Center za družine na Ptuju: Špajza modrosti vedno bolj obiskana

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

V Ulici heroja Lacka že od leta 2017 deluje Center za družine Špajza modrosti, ki je namenjen vsem družinskim članom. "Smo prostor druženja različnih generacij, kjer skrbimo za krepitev socialnih vlog posameznika, ponujamo podporo pri lažjem usklajevanju družinskega in poklicnega življenja, pomagamo pri izboljšanju medsebojnih odnosov ter starševskih kompetenc in smo prostor za izmenjavo dobrih praks ter pozitivnih izkušenj," pravi Janja Kafel, vodja centra, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Ptuj.

Na telefone in računalnike kar pozabijo

Program Špajze modrosti sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj. Projekt, ki se izvaja v več slovenskih mestih, pa bo trajal vsaj do konca leta 2025. "V Špajzo prihajamo po pouku, najprej popijemo kakšen brezplačni napitek, potem se družimo, včasih igramo namizni nogomet, spet drugič se pomerimo v partiji šaha, vržemo karte, vedno se kaj dogaja in različnih elektronskih naprav, ki nam sicer zapolnjujejo čas, tukaj niti malo ne pogrešamo," so ob srečanju povedali osmošolci Samudin, Aleks, Erik in Nejc iz osnovne šole Mladika, ki so skupaj z devetošolcem Tomažem iz Osnovne šole Ljudski vrt živahno razpravljali s sodelavcem Špajze Dorijanom Kmetcem, ki jim včasih pomaga tudi pri kakšnih matematičnih nalogah: "Ob popoldnevih je tukaj največ osnovnošolcev, ki se v naši družbi najraje pogovarjajo. Razpravljamo o vsem mogočem, saj so današnji mladostniki sila radovedni in včasih je odgovor na kako vprašanje treba poiskati tudi na spletu, sicer pa računalnikov in drugih mobilnih naprav ne uporabljamo." Uradno učne pomoči, dodajajo v Špajzi, ne ponujajo, a Dorijan in Suzana, pa še kdo od zaposlenih, rade volje priskočijo na pomoč, ko se otroci odločijo kar v Špajzi narediti domače naloge.

Center za družine svoja vrata ob ponedeljkih, sredah in četrtkih odpira ob 10. uri in vse tja do štirih popoldan se v prijetno urejenih prostorih vedno kaj dogaja. "Mi se tukaj srečujemo ob sredah po šoli, ko z Martino Frangež prebiramo knjige Harryja Potterja in potem ustvarjamo. Zdaj iz kartonskih škatel izdelujemo šolo, veliko rišemo, včasih tudi kakšno ušpičimo," pravijo klepetavi in nadvse radovedni Vita, Iza in Jakob iz Osnovne šole Ljudski vrt. "Danes smo samo mi trije, pridejo pa včasih v naš klub, ki deluje tudi med počitnicami, še drugi učenci - in resnično se imamo fajn. Ob vstopu v Špajzo dobimo brezplačni žeton za napitek iz avtomata. Najraje popijemo kakav ali čaj, pozimi tudi vročo čokolado, da se ogrejemo," so se med lenarjenjem na blazinah in kavčih razgovorili šolarji. Azra Gorički, ena starejših obiskovalk centra, pa je povedala, da sama najraje popije kavo: "Tukaj v centru mesta živim in ko grem ven, se skoraj vedno ustavim v Špajzi. Včasih tukaj srečam še koga, pa malo poklepetamo, tudi kakšnemu predavanju prisluhnem. Prav je, da imamo v Ptuju takšen prostor za druženja, kjer se vedno kaj dogaja, pa še brezplačne so vse aktivnosti."

V Špajzi modrosti se vedno kaj dogaja. 
Slavica Pičerko Peklar

Kdor pride, je dobrodošel

Na Ljudski univerzi Ptuj, kjer skrbijo za vsebino centra, razlagajo, da je Špajza modrosti prostor neformalnega druženja in je namenjena različnim skupinam obiskovalcev. "Med šolskimi počitnicami organiziramo varstvo s številnimi dejavnostmi in obiskovalcev je vedno veliko," omenja Janja Kafel, ki dodaja, da ponujajo raznolike izobraževalne in praktične delavnice - tudi na temo pozitivnega starševstva: "Veliko pozornosti namenjamo prav družinam, zato smo program oblikovali tako, da ponujamo tudi svetovanja z namenom izboljšanja sposobnosti obvladovanja čustev, gradnje pozitivne samopodobe, učimo se reševanja raznovrstnih problemov. Ponujamo svetovanje za otroke, mladostnike, starše in družine, ob vsem tem pa v prvi vrsti omogočamo neformalna druženja, ko se mimoidoči lahko kar mimogrede ustavijo pri nas, da poklepetamo. Nekateri tudi pobrskajo po spletu, pregledajo elektronsko pošto, če sami doma nimajo računalnika. Šolarji pri nas počakajo tudi na kakšne druge popoldanske aktivnosti," dodaja Suzana Vilčnik, ki je v Špajzi zaposlena preko javnih del.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta