Destilacija in novi nasadi za reševanje vinarstva po epidemiji covida-19

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
03.06.2021 06:15
Pri PFW presežke vin dali v destilacijo in veliko vložili v nove izdelke, v Ptujski kleti pa so predvsem zniževali stroške
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klet PFW je krizo prebrodila z novimi blagovnimi znamkami in spletno prodajo. Foto: Andrej PETELIŠEK
Andrej Petelinsek

Direktor ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda in strokovnjak za vinogradništvo mag. Andrej Rebernišek opozarja, da je slab vpliv koronske krize na kmetijstvo največji v panogi vinogradništva in vinarstva, ki ga je letos prizadela še pozeba zgodnejših sort grozdja. Slovenska kmetijska politika je skupaj z EU kot pomoč vinogradnikom in vinarjem ponudila tri ukrepe. Zeleno trgatev in krizno destilacijo vina ter podporo skladiščenju zalog, medtem ko se subvencioniranje izvoza na tretje trge ni uveljavilo.

V vinogradih PFW so letos posadili 55 tisoč trsnih cepljenk. Foto: PFW
Arhiv Pfw

Vinogradniki se za zeleno trgatev lani večinoma niso odločali, ukrep je mogoč tudi letos. Ministrstvo za kmetijstvo je upoštevalo pripombe vinarjev, da je treba krizno destilacijo in subvencioniranje zalog omogočiti tudi manjšim vinarjem in znižalo vstopne pragove za prijavo na ukrepe, ki jih izvaja Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. Za krizno destilacijo podpora znaša 0,80 evra na liter vina, alkohol, ki nastane, pa je lahko uporabljen samo za industrijske namene. Za drugi ukrep, krizno skladiščenje, podpora znaša 10 evrov za hektoliter vina za obdobje enega leta, za krajši čas se sorazmerno zniža. Zeleno trgatev morajo vinogradniki izvajati na vsaj desetini površin, ki jih obdelujejo, in jo opraviti do začetka avgusta. Podpora znaša polovico neposrednih stroškov in izgube prihodka, kar pri ročni odstranitvi grozdja znaša 1987,50 evra na hektar.

Lastna spletna trgovina

V ormoški kleti Puklavec Family Wines (PFW) so se lani in letos odločili za destilacijo v Italiji. Lani so za to prejeli 1,14 milijona evrov, letos bodo destilirali nekaj manj kot milijon litrov vina. Kaj so naredili za pospešitev prodaje, je povedala vodja marketinga Sonja Erčulj: "Še vedno imamo izpad prodaje v gostinsko-turističnem sektorju, a je po drugi strani boljša prodaja v trgovinskem. V novih razmerah smo prilagodili kratkoročno strategijo prodaje in marketinga ter aktivnosti usmerili predvsem v trgovinski segment. Oglaševanje smo povečali predvsem na spletu in družbenih omrežjih. Takoj ob začetku epidemije smo vzpostavili lastno spletno trgovino, na katero so potrošniki odlično reagirali. Tako da ostaja ta naš alternativni prodajni kanal tudi v prihodnje."

V času epidemije niso ustavili razvoja in marketinških aktivnosti, temveč so jih celo pospešili: "Covid-19 je slovenskim in hrvaškim potrošnikom prinesel nove izdelke iz naše kleti, kot so rose vino, penina Art Edition, penina Glam Edition, Pop Art vina za mlade ter novi darilni paketi. Glede na prodajne rezultate so se novi izdelki izkazalo kot pravilna poteza."

​Dve leti za okrevanje

Kaj napovedujejo za prihodnje, kdaj bo prodaja spet boljša? "Pričakujemo postopno okrevanje gostinskega sektorja. Postopno zaradi težjega položaja po dolgotrajnem zaprtju, odhoda kadra ter zagotovo tudi zaradi še vedno aktualnih ukrepov, ki zavirajo preobsežna druženja ljudi. Velik problem je povezan z vrnitvijo turistov v Slovenijo. Zato upamo, da bodo svetovne razmere kmalu dopuščale potovanja brez omejitev. Ocenjujemo, da bosta potrebni še kakih dve leti, da se bo ta segment vrnil na nivo pred korono," odgovarjajo pri PFW.

Letos pričakujejo rast prihodkov, saj so velik del razpoložljivih sredstev vložili v dodatne prodajne in marketinške aktivnosti. O odkupnih cenah grozdja še ne morejo povedati nič natančnega. Menijo, da je še prezgodaj, a da bodo zagotovo usklajene s pogodbeniki. Trenutno z njimi potekajo sestanki in pogovori, ki so usmerjeni predvsem v dodaten dvig kakovosti grozdja. Nekaj izpada zaradi pozebe verjetno bo, vendar težko že zdaj ocenijo, koliko. Letos so na novo zasadili 16 hektarjev vinogradniških površin oziroma 55 tisoč trt različnih sort.

Ptujska klet: 300 tisoč litrov svojih zalog so lani destilirali. Foto: Ptujska klet
Arhiv Ptujske Kleti

V Ptujski kleti iz skupine Perutnina so se odločili za destilacijo in v Italiji destilirali 300 tisoč litrov vina. Kako bo z ukrepi letos, je, kot pojasnjuje direktor Tine Kek, odvisno od prodaje in letine: "Intenzivno smo se usmerili na tuje trge in iskali nove poti do potrošnikov preko spletne prodaje, DTC (direct to customer). Glede na pandemične in konfuzne razmere v našem segmentu smo lahko zadovoljni. Likvidnostno smo 'preživeli'. To je ključno. Tako lahko vinogradnikom in drugim dobaviteljem še vedno redno plačujemo svoje obveznosti."

Ptujska klet: prodaja vin je v krizi upadla za 30 odstotkov. Foto: Ptujska klet
Arhiv Ptujske Kleti

V Ptujski kleti so si leto dni pomagali s subvencijami za čakanje na delo in skrajšan delovnik. "V celoti smo v krizi imeli za okoli 30 odstotkov manjšo prodajo. Lansko leto smo predvsem zaradi intenzivnega varčevanja in dodatne optimizacije stroškov prekrmarili. Upamo, da bo vsaj tako tudi letos." Odkupne cene grozdja se, poudarja Kek, oblikujejo na trgu pred trgatvijo, ko so znani vsi potrebni parametri, kot so količina, kakovost, ponudba in povpraševanje: "Ptujska klet bo tudi letos od svojih zvestih kooperantov odkupila vse pogodbene količine po najvišji tržno in ekonomično upravičeni ceni glede na kakovost. Kot vsako leto doslej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta