5-letni Gal nujno potrebuje operacijo rok. Pridite na grad Vurberk in pomagajte!

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
07.06.2019 05:15

V soboto bo idilični ambient gradu Vurberk od 14. ure do poznega večera prizorišče srednjeveškega dneva, komedije in glasbe. Tokratno pestro dogajanje bo še obogateno in s humanitarno noto. Za petletnika se zbirajo prispevki oziroma za operacijo rok, ki jo nujno potrebuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Lukovnjak

Grad Vurberk se to soboto, 8. junija, ponovno vrača v kuliso srednjega veka. Grajska skupina ljubiteljev zgodovine z Vurberka že dvanajsto leto zapovrstjo prireja Srednjeveški dan, na katerem grajska gospoda, vitezi, oprode, grajski pisar, srednjeveški rokodelci pa tudi tlačani in dvorni norčki ponovno zavzamejo svoje mesto. Prireditev, ki vsako leto privabi množico obiskovalcev, so letos vsebinsko še obogatili, poudarek je tokrat na humanitarni noti in otroški animaciji, je povedala idejna vodja dogodka Jelka Rojko. "V sodelovanju z društvom Maus, ki vodi akcijo Slovenija za Gala, bomo zbirali sredstva za petletnega fantka iz Zgornjega Dupleka, ki potrebuje operacijo rok. Prav tako bo njegovemu zdravljenju namenjen ves izkupiček od prodanih vstopnic za večerni stand up in live aid koncert," pojasni Rojkova. Ob tem pa poudarja, da ostaja celoten popoldanski del programa brezplačen. Pokrovitelj prireditve je namreč Občina Duplek.

Amanda Lesjak

Popoldne dogajanje na zelenici

Razburljivo in poučno dogajanje, namenjeno vsem ljubiteljem zgodovine, bo na zelenici za vurberškim gradom. Prvič letos bo gostovala mlada srednjeveška skupina rokodelcev in obrtnikov iz cele Slovenije s sedežem v Mariboru - Maistri Marpurgi, ki vabijo na srednjeveške igre za otroke in odrasle, predstavitev srednjeveškega orožja, postavili bodo kurišče za kuho in nočno stražo ter izdelovali srednjeveške izdelke. Življenje kmetov v srednjem veku bodo predstavljali Tlačani iz Spuhlje, umetnica Snežana Petrović Sudarić iz likovne šole Snežana Art bo vodila Art kamp za otroke, trenutno najustvarjalnejši slovenski čarodej Sam Sebastjan prireja srednjeveški mistični spektakel, Kulturno društvo Zum Kreativa pa otroško predstavo dvornih norčkov. Kulturno društvo Delavec iz Lenarta se bo tokrat predstavilo z izsekom iz svoje predstave Pobeg v zgodovino čarovništva: Agata, ki je letos že dvakrat napolnila lenarško kulturno dvorano.
Na vurberškem Srednjeveškem dnevu tudi letos ohranjajo tradicijo izmenjave igrač, otroci se bodo lahko posladkali z grajskimi miškami, članice plesne skupine Graziosa pa bodo obiskovalce naučile kmečkih plesov. Ves čas bo na voljo tudi srečelov.

Komedija in glasba v ruševinah

Večerni del dogajanja se bo preselil na oder vurberškega gradu, kjer bo ob 20. uri nastopil stand up komik Vid Valič s predstavo Tvoj bodoči bivši mož, nato sledi dobrodelni koncert priznanih mariborskih glasbenikov. Na t. i. live aid koncertu bodo nastopili Rok Vilčnik s Simpaticom, Vasko Atanasovski Trio, Noa Vilčnik in zasedba Okttober. "Resnično upam, da nam bo tudi na tak način uspelo priti čim bližje znesku, ki ga Gal potrebuje za svojo operacijo," dodaja predsednica društva Maus Nataša Švikart. Akcija zbiranja sredstev za Gala se je pričela 18. marca letos, njihov cilj pa je zbrati 120.000 evrov, kolikor znašajo stroški operacije. Do sedaj so zbrali četrtino. "Ko se zavežeš, da boš nekomu pomagal, postane to tvoja osebna odgovornost. To ne pomeni, da bi rekla, zbrali smo 30.000, zdaj pa se več ne grem. Ne. Če se zavežeš priti do 120 tisočakov, je treba iti do konca. In akcija mora biti večplastna. Ni dovolj samo zbiranje denarja po marketih, treba je načrtovati večje akcije. Še nekaj jih pripravljamo poleti in jeseni; pokroviteljica ene od lutkovnih predstav, ki bodo prav tako namenjene Galu, bo varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer," napoveduje Švikartova.

Amanda Lesjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta