Največ zapravljal Newcastle, najdražji prestop v Italiji

Miha Dajčman Miha Dajčman
31.01.2022 20:44

Na nogometni tržnici je bilo danes, ko se je v večini držav končal zimski prestopni rok, kot po pravilu izjemno pestro

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Torinu so pozabili na Cristiana Ronalda, ko je zdravniški pregled opravil Srb Dušan Vlahović, ki bo prav tako nosil številko 7. 

Epa

Največji evropski klubi pozimi ne gradijo ekip, kot je to navada v slovenski prvi ligi, kjer je zimski premor daljši kot poletni, ampak je ravno obratno. Kljub finančnih težavam zaradi pandemije pa nogometni biznis ni ustavljen in preseneča vedno znova. Pri nekaterih velikanih so minuli mesec znova na veliko trošili, na prvi pogled pa se zdi, da je največja sprememba veliko število posoj z možnostjo odkupa pogodb med močnimi klubi, česar v minulih dveh desetletjih ni bilo toliko.

Guardianov merilnik je danes, par ur pred koncem prestopnega roka v večini držav, beležil vsaj 500 prestopov, povezanih z klubi v najmočnejših petih nogometnih ligah, skupaj naj bi klubi porabili vsaj 677 milijonov evrov. Najdražji prestop je bil odhod 22-letnega Dušana Vlahovića iz Fiorentine v Juventus za 81 milijonov evrov. Srbski napadalec je v tej sezoni serie A na 21 tekmah dosegel 17 golov, v pokalu pa bil na treh tekmah natančen trikrat. Fiorentina je v začetku leta iz Lilla za 14 milijonov pripeljala Jonathana Ikoneja.

Obubožana Barca še kupovala

Barcelona se je okrepila z 21-letnim krilnim nogometašem Ferranom Torresom iz Manchester Cityja. Finančno obubožani Katalonci so za španskega reprezentanta odšteli 55 milijonov evrov. Na posojo z možnostjo odkupa je k Barci prišel tudi otrok La Masije Adama Traore, ki je bil pri Wolverhamptonu v tej sezoni v slabši formi kot v preteklih dveh letih. Tik pred zdajci naj bi bil v vodo padel podpis posoje Pierre-Emericka Aubameyanga. Nogometaš Arsenala je že pristal v Kataloniji, nato pa naj bi se bilo zataknilo pri dogovoru o plači 32-letnega Gabonca.

Bruno Guimaraes (levo)

REUTERS

Ogromno so v minulem prestopnem roku zapravljali pri Newcastle Unitedu. Milijarderski lastniki srak so denarnico razprli za prihod 24-letnega brazilskega vezista Bruna Guimaraesa (42 milijonov evrov ter dodatki) iz Lyona, nosil bo številko 39, ki je bila tudi številka starega taksija njegovega očeta. Črno-beli dres bodo nosili tudi Novozelandec Chris Wood, za 30 milijonov je 30-letni napadalec prišel iz Burnleyja. Še 15 milijonov so Arabci odšteli za 31-letnega desnega bočnega branilca Kierana Trippierja, ki je prestopil iz madridskega​ Atletica.

Veliko dogajanja pri Evertonu

Veliko se je minule tedne dogajalo pri Evertonu. V modrem delu Liverpoola so se najprej poslovili od Rafe Beniteza, novi trener je postal Frank Lampard. Legenda Chelseaja v nadaljevanju sezone ne bo mogel računati na francoskega branilca Lucasa Digneta, ki je za 27 milijonov evrov odšel k Aston Villi. Modri so se v začetku leta za dobrih 20 milijonov evrov okrepili z 22-letnim bočnim branilcem Vitalijem Mikolenko iz Dinama Kijev. Včeraj pa je Fabrizio Romano, v tem trenutku eden največjih novinarskih strokovnjakov za nogometne prestope, napovedal odhod Deleja Allija iz Londona k Evertonu. Petindvajsetletnik pri Tottenhamu ne najde stare forme, v novo sredino pa bo najverjetneje odšel brezplačno, po 20 nastopih v modrem pa bo Everton moral Spursom nakazati dvanajst milijonov evrov.

Tottenham je v svoje vrste med tem zvabil 24-letnega osrednjega branilca Rodriga Bentancurja iz Urugvaja, zanj so Angleži Juventusu odšteli 19 milijonov evrov. Na poti iz Torina se mu bo pridružil 21-letni švedski soigralec Dejan Kulusevski. Za 18 mesecev posoje bo Tottenham odštel dvanajst milijonov evrov, nato pa še okoli 40 milijonov, če bodo želeli Londončani od Juventusa odkupiti pogodbo krilnega napadalca. Juventus naj bi zapustil tudi Aaron Ramsey, ki bo posojen v Rangers, Škoti pa ga lahko od Italijanov odkupijo poleti.

S srčnim spodbujevalnikom na Otok

Liverpool se je ob koncu prestopnega roka za 40 milijonov evrov okrepil s kolumbijskim krilnim napadalcem Luisom Diazom, ki je za Porto v tej sezoni v prvenstvu dosegel 14 golov na 18 tekmah, dvakrat pa je zadel tudi v ligi prvakov. Manchester City pa je zadnji dan prestopnega roka River Platu odštel 17 milijonov evrov za 22-letnega napadalca Julijana Alvareza, ki pa se bo še pol leta kalil v Argentini.

Živi ščit: tako so Danci 12. junija 2021 pred zvedavimi pogledi ubranili Christiana Eriksena, ki se je boril za življenje. 
Reuters

V Italiji je Atalanta Josipa Iličića, ki je v soboto dopolnil 34 let, iz Sassuola za 22 milijonov pripeljala 25-letnega levega krilnega nogometaša. Včeraj sta bila najdražji prestopa v nemški bundesligi letos prihod Američana Ricarda Pepija iz Dallasa v Augsburg za 17,7 milijona evrov ter odhod Korejca Hwang Hee-chana iz Leipziga v Wolverhampton za 17 milijonov evrov.

Novo sredino je našel tudi danski nogometaš Christian Eriksen, ki je lani poleti na evropskem prvenstvu doživel srčni zastoj. V Interju kariere zaradi italijanskih pravil, ki ne dovoljujejo igranja s srčnim spodbujevalnikom, ni mogel nadaljevati. Štirinajst dni pred 30. rojstnim dnem se vrača v premier ligo, igral bo za Brentford.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta