Mauro Camoranesi: "Nisem dober učenec, še vedno pa upam, da bom enkrat na novinarski konferenci govoril slovensko"

Marko Kovačevič
28.11.2020 07:25
Mauro Camoranesi se bo danes drugič udaril s svojim nekdanjim klubom, Maribor bo gostil sežanski Tabor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je predstavo v Celju označil za najboljšo v tej sezoni, bo Mauro Camoranesi pred dvobojem s Taborom spremenil enajsterico. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Kraškega uroka še niso odpravili. Da je bil poraz z 1:3 napredek po dveh padcih z 1:4, je po svojem prvem gostovanju v vlogi trenerja nogometašev Maribora ugotavljal Mauro Camoranesi. Danes bo dobil priložnost, da se sežanskemu Taboru oddolži za zgodnjejesenski poraz. "Tekme se razlikujejo, tudi prizorišče odigra svojo vlogo. Tisto je bilo v Sežani, zdaj igramo v Ljudskem vrtu. Verjamem, da bo zgodba drugačna, v vsakem primeru bo tekma težka, a verjamem, da bo takšna tudi za njih," pred tekmo 14. kroga prve lige, ki se bo v Ljudskem vrtu začela ob 17.15, razmišlja Argentinec na čelu vijoličastih.

Ja, prizorišče ima na tekmah Tabora pomembno vlogo. Od 18 točk, ki so jih Kraševci nabrali v 13 krogih, so zgolj eno osvojili izven Sežane, na šestih gostovanjih so se porazu izognili le v Kidričevem. Tudi z gostovanji v Ljudskem vrtu češnjice nimajo najlepših izkušenj, edini remi so iztržile februarja letos, ko je na klopi Tabora sedel še trener, ki bo danes na drugi strani. "Igramo proti ekipi, ki lahko vsakemu zagreni življenje, ima drugačen način igre, je organizirana in igra s ciljem, da ne izgubi. Zaradi tega bo zahtevno," pa pred dvobojem s klubom, ki ga je postavil na slovenski nogometni zemljevid, razmišlja Camoranesi.

Mladenič bi rad poravnal račune

"Proti Taboru imamo neporavnane račune, upam, da bomo tokrat boljši nasprotnik. Če bomo pravi in bomo nadaljevali z igro, ki smo jo prikazovali v zadnjem času, se borili kot ekipa, verjamem, da bodo tri točke ostale doma," pa je odločen Žan Kolmanič, ki postaja prva trenerjeva izbira na levi strani obrambe. Čeprav slovenska liga ni izstrelila prav veliko levih bočnih branilcev, ki bi se lahko kosali z najboljšimi na svetu, je nogometaš iz Veržeja v njej našel svojega vzornika. "Moj soigralec Mitja Viler je vrsto let kraljeval na tej poziciji. Imam srečo, da se lahko učim od njega, sem vsak dan z njim, vidim, kako razmišlja," pravi 20-letnik.

Na desni strani mu še ne bo mogel pomagati Denis Klinar, ki je preventivno izpustil sredino gostovanje v Celju. "Stanje se izboljšuje, ni pa še na stotih odstotkih. Ker nas v četrtek čaka derbi, bo obveljal načrt, naj povsem okreva, da bo nared za tekmo v Ljubljani," je pojasnil Camoranesi. Kako blizu stotim odstotkom pa je Maribor? "Vidno je, da smo napredovali. Izgubili smo številne igralce, pomembne člane moštva, a je ekipa nadaljevala z dobrimi igrami. To je pozitiven signal," odgovarja nekdanji italijanski reprezentant. Čeprav je predstavo na štajerskem derbiju označil za najboljšo v tej sezoni, bo pred obračunom s Taborom premešal enajsterico: "Naredili bomo nekaj sprememb, da bi ohranili visok ritem igre. Veliko igralcev je v zelo dobrem stanju, dali jim bomo priložnost. Igramo za klub, za moštvo, ne za posamične dosežke. Vsaka poteza je narejena z namenom, da klub doseže dober rezultat."

Z Maradono izgubil člana družine

V njegov besednjak se je že prikradla kakšna slovenska beseda, a Argentinec se precej bolje znajde, ko govori italijansko, v jeziku svoje druge nogometne domovine. "Na začetku sem skušal poloviti čim več nogometnih izrazov, da bi ujel stik z igralci. Moram priznati, da nisem dober učenec, slovenščina ni lahka, še vedno pa upam, da bom enkrat na novinarski konferenci govoril slovensko," je v smehu obljubil Camoranesi. Morda bo nekoč v slovenščini govoril o svojem idolu. Svet so obkrožili posnetki iz njegove domovine, kjer se množice ljudi poslavljajo od nogometnega božanstva, v sredo preminulega Diega Armanda Maradone. "Pogovarjal sem se z družino in prijatelji. Kdor se ni rodil v Argentini, mogoče ne ve, nima predstave, kaj je Diego pomenil za nas. Uporabil bi besede prijatelja, ki je rekel, da se počuti, kot da bi izgubil člana družine. To je bila veličina Diega, vsi smo ga doživljali kot enega od nas, kot del ljudstva," je zaključil 44-letnik iz Tandila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta