Cvetkovci:Dovolj imajo čakanja, hrupa in nevarnosti

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
21.06.2019 16:09

Na obljubljeno gradnjo hitre ceste med Ptujem in Ormožem v obcestnih naseljih od Mihovcev do Cvetkovcev v ormoški občini čakajo že skoraj 30 let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
So že apatični, saj obljube o obvoznici poslušajo že skoraj 30 let.  
Darja Lukman Žunec

Ptujski Civilni pobudi (CI) ob državni cesti Ptuj-Ormož, ki zahteva čimprejšnjo gradnjo nove hitre ceste, ki bi tekla zunaj naselij, se je pridružila tudi nova v Cvetkovcih v ormoško občini. Poglavitni vzrok, pravi njen pobudnik Vlado Venta, nekdanji policist in avtoprevoznik, je "nedopustno zamikanje časovnice umeščanja obvoznice v prostor in s tem tudi njene gradnje ter nuja po nadaljnji preusmeritve tranzita".

​Omejitve niso učinkovite

​Prepričani so namreč, podobno kot njihovi kolegi v Spuhlji, da sedanja rešitev, po kateri lahko mejna prehoda Središče ob Dravi in Zavrč ter s tem povezavo med Ptujem in Ormož uporabljalo le tovornjakarji, ki imajo tukaj sedež oziroma dostavni cilj, ne rešuje težav. Venta je prepričan, da ni ​prinesla občutnega zmanjšanja števila težkih tovornjakov, saj ocenjuje, da je morda njihovo število manjše le za desetino. Zato se bodo pridružili spuheljski pobudi, ki mirni protest na Ormoški cesti napoveduje za prihodnji petek ob 18. uri. Na podoben način - z mirnim prehajanjem prvega prehoda za pešce v kraju - bodo protestirali tudi v Cvetkovcih.
Tako bodo družno opozorili, da ne gre zgolj za problem enega mesta, temveč celotnega Podravja. Venta o razlogih za nastanek civilne iniciative: "Domačini od Mihovcev do Cvetkovcev že skoraj 30 let poslušamo obljube o gradnji obvoznice oziroma hitre ceste. Predvsem je za nas pomembno, da bi čim prej zgradili odsek od Ormoža do Markovcev, saj je trasa že umeščena v prostor, zadnji odkupi zemljišč zanjo pa so bili izpeljani že daljnega leta 1998. Čeprav so gradnjo odložili tudi zaradi stečajev dveh izvajalcev, nikakor ne razumemo, kako lahko vse skupaj tako dolgo traja. Res je, da sedaj gradijo viadukt Sejanca, a to bolj razumem kot pesek v oči, saj je treba zgraditi še most čez Pesnico in kanal Drave, kar gotovo ne bo hitro."

Vsaj še pet let?

​Venta je prepričan, da bo za dokončanje ceste potrebnih vsaj še pet let, kar za domačine pomeni, da se bo nevzdržni položaj ob prometnici še nadaljeval: "Že 50 let gre skozi naše vasi ta prometna cesta, po kateri se kljub avtocestam še vedno vali mednarodni tranzit tovornjakov. Mi si želimo, da bi nekoč mirneje spali, da bi bili bolj varni, saj imamo pločnike le po eni strani ceste in zgolj v strnjenih naseljih. S kolesom se po cesti ne moremo voziti, ker je nevarno, saj blokiraš promet tovornjakov. Če se voziš po pločniku, si v prekršku." Delno odpravo težav vidijo denimo v tem, da bi čim prej zgradili kolesarsko stezo ali pločnik razdelili v površini za pešce in kolesarje. Težave, dodaja Venta, imajo tudi zaradi nenehnega hrupa in tresenja tal: "Imamo slabo kakovost življenja in vplivi na naše zdravje so pogubni. Ponoči se zaradi hrupa težko naspimo, žaluzije moramo imeti zaprte tudi čez dan, da vsaj malo omilimo hrup. Ob tem smo izpostavljeni izpušnim plinom in trdnim delcem." Ena od zahtev civilne iniciative bo, da Agencija RS za okolje naroči temeljito študijo vpliva prometa, ki bi prikazala resnično stanje vplivov na okolje.

​Apatija je past

Na vprašanje, zakaj so se domačini organizirali šele zdaj, sogovornik odvrne: "Ljudje so zaradi neizpolnjenih obljub politikov že vsega naveličani in zato apatični. Prepričujem jih, da dokler ne bomo sami česa storili, nam tudi drugi ne bodo pomagali. Poleg tega smo imeli oba bivša župna, Vilija Trofenika in Alojz Soka, tudi kot poslanca v vladajočih koalicijah, a nam ni uspelo, ker sta si nasprotovala. Zdaj imamo podporo treh poslancev in upam, da bo kaj zaleglo."
Civilni iniciativi pritegujeta tudi ormoški župan Danijel Vrbnjak in središki župan Jurij Borko, vendar se Venta boji, da je problem, ker sta oba iz vrst opozicije. Ormoški župan je predstavnike CI že povabil, naj predstavijo zahteve občinskemu svetu. Veseli ga, da se je iniciativi s podpisi priključilo že več kot 300 občanov. Ob tem dodaja, da se nikakor ne bodo delili po političnih strankah: "Pobudnikom CI sem dejal, da nočem slišati niti besede politiziranja, saj gre za skupni cilj domačinov. Treba je priznati, da če bi bili v Prlekiji bolj enotni, bi najbrž več dosegli tudi v zahtevah do države."

Vlado Venta, vodja CI Cvetkovci, poziva ljudi na mirni protest.  
Darja Lukman Žunec

V rumenih telovnikih

Za petkov protest ima civilna iniciativa dovoljenje policije, ki bo ​urejala promet, in se bodo njenih pravil tudi držali. Še pred protestom v rumenih telovnikih bodo v gostišču Marta ob 17. uri izpeljali ustanovni zbor CI, da bo njihovo početje pravno urejeno. Nadvse pomembno se Venti zdi sodelovanje vseh naselij ob državni cesti, zato bodo ptujski CI za južno različico mimo Ptuja pomagali tudi, ko bo prvi del hitre ceste zgrajen. Hkrati je prepričan, da so za uspeh ključne tudi pobude na hrvaški strani meje, kjer si domačini prizadevajo za preusmeritve tranzita tovornjakov na avtoceste oziroma hitre ceste.

Tovornjak za tovornjakom je v Cvetkovcih neljuba stalnica.   
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta