Maribor samozavestno v zadnji spopad sezone: Ne psihologija, odločala bo kvaliteta

Marko Kovačevič
22.05.2021 08:01
Brez eksperimentiranja in taktiziranja Simon Rožman pripravlja nogometaše Maribora na tekmo sezone
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obleka bo ostala v omari, Simon Rožman bo raje oblekel trenirko.
Sašo Bizjak

Čeprav bi si krono državnih prvakov nocoj na zadnji tekmi sezone nadeli že z remijem, v Ljudskem vrtu niso preračunljivi. "Rekli smo, da bo treba v finišu dobiti vse tri tekme. To še vedno stoji. Zdaj je sicer tudi točka dovolj, a ne bo kalkulacij. Mogoče le v zadnjih dveh minutah, če bo izenačeno. Velik izziv je, da dokažemo, da smo na pravi poti," je pred dvobojem z Muro odločen trener nogometašev Maribora Simon Rožman.

Novinec na vijoličasti klopi, že četrti v turbulentni sezoni, ne beži od vloge favorita, psiholoških igric s prelaganjem pritiska pa se ne bo šel. "Ne bijem bitk, kjer ne morem zmagati. Ko bo Maribor prvi, se boste vsi strinjali, da je že stokrat bil prvi in ni nič takega, če je še enkrat prvi. Če Maribor ne bo prvi, pa Rožman nima pojma. To je bitka, ki je ne moreš dobiti. Pritisk je prisoten, a kot igralec Maribora boš vedno izpostavljen kritiki in samoumevnosti dobrih rezultatov. To spada v kulturo in okolje. Za druge klube je vse, kar naredijo, super, govorijo, da je strategija obstanek v ligi, se uvrstijo v Evropo, kar bi jih v naslednji sezoni uvrstilo v boj za prvaka, a rečejo, da jim je obstanek dovolj … Maribor pa je znan po tem, da želi najvišja mesta, zaposleni v klubu pa moramo s tem živeti. Ne bo odločila psihologija, ampak kvaliteta," se je razgovoril.

Brez kaznovanega Denisa Klinarja bo Rožman lovil svoj prvi naslov državnega prvaka. Vitrino z lovorikami je že odprl, z Domžalami osvojil slovenski pokal, to z Rijeko ponovil na Hrvaškem in jo kasneje pripeljal tudi do skupinskega dela evropske lige, a vendarle se zdi, da nocoj mladega stratega čaka tekma kariere. "Naslovov nisem osvojil jaz, osvojil jih je klub. Predvsem zaradi igralcev in kvalitete. Sem zelo brez pretiranih čustev, ker gre za tako kratko obdobje, je moj delež tako majhen kamenček v mozaiku, da pri sebi ne čutim pomembnosti, veljave," pa poudarja Rožman, ki bo vendarle dočakal prvo tekmo v Ljudskem vrtu pod reflektorji.

Povsem brez izkušenj s takih tekem vendarle ni. Enkrat je v zadnjem krogu že odločal o naslovu prvaka, pred tremi leti bi lahko z Domžalami preprečil slavje Olimpiji in osrečil Maribor. "Vedno si želim, da zmaga šport. Takrat smo z Domžalami odigrali po najboljših močeh, dokazali, da ni bilo nobenih zakulisnih iger, kalkulacij ali umazanih poslov. Na to sem bil zelo ponosen. Sicer se je razpletlo v korist Olimpije, a je ta izkušnja ovrgla vse teorije zarote. Zdaj pa odločamo sami o sebi, kar je dober občutek."

Večjih presenečenj za nasprotnika ne pripravlja. No, vsaj razkril jih ni. "Kar imamo, imamo. Ne bom taktiziral," obljublja. Tudi na drugi strani ne pričakuje večjih presenečenj, igro Mure pozna. "Igralci so že dolgo skupaj, imajo prepoznaven slog, vedo, kaj želijo. Večjih eksperimentiranj ne bo. Mi pa se bomo osredotočili nase, na stvari, ki jih v zadnjem obdobju delamo dobro. Igralci uživajo v igri, kar je najbolj bistveno," je zatrdil Simon Rožman. Svečano obleko bo pustil v omari, za tekmo sezone bo oblekel trenirko. Nič čudnega, lovci na 16. naslov slovenskega prvaka so bili na igrišču precej uspešnejši, ko se je trener na klop usedel v bolj udobni opravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta