(TEMA) Upajo, da se bodo politiki spametovali

Miha Dajčman
02.04.2021 08:30
Z ustavitvijo javnega življenja so v Sloveniji prekinjene tudi športne dejavnosti z nekaj izjemami, kar pod vprašaj postavlja regularnost tekmovanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ormožani (v modrem) morajo med ustavitvijo javnega življenja trenirati doma, Celjani (v rožnatem) pa lahko tekmujejo na mednarodnih turnirjih.
 
Tadej Regent

Za enajst dni v Sloveniji niso prekinjena le športna tekmovanja, ampak tudi trenažni proces, kar za večino športov, sploh kolektivnih, pomeni, da bodo tekmovanja lahko nadaljevali šele čez nekaj časa po vrnitvi na treninge. Ker lahko ekipe, ki sodelujejo v mednarodnih tekmovanjih, kljub vsemu nadaljujejo tekme in treninge, pa se bodo morali v panožnih zvezah ukvarjati tudi z očitki o neregularnosti prvenstev.

Nad odločitvijo vlade je bil negativno presenečen direktor košarkarskega kluba Helios Suns Matevž Zupančič: "Odločitev je bila rigorozna, razumemo razloge za 'lockdown', Slovenija pri tem ni edina, a športa so se lotili na neprimeren način, sploh zato, ker imamo sistem, ki deluje. Dokazano je, da širjenja okužb zaradi športa, ob upoštevanju vseh ukrepov, ni bilo. V državnem prvenstvu smo testirani pred vsako tekmo, zadeva je pod maksimalno kontrolo. Slišimo, kako se o športu govori kot o delu gospodarstva, a je bil tokrat spregledan."

Prekinitev ne bo trajala le enajst dni

Direktor domžalskega košarkarskega kluba trdi, da se velika škoda dela tudi otrokom: "Raziskave Fakultete za šport so dokazale, da ustavljanje športa pušča negativne posledice. Otroci so v šoli prikrajšani za uro telovadbe, treningi pa so ustavljeni. V Domžalah košarko trenira 700 otrok, ki so zdaj ostali brez aktivnosti, da ne govorim še o nogometu in drugih športih. Posledice se bodo videle kasneje." Da se udejstvovanje v športu začasno dovoli le prvokategornikom, se Zupančiču ne zdi primerno: "Da lahko trenira le olimpijski razred, to je 537 športnikov, je smešno. Tudi dončići, dragići in ostali so bili nekoč drugokategorniki, kadeti, mladinci, morali so se prebiti do tega statusa, da tudi promovirajo državo. Mi pa počasi izgubljamo že drugo leto zapored, kar bo imelo hude posledice za zdravje prebivalcev in tudi ekonomsko. Če se bomo res lahko vrnili čez 12 dni in smo s tem dejansko kaj naredili proti širjenju bolezni, potem v redu, a dvomim, da ima šport tak vpliv. Raziskave pravijo, da šport ni krivec za širjenje epidemije."

Klubi bodo v prihodnje še težje prihajali do sponzorskih sredstev, opozarja Zupančič: "Sponzorji se bodo vprašali, kakšen smisel še ima podpirati šport, vemo pa, da smo od njih odvisni, ker sistemske podpore ali davčnih olajšav za športne klube ni. Odvisni smo od sebe, od prodaje in truda, da na tem malem tržišču najdemo sponzorje in smo konkurenčni večjim tržiščem. Sploh če želimo igrati mednarodno in s tem promoviramo državo." Dolgoletnemu športnemu funkcionarju je žal, da pri odločevalcih športniki niso slišani: "S kolegi iz različnih panog se oglašamo, na lep način, zveze so pošiljale dopise, opozorila, razlage in primerjave z drugimi državami ter predlagale modele, kako bi lahko nadaljevali, a to naleti na gluha ušesa. In potem pride do tega, da se ljudje začnejo bolj agresivno, cinično in tudi nesramno obnašati, ker sicer ne prideš do pozornosti. Upam, da se bodo politiki spametovali. Štirinajst dni bomo že še zdržali, a obstaja bojazen, da se to podaljša, kar pomeni, da sezone ne bomo mogli izpeljati. Klubi imamo pogodbe z igralci in drugimi do določenega časa in sezone ne moremo vleči v julij, ko so tudi reprezentančne pavze. Če se sezona ne konča ali je prekinjena, ni regularna, to za seboj potegne ogromno posledic, ki se jih odločevalci ne zavedajo. Da lahko trenirajo in tekmujejo klubi, ki igrajo v mednarodnih tekmovanjih, pomeni, da se znova dela razlika, in s tem se sprožajo konflikti, ki v teh napetih časih niso potrebni."

Zveza bo morala dobro premisliti, koliko časa pred nadaljevanjem tekmovanj bo namenjenega za treninge, opozarja Zupančič: "Po zaprtju bo riziko poškodb velik, če igralci ne bodo pripravljeni. Tega faktorja nihče ne upošteva in hitro lahko spoznamo, da so odločitve sprejete nestrokovno. Prekinitev športa za enajst dni ne pomeni le enajst dni, ampak veliko več, če hočemo regularnost."

Kontradiktorna odločitev

Trener RK Jeruzalem Ormož Saša Prapotnik je razočaran nad odločitvijo vlade, da se športna tekmovanja in treningi prekinejo: "Vse skupaj se mi zdi smešno, ker smo, kolikor vem, edina država v Evropi, ki je ustavila šport. Prepričan sem, da to ni pametna odločitev." Rokometaši Celja in Gorenja medtem še vedno igrajo v evropskih tekmovanjih in trenirajo, kar se Prapotniku ne zdi primerno. Opozarja, kako odločitve o prekinitvi športa vplivajo na različne ravni: "Največja škoda se z ustavitvami športnih dejavnosti dela mlajšim kategorijam, kjer si vsi športi sestavljamo bazo za nadaljnji razvoj." Individualni treningi doma ne morejo nadomestiti treningov v telovadnici, je prepričan Prapotnik. Upa, da bo ekipo lahko zbral že pred 11. aprilom: "Z vsakim izgubljenim dnem je škoda večja. Po desetih dneh brez treningov bi za vrnitev potrebovali dva tedna treningov, seveda pod pogojem, da bodo športniki delali že sami doma. Strah, da bi enajst dni preraslo v daljše obdobje, obstaja, a kaj več kot opozarjati na nelogične odločitve ne moremo."

Trener nogometašev Mure Ante Šimundža poudarja, da je zdravje na prvem mestu, a se mu odločitev o ustavitvi športa zdi kontradiktorna. "Poteza treh slovenskih klubov, ki so izrazili svoje mnenje o ustavitvi športa, se mi je zdela odlična. Pokazali smo, da nam je mar za dobrobit slovenskega nogometa in športa. Da smo naleteli na gluha ušesa, pa je pokazatelj, kako vlada in ministrstvo za šport dojemata slovenski šport, čeprav športniki, brez neposredne pomoči politike, poskrbijo za promocijo Slovenije v tujini," meni Mariborčan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta