Veliko uspeha, sosed. A šele v naslednjem krogu!

Marko Kovačevič
14.04.2021 08:00
Dvojni sosedski derbi se obeta v Kidričevem, Oskar Drobne bo poskušal pokvariti debi rojaka iz Štor, novega trenerja vijoličastih Simona Rožmana
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskar Drobne se je z Aluminijem že približal obstanku med prvoligaši, a še ni zaplaval v varne vode. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Če kdo, so nogometaši v prvi ligi v tej sezoni postali specialisti za prilagoditve. V Kidričevem niso nobena izjema. Enajstdnevno zaprtje države, ko skupna vadba ni bila dovoljena, so preživeli. Zdaj že pilijo detajle pred zadnjo četrtino sezone. "Trenirali smo po prilagojenem programu. Normalno, da nam ni bila všeč, a tako pač je. Imam občutek, da se nam vedno nekaj zgodi tik pred nadaljevanjem," nam je dejal trener Aluminija Oskar Drobne.

Že v spomladanski del prvenstva so zaradi okužb z novim koronavirusom krenili v okrnjeni zasedbi, marčevski reprezentančni premor pa se je zaradi vladnih ukrepov zavlekel krepko v april. No, zdaj so šumarji spet skupaj. Drobne je lahko v živo preveril, kako so na njih vplivale koronaprilagoditve. "V prvih dveh dneh se premor ni poznal, saj lahko fantje določene stvari naredijo na svežino. Utrujenosti bo nastopila v naslednjih dneh. Delamo po programu, velike razlike v fizični pripravljenosti ne bi smelo biti. Zdaj postavljamo še taktiko," pravi 46-letnik, ki je na kidričevsko klop sedel lani decembra.

​Kakšna je formula za uspeh?

V dobrem mesecu prvoligaše čaka devet krogov. "Izrazili se bosta širina kadra in dobra priprava, da bo čim manj poškodb. Verjamem, da se bomo dobro pripravili in nadaljevali v ritmu, ki smo ga ujeli pred premorom, ko smo prišli do enakopravnega boja za obstanek," je prepričan naš sogovornik, ki je Kidričane pripeljal čisto blizu odrešilnega osmega mesta, kar zagotavlja obstanek med elito. Aluminij je pred 28. krogom s 27 točkami poravnan s Celjem, pred zadnjo Gorico pa ima osem točk prednosti. "Najprej smo se morali dobro spoznati, ugotoviti, kakšna je naša formula za uspeh. Fantje so dobro delali, tudi večino tekem smo dobro odigrali. Se pa bo zdaj začelo z ničle. Tako kot mi so tudi Celjani, Goričani in drugi imeli čas, da se resetirajo, pozdravijo poškodbe. Od prve tekme bo treba iti na polno, na koncu pa bo nogomet odločil. Če si bomo zaslužili in naredili dovolj, z obstankom ne bi smelo biti težav," je prepričan nekdanji trener Radomelj, ki si v tej sezoni nabira prve izkušnje na prvoligaški klopi.

Tistih z igrišča ima dosti. Tudi iz Ljudskega vrta. Se pa je s svojim nekdanjim klubom že soočil v vlogi trenerja. Z zadnje tekme pred zimskim premorom je odnesel točko za remi 2:2, napovedal vzpon Aluminija in krizo Maribora, ki je zgodaj spomladi odnesla trenerja Maura Camoranesija in športnega direktorja Oliverja Bogatinova. V petek ga čaka novo soočenje s 15-kratnimi prvaki. "Po pravici povedano, tista tekma v pripravi za petkovo nam ni dala čisto nič. Maribor prihaja v goste v najslabšem mogočem trenutku. Prihaja nov Maribor z novim trenerjem. Ne vemo, kaj lahko pričakujemo. Po naši tekmi bodo druge ekipe že lahko analizirale Rožmanov Maribor, mi pa te možnosti nimamo. V pripravi bomo osredotočeni izključno nase, ne na Maribor," opozarja nekdanji napadalec, ki je med letoma 1996 in 1998 nabral 74 nastopov in zabil 23 golov za Maribor. "Lahko sicer pogledamo, kaj je Rožman izvajal v Rijeki. A zdaj je v drugem klubu, vodi druge igralce. Lahko le ugibamo in se delno pripravimo, maksimalno ga ne moremo analizirati."

Polne klopi Štorovčanov

Ne le na igrišču, tudi ob njem se v petek obeta sosedski derbi. Dobesedno. "S Simonom sva soseda v Štorah. Tudi Aleš Kačičnik je Štorovčan, celo otroštvo sva preživela skupaj. Pa moj pomočnik Luka Gobec je delni Štorovčan, ker je hodil v šolo v Štorah. V obeh taborih nas je dosti. Zanimivo bo. V zasebnem življenju smo zelo dobri prijatelji. Po tekmi bomo ne glede na rezultat spili kakšno pijačo, se pogovorili, med njo bo imel vsak svoje interese," pred soočenjem z novim trenerjem Maribora razmišlja Drobne. Vesel je, da je mlajši rojak zagrabil za vajeti najuspešnejšega slovenskega kluba. "Želim mu veliko sreče in uspeha. A naj se ta uspeh začne z naslednjim krogom," se je zasmejal. Da bi padavine tako močno poškodovale igrišče v Kidričevem, da petkove tekme ne bi bilo mogoče izpeljati, se naš sogovornik ne boji. "Igrišče bomo pripravili idealno za Maribor. Ne bomo kosili trave, ne bomo ga valjali - da bo imel Maribor čim več problemov. Zafrkavam se. Igrišče je zelo dobro. Italijanska mlada reprezentanca je trenirala pri nas in je bila zelo zadovoljna s pogoji. Je pa igrišče primerno letnemu času. Če bo še tri dni deževalo, ne moremo pričakovati, da ne bo blata."

​Skoraj dve sezoni in pol je Aluminij neuspešno lovil točke proti velikemu sosedu, pred zimskim premorom je le prekinil niz šestih zaporednih porazov. Se lahko nova serija nadaljuje? "Zakaj ne? Prepričan sem, da lahko zagodemo Mariboru. V slovenski ligi ni velikih favoritov, veliko je odvisno od dnevne forme. Če bomo pravi, maksimalni, hitri in agresivni, se ne bojim ne Maribora ne kogarkoli drugega," je zaključil Oskar Drobne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta