glave množice obiskovalcev, ki je v nedeljo spremljala že 60. mednarodno karnevalsko povorko z več tisoč udeleženci in nihče mu ne bi oporekal. Tisto vsakdanje, delovno življenje v mestu bo zastalo danes, v torek, opoldan - tudi to je z leti postala tradicija -, domačini pa, našemljeni še zadnjič v tem letu, bodo prišli na ulice, se zabavali v karnevalski dvorani in številnih lokalih vse do pokopa pusta in še naprej do poznih nočnih ur.

​Pod Unescovim okriljem

​Da je Kurentovanje na Ptuju po svojih šestih desetletjih letos potekalo pod okriljem Unesca, zgovorno kaže na njegove razsežnosti, prvinskost ohranjanja starega in dobrodošel preplet s karnevalskim dogajanjem. Temu, napoveduje Tanja Srečkovič Bolšec, ki se je letos prvikrat kot direktorica zavoda za turizem znašla v vrstah organizatorjev, bodo v mestu prihodnje namenili še več pozornosti, saj je svet, ljudi in njihove navade mogoče spoznati tudi skozi oči pusta.

Muzej na prostem

Darko Cafuta, 17. princ karnevala, je ob vsem doživetem zadovoljen, saj je po mestu vodil karnevalsko povorko, v kateri je sodelovalo toliko mask, kot jih v mestu še ni bilo videti. Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov: "Ptuj je zagotovo eno največjih karnevalskih mest v tem delu Evrope. Z uvrstitvijo na seznam nosilcev nesnovne kulturne dediščine nas je Unesco postavil v središče kulturnega dogajanja sveta. Moč kurentovanja temelji na poenotenju ljudi, ki mesto Ptuj in regijo spremenijo v muzej na prostem. Etnografski liki s kurentom na čelu so spomin na naše pradede. Kurent je poezija tiste vrste, za katero naš sodobni človek, človek tehnike, nikakor noče biti prikrajšan."

Otroška pustna povorka
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta