Nasvidenje, Euro, se vidimo čez eno leto

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
17.03.2020 20:45

Uefa je po videokonferenci z vsemi članicami oznanila usodo (nič več letošnjega) evropskega prvenstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Pandemija novega koronavirusa je korenito posegla tudi v nogomet. Nič ne bo z enim od športnih vrhuncev letošnjega leta, na nogometni Euro bo treba počakati vsaj še eno leto. Evropska nogometna zveza (Uefa) je odločitev o preložitvi sprejela po izredni videokonferenci, na kateri so sodelovali vse evropske nacionalne nogometne zveze in drugi pomembni deležniki. Za zdaj je predvideno, da se turnir, ki bi ga med 12. junijem in 12. julijem moralo gostiti dvanajst evropskih mest, preloži na poletje 2021, najboljše reprezentance stare celine, med katerimi ne bo Slovenije, se bodo za prestižni naslov borile predvidoma med 11. junijem in 11. julijem.

Zdravje na prvem mestu

"V takšnih časih mora nogometna družba pokazati odgovornost, enotnost, solidarnost in altruizem," je sporočil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. "Zdravje navijačev, osebja in nogometašev mora biti naša prva prioriteta in v tem duhu je Uefa predstavila številne možnosti, da se tekmovanja lahko varno zaključijo v tej sezoni. Ponosen sem na odziv kolegov po evropskih nacionalnih zvezah. Čutiti je bilo pravi duh sodelovanja, vsi pa se zavedajo, da se morajo nečemu odreči, da bi dosegli najboljši rezultat," je še povedal Slovenec na čelu organizacije iz Nyona in dodal, da je prav Uefa sprejela največjo žrtev s preložitvijo evropskega prvenstva.

Edina logična rešitev

"To je bila edina logična rešitev, saj Uefa tako velikega tekmovanja ne more pripeljati v negotovost. Odločitev je edina prava. Namen Uefe je, da se vsa državna prvenstva, če bo položaj to omogočal in se stanje v zvezi s koronavirusom umiri, odigrajo do konca junija, in da se evropsko prvenstvo prestavi za eno leto," se je odzval predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović. Uefa je odpovedala vse reprezentančne tekme v marčevskem terminu. Članska selekcija Slovenije bi morala konec meseca igrati proti Turčiji v Ljubljani in proti Albaniji v Kopru, brez tekem proti vrstnikom iz Srbije v Celju in Norvežanom v Mariboru je ostala tudi reprezentanca do 21 let. "Glede na trenutno stanje je jasno, da marčevskih tekem ne bo mogoče odigrati. Ostajata pa v koledarju termina konec maja in junija. Če bo vse v redu, bodo takrat, če ne, pa bomo reagirali v skladu z navodili, ki jih bo pripravila Uefina delovna skupina," je še povedal Mijatović.

Leto več za obnovo Ljudskega vrta

Z marca na junij so preložene tudi tekme dodatnih kvalifikacij, ki naj bi dale zadnje štiri udeležence evropskega prvenstva. Selitev turnirja najmočnejših evropskih ekip bo vplivala tudi na tekmovanja, ki so bila predvidena za prihodnje poletje. Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska, se bo preložilo za eno leto, na poletje 2022, so sporočili iz NZS. Ena od pozitivnih posledic spremembe urnika je, da bodo odgovorni imeli leto dni več, da dokončajo obnovo zahodne tribune Ljudskega vrta.

Sašo Bizjak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta