Zgodovinsko: Vesela jesen za Muro, čarno-bejli premagali Žalgiris in bodo igrali v skupinskem delu enega od evropskih tekmovanj

12.08.2021 20:55
Slovenski državni prvaki so v Vilni z 1:0 premagali Žalgiris in si z uvrstitvijo v playoff evropske lige že zgotovili sodelovanje vsaj v novonastali konferenčni ligi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Kous je dosegel edini gol v dveh tekmah Mure in Žalgirisa ter Muri zagotovil napredovanje v četrti krog kvalifikacij za evropsko ligo. 
Andrej Petelinšek

Vsaj do 9. decembra bodo v tej sezoni v Evropi še igrali muraši. Po trikrat je Maribor igral v skupinskem delu lige prvakov in evropske lige, Mura pa bo kot drugi slovenski klub to sezono v mednarodnih tekmovanjih igrala tudi jeseni. Dobra tri lete po vrnitvi v prvo ligo je Sobočanom uspel veliki met. Po osvojitvi pokala lani poleti in prvega naslova državnih prvakov ob koncu pretekle sezone so se pod vodstvom Mariborčana Anteja Šimundže črno-beli včeraj v Vilni razveselili največje zmage v evropskih tekmovanjih. Žalgiris so premagali z 1:0 in se uvrstili v zadnji, četrti krog evropske lige, kjer se bodo pomerili z graškim Sturmom.

Avtobusni prevoznik Brzzi, ki muraše v črno-belem avtobusom vozi po Sloveniji in do mariborskega letališča, od koder potujejo na evropska gostovanja, bo muraše na naslednje evropsko gostovanje peljal kar do Gradca. Po dvobojih z črno-belimi z avstrijske štajerske pa bodo aktualni slovenski prvaki v Evropi v tej sezoni igrali vsaj še šest tekem. Z uvrstitvijo v konferenčno ligo si je Mura že zagotovila skoraj tri milijone evrov, z zmago nad Sturmom, kjer igra tudi slovenski nogometaš Jon Gorenc Stanković, bi bil zaslužek Prekmurcev še za pol milijona evrov višji, tudi v nadaljevanju evropske poti pa bodo ob morebitnem osvajanju točk deležni denarnih nagrad.

Po uvodnih trenutkih, ko sta imeli obe ekipo po dve polpriložnosti, so Sobočani povedli v 12. minuti. Luka Bobičanec je z leve strani kazenskega prostora žogo poslal proti nasprotni vratnici, iz neposredne bližine pa je Žiga Kous zadel za 1:0.

Tri minute kasneje je Matko Obradović ubranil strel Sauliusa Mikoliunasa. Moštvi si v nadaljevanju prvega dela nista priigrali nevarnejše priložnosti.

V drugem polčasu so Prekmurci iniciativo prepustila gostiteljem in se disciplinirano branili. Veliko dela pa so imeli predvsem v zadnjih dvajsetih minutah, ob napadih Žalgirisa pa poskušali biti nevarni v protinapadih. 

Zeleno-beli so bili v zaključkih akcij nezbrani in netanačni. Josip Tadić je imel v 70. minuti najlepšo priložnost za Žalgiris, sam je bil pred vratarjem Matkom Obradovićem, a je s šestih metrov slabo zadel žogo in zgrašil gol. Tri minute pozneje je pri Sobočanih streljal rezervist Žiga Škoflek, a je zadel Nemanjo Ljubisavljevića. Litovci so zatem še bolj pritisnili, v 80. minuti je do obetavnega strela prišel Hugo Videmont, toda za malenkost zgrešil cilj, tako kot v 90. minuti s prostega strela.

Do konca tekme se je murašem uspelo ubraniti in v Litvi so se lahko veselili zgodovinskega uspeha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta