Cerkvenjak: Pri obnovi kapelice našli časovno kapsulo

Franc Bratkovič
13.06.2020 06:00

Četudi so znamenje po letu 1926 že večkrat obnavljali, so šele sedaj odkrili steklenico s popisanim listom papirja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mestu današnjega znamenja naj bi pokopavali umrle za kugo.
Franc Bratkovič

Z znamenji se označujejo in poimenujejo drobne arhitekturne posebnosti, kot so kapelice, leseni križi, kamniti stebri, svetniške podobe v zidnih nišah ipd. Takšnih znamenj ne manjka tudi v občini Cerkvenjak. Tako denimo najdemo tudi dve znamenji, ki nas spominjata na čase, ko je v teh krajih kosila kuga. V Cogetincih, ob Cenkovski cesti, je kužno znamenje z letnico 1529 ter grškima črkama alfa in omega. V Čagoni, ob stičišču naselij Stanetinci in Čagona, pa kužno znamenje z letnico 1641, ki je bilo letos na pobudo Branka Lovrenčiča, Vide Blažič in Dušana Lovreca znova obnovljeno. Dela so se začela in končala še pred koronavirusom, zatem je obnovljeno znamenje blagoslovil farni župnik Janko Babič. Župan Cerkvenjaka Marjan Žmavc slovesnost ob tem še načrtuje.
Potrebni material je zagotovila Občina Cerkvenjak, glavnino del je opravil Lovrenčič sam s pomočjo prijateljev sovaščanov. Pri obnovi so v strehi našli časovno kapsulo - steklenico z listom papirja, na katerem je zapisano, da so to znamenje obnavljali tudi maja 1926 pod vodstvom župana takratne občine Čagona Antona Šuena. Denar za prenovo je pri občanih, ki so tudi pomagali pri delih, pobiral sam župan Šuen. Zatem je bilo kužno znamenje že večkrat obnovljeno, zato je zanimivo, da časovne kapsule prej niso opazili. Vstavili so jo tudi sedanji obnovitelji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta