Cirkovce: Otroci tu rastejo s folkloro. Letos jih v štirih skupinah pleše sto

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
18.12.2022 03:45

Ob ustanovitvi pred 50 leti je bila otroška folklorna skupina Osnovne šole Cirkovce ena prvih otroških folklornih skupin v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S prireditve ob praznovanju obletnice
Anita Kirbiš

Šolska športna dvorana, ki služi tudi za prireditve, na Osnovni šoli Cirkovce je bila prejšnji četrtek ob praznovanju pol stoletja delovanja šolske folklore zasedena do zadnjega kotička. Med posebnimi gosti je bila upokojena učiteljica, strokovnjakinja in poznavalka otroške folklore Nežka Lubej, ki je napisala prvi priročnik za vodje otroških folklornih skupin Pikapolonica. Poseben pozdrav je veljal tudi Cirkovčanki Pavli Veler, humanitarki in kulturnici ter častni občanki občine Kidričevo. Kidričevski župan Anton Leskovar je za vseh sto plesalcev pripravil presenečenje - torto velikanko, mlade folkloristke pa so obiskovalcem po prireditvi ponudile suho sadje. Za celostno podobo prireditve je poskrbela učiteljica Liljana Brglez, sicer vpeta v delovanje odrasle folklorne skupine in kulturnega dogajanja v Cirkovcah.

Ohranjajo tudi oblačila preteklega časa

Leta 1971 sta Anton Brglez, vodja FS Vinka Koržeta Cirkovce, in Alojz Knafelc, takratni ravnatelj šole, ustanovila folklorno skupino kot podmladek že uveljavljene odrasle skupine. Takrat je bila to ena prvih otroških folklornih skupin v Sloveniji. Prva mentorica je bila učiteljica Slavica Hecl, nato je vodenje prevzela Slava Knafelc, po njeni upokojitvi, leta 1985 pa učiteljica Marija Jurtela. Sedaj že nekaj let skupino vodita Milada Skuber, ki je prevzela starejše osnovnošolce, in Metka Kaiser mlajšo skupino. S priključitvijo vrtca k OŠ Cirkovce imajo tudi skupino predšolskih otrok, ki jo vodi Monika Šešo. Tudi sedanja ravnateljica Ivanka Korez se zaveda pomena otroške folklore.

Otroške folklorne skupine so nekoč bolj posnemale odrasle, v zadnjem obdobju pa se delo v njih usmerja na ohranjanje otroških iger in običajev, za kar ima največ zaslug Marija Jurtela. Vedno bolj se uveljavlja celostna obravnava folklore, s katero se ohranja bogata kulturna dediščina. Z njo so vključeni v projekt Unesco šol - Dediščina v rokah mladih. V ospredju je tudi ohranjanje otroških oblačil preteklega časa. "Folklorna skupina OŠ Cirkovce se redno udeležuje območnih srečanj otroških folklornih skupin. Selektorji jih pogosto nagradijo z nastopi na regijskih in državnih srečanjih. Dvakrat smo obiskali mednarodni otroški festival v turški Ankari, pa tudi festivale na skrajnem jugu Italije, v Salzburgu, Skopju, Zagrebu, Varaždinu, Kutini in Jelenju. Nastopali smo na otroškem Folkartu festivala Lent. Zadnja leta smo redni gostje otroškega folklornega festivala v mestu Ugljevik v BiH. Z nastopi folklorniki prispevamo k prepoznavnosti domačega kraja in občine ter polepšamo najrazličnejše prireditve," je o nastopih in tekmovanjih povedala Metka Kaiser.

Sponzorji in šolski sklad

Da se danes vse štiri skupine folklornikov (tri šolske in vrtčevska) lahko predstavijo v tradicionalnih oblačilih, omogočajo sponzorji in šolski sklad OŠ Cirkovce, iz katerega vsa leta prispevajo sredstva za nakup blaga. Otroci namreč oblačila hitro prerastejo, v skupine se vključuje tudi vse več otrok. Iz sredstev šolskega sklada so kupili tudi šolsko frajtonarico, saj je prav glas harmonike spremljevalec folklornih plesov.

V preteklih letih so s Prosvetnim društvom Cirkovce sodelovali v programu razvoja podeželja LAS - Bogastvo podeželja ob Dravi in Slovenskih goricah ter dve skupini folklornikov tudi primerno obuli. "Zanimanje za obiskovanje folklorne skupine je pri učencih zelo veliko, kar ni presenetljivo, saj otroci na naših koncih s tem rastejo. Mnogi že od mladih nog spremljajo zgodbe staršev ali starejših sorojencev, ki vedo, kako veselo je pri folklori. Na cirkovški šoli tako letos pleše kar 100 otrok," je na folklorno kulturno dediščino še ponosna ravnateljica šole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta