Dan ptujskih kmetij: Brez prilagajanja okolju kmetijstva ne bo

Tudi na Ptujskem se kmetje zavedajo, da so prilagoditve v kmetijstvu nujne. Stavijo predvsem na namakalne sisteme, protitočne mreže in oroševalne sisteme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razprava o novih vremenskih razmerah v kmetijstvu. 
Vida Božičko

Danes je v Dominikanskem samostanu potekal prvi Dan ptujskih kmetij. Dosedanji izbor Naj kmetije leta so tokrat zamenjali za drugačen dogodek. "Z izborom kmetije leta smo se nekoliko izpeli, zato je čas za drugačen dogodek. Letos smo zato prvič s ptujskim Kmetijskim zavodom organizirali tak dogodek, ki bo zraven neformalnega druženja ponudil tudi strokovno razpravo," je povedala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. V nagovoru pa je opomnila še, kako zelo pomembno je kmetijstvo: "V družbi je vedno večje zavedanje, kako pomembna je prehranska varnost in da nič ne bo zraslo v avtomatih, pač pa je za hrano treba trdo delati."

V strokovni razpravi, ki je sledila, so govorili predvsem o podnebnih spremembah in njihovem vplivu na kmetijstvo. "Usodo kmetijstva krojijo vremenske razmere in vse več naravnih nesreč. Kmetijstvo je namreč pod milim nebom. Tudi Ptuj in okolico je prizadelo že kar nekaj suš, toče in zmrzali," je povedal vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na KGZS Ptuj Peter Pribožič. Da je prilagajanje nujno in s tem tudi investicije, ki ublažijo posledice vremenskih ujem, je prepričan tudi Alojz Herga, predsednik Območne enote KGZS Ptuj, sicer pa kmet iz Juršincev, ki se ukvarja z vinogradništvom in sadjarstvom. "Nad sadovnjakom že imamo protitočne mreže, razmišljamo tudi o oroševalnem sistemu," je dejal in dodal, da bo treba najti rešitve tudi za poplave in namakalne sisteme, sicer kmetovanja na nekaterih območjih več ne bo.  

Andreja Komelj iz Ministrstva za kmetijstvo je dejala, da razmere vedno bolj kličejo po ukrepanju, zato nameravajo v prihodnji perspektivi povečati odstotke sofinanciranja za investicije, kot so protitočne mreže, oroševalni sistemi in rastlinjaki. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta