Pred novo evropsko tekmo Mariborčanov: Bolgarski Tavares je bolj vzkipljiv

Borut Planinšič ml.
20.08.2019 19:02

Naturalizirani Brazilec Marcelinho, legenda Ludogorca, je pred tekmo z Mariborom zgladil spor s trenerjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pohvale Marcelinhu za 13 minut igre in rdeči karton. 
EPA

Kaj je zadnje dni, potem ko je v Evropi izgubil z Madžari ter premagal Islandce in Valižane, da lahko trči ob NK Maribor, počel Ludogorec? Ta naslednji strah vijoličastih, osemkratni zaporedni prvak Bolgarije. Hja, kjerkoli drugje bi težko našli takšno navdušenje nad nogometašem, ki po 13 minutah igre dobi rdeči karton, kot je to pri klubu iz Razgrada, mesta s 30 tisoč prebivalci.
​Ozadje ... Napadalni zvezni igralec, Brazilec Marcelinho, od leta 2013 tudi Bolgar, se je pred tekmo z Valurjem skregal s trenerjem. Stojčo Stoev je prisegel, da Marcelinho ne bo več igral, dokler bo on vodil moštvo. Tako daleč je šlo, da so se v Bolgariji spraševali, ali je to konec legende Razgrada. Toda Marcelinho je vendarle nekakšen bolgarski - Marcos Tavares. Naturalizirani Brazilec. Najboljši evropski strelec kluba. Le značaja je očitno precej drugačnega, kot da ni že dovolj velika razlika med moštvoma ta, da naj bi bilo bolgarsko štirikrat več vredno od mariborskega. A v nedeljo zvečer, ko je prvakom Bolgarije tako tekla voda v grlo, da so gostovanje v šestem krogu domačega prvenstva opisali kot "pekel v Varni", ga je trener le poslal v igro.
​Proti klubu Černo More, proti Črnemu morju torej, je Ludogorec najprej izgubljal, dolgo je bilo izenačeno, zaradi tega, kar se je zgodilo potem, je trenerja sama hvala na račun moža, ki bo med tekmama z Mariborom, to soboto, dopolnil 35 let. V igro je šel v 72. minuti, dve minuti pozneje pa spletel odločilno akcijo, podajo za zmago z 2:1, s katero je Ludogorec splezal nazaj na vrh prve lige. ​"Vse, kar smo na tej tekmi storili narobe, odtehta vrnitev Marcelinha. Kaj naj sploh rečem o njegovi kakovosti, saj cela Bolgarija ve, česa je zmožen. Pogovorila sva se, razčistila zadeve. Je del moštva, ki gre nad Slovence. Že tako bo težko z njimi, disciplinirano igrajo," je s sporom pometel trener Stojčo Stoev.
​Tako imajo vijoličasti, ki se bodo ob pogledu na zeleni Ludogorec počutili kot proti Olimpiji, še skrb več. Tako mednarodno pisanega tekmeca še niso srečali. Stoev je v nedeljo na igrišče poslal tri Bolgare, Brazilca, po enega predstavnika obeh Kongov, nogometaša z Madagaskarja, iz Poljske, Izraela, Romunije in Gvineje Bissau. S klopi so čez Črno morje "plavali" še Bolgar, Poljak in bolgarski Brazilec Marcelinho.
Ta je bil leta 2011 eden prvih in še dandanes najboljši nakup bogataša Kirila Domuščijeva, lastnika Ludogorca, ki se ukvarja z ... vsem. V tranziciji po bolgarsko se je izstrelil med milijonarje. Dandanes, ko ima lastniški delež v celi verigi bolgarske industrije, se namigi o njegovem premoženju bližajo milijardi evrov. Leta 2010 je prevzel Ludogorec. Ga leto pozneje dvignil iz druge lige v prvo in takoj nakazal, kam meri: v sezoni 2011/2012 je osvojil domačega trojčka, prvenstvo, pokal in superpokal.
​Nihče več ga ni sklatil z domačega vrha. Dvakrat, leta 2014, ko je mučil Real in vzel točko Liverpoolu, in leta 2016, ko je remiziral s PSG-jem, je bil v ligi prvakov. Bil je že v osmini finala evropske lige, v skupini evropske lige je nazadnje igral v zadnjih dveh sezonah ... Bo še v tretji zapored? Marcelinho pred jutrišnjim dvobojem v Ludogorec Areni, ki sprejme 10.500 navijačev in naj bi bila polna, trdi: "Vse bomo naredili za to. Precej boljši smo, kot smo bili v prejšnji sezoni."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta