(POGOVOR) Amir Karić: Kdor dobi derbi, bo prvak

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.04.2022 07:00

Z nekdanjim nogometašem Maribora in Kopra Amirjem Karićem smo se pogovarjali pred jutrišnjim (ob 20.15) derbijem 33. kroga prve lige med Mariborom in Koprom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Koper nazadnje premagal Maribor v Ljudskem vrtu, je bil kapetan vijoličastih Zoran Pavlović. Na tej tekmi se je z njim dobro boril Amir Karić (v sredini).
Janko Rath

Pred dvanajstimi leti in pol, 24. avgusta 2009, ko je Koper nazadnje zmagal v Ljudskem vrtu, je bil del šampionske zasedbe Primorcev tudi Amir Karić. "Uf, od te tekme pa je res minilo že veliko časa. V obeh klubih se je v teh letih ogromno spremenilo. Maribor je med tem postal evropski klub, Koper pa je po naslovu celo izpadel iz prve lige. Zdaj se bosta pa moštvi udarili za naslov, kdo bi si mislil?" se sprašuje bočni branilec, ko smo ga spomnili na zmago Kopra z 2:1. Na takratni tekmi je igral 77 minut, gole so dosegli Dragan Jelić za Maribor ter Mitja Brulc in Miran Pavlin za Koper.

Karić je bil član tako vijoličastih kot kanarčkov, z Mariborom je osvojil tri naslove državnega prvaka, s Koprom enega. Član zlate reprezentance napoveduje, da bo sobotni obračun odločil prvaka sezone 2021/2022. "Če Maribor to tekmo dobi, bo Maribor tudi prvak. Če tekmo dobi Koper, bo ta osvojil drugi naslov," je odločen Karić, ki je prepričan, da bodo kanarčki v tem dvoboju manj obremenjeni: "Koper je imel pred sezono cilj, da se uvrsti v Evropo, in ta cilj so Primorci dosegli. Če jim ne uspe osvojiti naslova državnega prvaka, imajo še vedno v igri tudi pokalno tekmovanje, zelo blizu so lovorike. Ta računica jim omogoča, da v Ljudski vrt pridejo z manj pritiska. Lahko se zgodi, da zagrabijo kar obe priložnosti, ker bodo v zaključku sezone sproščeni. Maribor pa je tako ali drugače najboljši klub v državi in od njega se pričakuje, da je prvak, tudi če ni v najboljši formi. Sobotna tekma bo za oboje zelo pomembna. Mislim, da bo vseeno več pritiska na strani Maribora."

Tako Zoran Zeljković kot Radovan Karanović se s podobnimi tekmami, ki v veliki meri odločajo o razpletu prvenstva, kot trenerja še nista soočila, zato bo po mnenju Karića zanimivo spremljati tudi njun dvoboj. "Maribor ne bo šel le na neodločen izid na tej tekmi, kljub prednosti na lestvici. Tudi navijači pričakujejo zmago. To tekmo morajo varovanci Radovana Karanovića dobiti, saj jih do konca prvenstva čaka nekoliko težji razpored kot Koper. Verjamem, da si v Ljudskem vrtu ne želijo, da bi morala o naslovu odločati zadnja tekma na Fazaneriji. Gostovanje pri Muri je zelo zahtevno, Prekmurci pa imajo še vedno ekipo, ki bi lahko bila trn v peti tudi najboljši ekipi v ligi, kar po mojem mnenju Maribor je. Oba trenerja sta v tej situaciji res neizkušena, a je velika prednost za Koper, da gre v tekmo neobremenjen. Pričakujem, da bi lahko Maribor, ki ima najboljšo zasedbo v ligi, z bučno podporo navijačev lahko dobil to tekmo. Se pa zavedam, da bo Koper zelo nevaren nasprotnik in zelo lepo bo pogledati ta dvoboj. Pričakujem pravo poslastico. Ljubitelji nogometa v Sloveniji bomo lahko uživali. V Ljudskem vrtu bo zagotovo veliko navijačev in veliko golov. Naj pa zmaga boljši!"

V soboto bodo za nastop na tekmi kandidirali trije nogometaši, ki so zaigrali tudi ob zadnjem slavju rumeno-modrih pod Kalvarijo. V zadnji vrsti Kopra bo najverjetneje nastopil Aleksander Rajčević, ki je vmes velik del kariere preživel v Mariboru, član Kopra je še vedno Ivica Guberac, pri Mariboru bi lahko ene zadnjih minut v karieri dobil Marcos Tavares, ki v zadnjih obračunih kaže veliko željo in zanos, pa tudi obilo kvalitete. Spomnimo, na tisti tekmi so za Koper zaigrali tudi Aleš Mertelj, Mitja Viler, David Bunderla in Dalibor Volaš, ki so kariero kasneje nadaljevali pod Kalvarijo. "Lepo bi bilo, da bi se to prvenstvo izpeljalo po željah Marcosa Tavaresa. O njem ni potrebno izgubljati besed. Ogromno je dal slovenskemu nogometu in predvsem Mariboru. Privoščil bi mu, da bi kariero zaključil z zmago v prvenstvu in še kakšnim golom na zadnjih tekmah. Se je pa potrebno zavedati, da so ti goli, ki jih dosega, res prigarani. Pričakovati, da bo zdaj dosegel še kakšnega, je lahkomiselno. Zagotovo pa si on zelo želi še enega naslova z Mariborom," pogovor zaključi Karić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta