Črni petek za Boxmarkove delavce?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.02.2020 19:42

Razmere na avtomobilskem trgu se odražajo v proizvodnji kidričevskega Boxmarka. Prestrukturiranje zahteva tudi zmanjševanje števila zaposlenih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več o odpuščanju v Boxmarku bo znano jutri, v petek.
Igor NAPAST

Pred mesecem napovedano odpuščanje delavcev v podjetju Boxmark Kidričevo naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh. Čeprav uradnih informacij nimamo, saj v vodstvu podjetja na naša vprašanja (še) niso odgovorili, pa naj bi prvi delavci odpovedi prejeli že jutri, v petek. Kot smo že poročali, so v kidričevskem Boxmarku zaradi spremenjenih razmer na trgu pripravili program prestrukturiranja in vanj zajeli kar 900 zaposlenih. V Boxmarku je trenutno zaposlenih 1450 delavcev, večinoma žensk.

Jutri prve odpovedi?

A kot pojasnjuje Marjan Trobiš, generalni direktor Boxmarka, to ne pomeni, da bodo tolikšno število delavcev tudi odpustili, saj naj bi šlo v več primerih za premeščanje znotraj proizvodnje. Podjetje se, kot je pred tedni pojasnjeval Trobiš, osredotoča na nove tehnologije, ki potrebujejo manj delovne sile. Hkrati v družbi načrtujejo prestrukturiranje samega podjetja z uvedbo sprememb v delovnih procesih, vse skupaj pa je odvisno tudi od dogovorov s kupci avtomobilskih sedežnih prevlek, ki jih izdelujejo v Boxmarku. Glede na napovedi, ki jih imajo v Boxmarku, naj bi se povpraševanje po teh še zmanjševalo, kar je vodstvo podjetja vodilo do ukrepanja v smeri prestrukturiranja in s tem povezanega odpuščanja delavcev.

Kaj je storiti odpuščenim delavcem

Kot je razumeti informacije iz Boxmarka, naj bi se med odpuščenimi prvi znašli delavci, ki jim do upokojitve manjka le še nekaj mesecev oziroma let, pa tudi manj delovno uspešni delavci. Odpuščeni delavci iz Boxmarka se bodo znašli v uradu ptujske območne enote zavoda za zaposlovanje, kjer direktor Tomaž Žirovnik te dni pravi, da so se na napovedi o odpuščanju že pripravili. Tako potekajo pogovori s tistimi delodajalci, ki v tem času načrtujejo dodatno zaposlovanje. Povezali so se tudi s fundacijo Prizma, izvajalcem projekta Štartaj kariero s potencialom, ki je namenjen prav pomoči delavcem v času odpovednega roka. Vsem, ki se bodo prijavili v evidenco brezposelnih oseb in bodo izpolnjevali pogoje za prejemanje denarnega nadomestila za brezposelnost, bodo to omogočili v čim krajšem času.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta