Maribor petnajstič: Ne derbiji, male tekme so okronale prvaka

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
15.05.2019 22:21

Kako so nogometaši Maribora nabirali prednost pred edino ekipo, ki bi jih lahko ogrozila na prvem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Dvoboj se je zaključil, tudi najbolj divji teoretični izračuni ne morejo ponuditi drugačnega razpleta. Le še trije častni krogi čakajo nogometaše Maribora v tej sezoni prve lige. Kako so vijoličasti zagrabili 15. zvezdico, krono državnega prvaka iz Ljubljane pripeljali nazaj na Štajersko?

Poletni zalet

Začelo se je silovito. Poletje Mariboru ni prineslo evropske jeseni, mu je pa dalo dober zalet na domači fronti. Sedem zmag in tri remije je nanizal v prvih desetih krogih sezone, prvi derbi sezone v Stožicah dobil prepričljivo s 3:0, si že v petem krogu nabral osem točk prednosti pred Olimpijo. Zmaji so bili precej manj podjetni, v prvi četrtini prvenstva so ob petih zmagah doživeli dva poraza in tri remije. Ter zamenjali štiri trenerje! Ilija Stolica in Aleksandar Linta nista zmogla slediti Mariboru, Safet Hadžić pa je bil takrat le gasilec, ki se je pred prvim reprezentančnim premorom moral umakniti Zoranu Barišiću.

Vijolice cvetijo ... jeseni!

Avstrijec s hrvaškimi koreninami je Olimpijo približal vodilni poziciji, po oktobrskem derbiju v Ljudskem vrtu se je prednost Maribora stopila na le dve točki. A zaključek jeseni je bil vijoličast. Pet zaporednih zmag so povezali nogometaši iz Ljudskega vrta, igrali najbolje v sezoni, kar tekmovali, kdo bo lepše in boljše zaključil akcije. Gol razlika 17:3 je bila več kot dovolj za stoodstotni izkupiček, za 15 točk. Olimpija pa je grešila, v finišu nabrala le osem točk. Aluminij jo je povozil s 6:2 in zbudil Milana Mandarića. Predsednik je, ko je Maribor v ozimnico pospravil devet točk več, napovedal nov remont, razprodajo igralcev in še enkrat zamenjal trenerja.

Derbiji le preložili slavje

Selitev Roberta Pevnika z mladinske klopi Olimpije na člansko ni pomagala, Maribor je spomladi, čeprav je igral precej slabše kot jeseni, rivale držal na varni razdalji, ni jih spustil bližje kot na sedem točk zaostanka. Safet Hadžić, povratnik v člansko moštvo zeleno-belih, je v Ljudskem vrtu preložil napovedano slavje. Preprečiti ga ni mogel. Če so v prejšnji sezoni prvaka okronali derbiji, so ga v tej "male" tekme. Maribor je pridno nabiral točke proti ekipam iz spodnjega dela lestvice, proti Krškemu, Gorici, Triglavu in Rudarju je bil stoodstoten, odnesel 42 točk. Olimpija, edina, ki je pred zaključkom sezone imela (teoretične) možnosti, da ujame nove prvake, je na tekmah proti "borcem" za obstanek v ligi osvojila 31 točk, enajst manj od Maribora. Jasno je, kje so vijoličasti nabrali ključne točke za novo slavje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta