Civilna iniciativa za študijo ptujske obvoznice s tremi različicami

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
11.04.2022 15:54

Oster odziv na sklep medresorske skupine, ki je v nadaljnji postopek uvrstila le eno različico. Bili so preglasovani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbor članov CI: Vztrajajo, da gredo v prometno študijo tri različice, poleg S5 tudi ena južna.
Darja Lukman Žunec

V Civilni iniciativi (CI) za ptujsko obvoznico poudarjajo, da različice prilagojene variante S5 ne podpirajo, pač pa da ji niso izrecno nasprotovali. Vodja CI Sergeja Puppis Freebairn: "Smo se pa strinjali, da se s S5 v študiji različic nadomesti različica S4, ki je najslabša od vseh. Pri S4 je Dars ves čas vztrajal, zaradi tega so se postopki umeščanja v preteklosti ustavili in za S4 smo si v CI ves čas prizadevali, da bi jo vrgli ven iz študije različic."

Ob tem vodja izpostavlja, da CI ne meni, da je S5 najbolj smiselna in realno izvedljiva, temveč je njihov član Miro Glaun na zboru CI zgolj predstavil, kar je pisalo v gradivu, ki ga je sicer pripravil Zavod za urbanizem Maribor (ZUM) za naročnika Dars: "Galun je zboru predstavil, kaj piše v gradivu, da bi se lažje opredelili do vprašanj, o katerih smo odločali na petkovem sestanku. Nekateri tudi ne razumejo, da ko predlagatelj uporablja besedo lokalna skupnost, to ne pomeni CI, lahko jo pa vključuje. Interese lokalne skupnosti načeloma zastopa občina, medtem ko CI zastopa zgolj interese svojih članov."

CI v posebni izjavi podrobneje predstavlja dogajanje na petkovem sestanku medresorske komisije. CI je tam glasovala skladu s sklepi zbora svojih članov. Glasovali so za to, da različica S5 (pod Budino) nadomesti različico S4 (po površju čez Ranco). Vodja CI: "In to zato, ker nam je bilo predstavljeno, da se s tem dokončno rešimo S4 in najslabšo možno rešitev nadomestimo z manj slabo. Ravno zaradi nestrinjanja z različico S4 je namreč prišlo do zastoja pri delu skupine, saj nismo mogli doseči soglasja o tem, katere različice vključiti v študijo. Ker je Dars vztrajal pri S4, lokalna skupnost pa je temu nasprotovala."

Kot še pojasnjuje vodja CI, je njen predstavnik na komisiji glasovali proti temu, da gre v študijo le ena različica, temveč je predlagal, da gredo vanjo tri različice, od tega ena južna. Vodja CI: "Obžalujemo, da naš predlog ni bil sprejet, kljub temu da so strokovnjaki (ZUM) jasno povedali, da večje število različic bistveno ne bi podaljšalo časa izvedbe študije, bi pa bil povečan njen strošek.V sklopu 'pritiskov na CI', ki so jih vršili predvsem župani s ptujsko Nuško Gajšek na čelu, da naj CI podpre sklep o izboru samo ene različice, je bilo od stroke (ZUM) podano stališče, da nobena južna različica ni sprejemljiva zaradi visokih stroškov in posega v Naturo 2000. Predstavnik Darsa je povedal, da študija več različic pomeni, da bodo vztrajali pri vrnitvi S4 v študijo, saj je najcenejša."

CI kljub pritiskom na sestanku ni spremenila stališča, da je potrebna študija več različic na realnih osnovah. Delovna skupina je tako sklep o študiji zgolj ene različice sprejela na podlagi večine in ne soglasno. "Tako se je prvič zgodilo, da sklep medresorske delovne skupine ni bil sprejet s konsenzom, čeprav to narekuje akt o formiranju delovne skupine," še poudarja vodja CI.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta