Maribor in Koper v bitko za naslov: Ne tradicija, bolj koristne bodo izkušnje

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.04.2022 06:01

Sobotni derbi med Mariborom in Koprom v Ljudskem vrtu sicer ne bo dokončno okronal prvaka, a zmagovalec bo precej bližje naslovu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodeč po doslej prodanih vstopnicah, ne bi bilo presenečenje, če bi obisk dosegel tistega z zadnjega derbija z Olimpijo.
Andrej Petelinšek

Celi Maribor v Ljudski vrt!" "Ne glumi bedaka, gre za prvaka." Tudi s takšnimi napisi po mestu viole, najglasnejši navijači nogometašev Maribora, vabijo na tekmo. Vijoličaste v soboto ob 20.15 čaka vse prej kot običajen dvoboj, v goste prihaja edina ekipa, ki jim še lahko prepreči pohod do 16. šampionske zvezdice. Na stadionu bo grmelo. Sodeč po doslej prodanih vstopnicah, ne bi bilo presenečenje, če bi obisk dosegel tistega z zadnjega derbija z Olimpijo, ki si ga je v živo ogledalo 8250 ljudi, ali ga celo presegel, saj bo klub, ki je odslužil kazen disciplinskega sodnika NZS, lahko brez omejitev odprl vse tribune.

Kulisa ne bo nepomembna, a nogometaši so osredotočeni na igrišče. "V vsakem primeru bo težko, nasprotnik ima dobro ekipo, v napadu so zelo dobri igralci. Na to se moramo pripraviti," se je po zmagovitem golu v Sežani proti naslednjemu izzivu ozrl kapetan Marcos Tavares. Govoril je o Kopru. Ekipa z Obale, ki je predlani dokončala vrnitev iz četrte lige v elito, lani pa obstanek med prvoligaši potrjevala v dodatnih kvalifikacijah, je odločno zagrabila žezlo prvega konkurenta najuspešnejši ekipi v državi. Čeprav so zaradi poškodbe do konca sezone izgubili prvega strelca Maksa Barišiča, imajo Primorci v moštvu še vedno dovolj adutov. "Pozimi smo vedeli, kaj nam manjka. Igralci, ki smo jih pripeljali, imajo dodano vrednost, se pa zavedamo, da nismo še nič naredili, da še ne smemo biti zadovoljni. Na vsaki tekmi moramo iti na zmago," opozarja trener Zoran Zeljković.

Marca se je v Kopru končalo z zmago Maribora.
FPA

Po derbiju še en zasuk?

Da zgolj derbiji (najbrž) ne bodo ključni na poti do naslova, smo to pomlad večkrat slišali v Ljudskem vrtu. Podobno misel je po nedeljski zmagi proti Olimpiji ponovil še Zeljković. Drži. Po soboti bo na mizi še devet točk, dovolj, da se v prvenstvu še enkrat zasuče, a ekipa, ki bo v 34. krog krenila s prve pozicije, bo zagotovo precej bližje naslovu. Maribor, ki je predlani iz bitke za naslov izpadel po domačem porazu proti kasnejšemu prvaku, Celju, lani pa s porazom v zadnjem krogu trofejo prepustil Muri, se je v novejši zgodovini naučil tako, da skalp neposrednega konkurenta v bitki za trofejo ni nujen - spomladi 2019. je klofuta Olimpije s 3:0 le preložila slavje v Ljudskem vrtu -, kot, da pokala ne prinaša - v finišu sezone 2015/16 je z zmago v 33. krogu ujel Olimpijo, na koncu pa ostal brez prvega mesta. A takšni primeri so prej izjema kot pravilo. Od sezone 2005/06, odkar deseterica prvoligašev igra v štirikrožnem sistemu, se je le štirikrat zgodilo, da je prvak postala ekipa, ki je izgubila zadnji dvoboj proti podprvaku. No, scenarija iz let 2007, ko so Domžale visoko, z 1:6, izgubile v Novi Gorici, a zadržale velikih 13 točk prednosti, in 2009, ko je Maribor z že potrjenim naslovom v žepu v predzadnjem krogu padel pred Gorico, pa tudi tisti iz 2019. se v tej sezoni ne morejo ponoviti, saj so razlike na lestvici precej manjše, rivala pa v precej podobni formi. Ena točka ju je ločila pred zimskim premorom, pred 33. krogom je razlika enaka.

Koper je svoj prvi (in doslej edini) naslov osvojil leta 2010.
Igor Napast

Koper v bitkah za naslov ni popoln novinec, v položaju, ko je na zadnjem derbiju sezone na tehtnici toliko kot letos, pa še ni bil. Leta 2010 je svoj prvi in doslej edini naslov že potrdil, preden je četrtič v sezoni trčil ob Maribor, v letih 2014 in 2008, ko je končal kot drugi, pa je že pred merjenjem moči s prvakom zaostajal preveč. Njegova bilanca pod Kalvarijo je vse prej kot bleščeča. V Mariboru je zmagal le štirikrat, nazadnje avgusta 2009, na začetku sezone, ki jo je sklenil kot prvak, nato pa z 18 tekem odnesel le osem remijev.

Izkušnje (rahlo) na strani Maribora

No, v pomladi, ko padajo tradicije - Koper je v nedeljo prvič po letu 2014 na Bonifiki ugnal Olimpijo, Maribor se je dva tedna prej podpisal pod prvo zmago na večnih derbijih v Ljudskem vrtu po letu 2017 -, se na statistiko ne gre zanašati. Bolj prav pridejo izkušnje. Tiste šampionske. Klubske so sicer krepko na strani Maribora, 15-kratnega prvaka, v igralskem kadru pa ni ravno množice igralcev, ki so že okusili slavje. Ob rekorderju Tavaresu so v aktualni zasedbi vijoličastih pokal že dvignili Martin Milec, Luka Uskoković in Aleks Pihler, ki pa po jesenski poškodbi še čaka na prve minute na igrišču. Nemanji Mitroviću in Roku Kronavetru se je uspelo na nogometni Triglav povzpeti z Olimpijo, slednji ima še naslov madžarskega prvaka z Györom iz leta 2013. Đorđe Ivanović je pred selitvijo v Ljudski vrt postal beloruski prvak s Soligorskom, pod en naslov se je na Češkem podpisal Marko Alvir, a v sezoni 2016/17 za Slavijo iz Prage, tudi zaradi poškodb, ni odigral niti ene tekme.

Tudi Koper ni brez igralcev, ki so se že povzpeli na vrh. Aleksander Rajčević in Ivica Guberac sta bila zraven že pri naslovu 2010. Prvi je to še sedemkrat ponovil z Mariborom, za drugega, ki sicer v soboto zaradi rumenih kartonov pod Kalvarijo ne bo igral, pa je to zadnja priložnost za ponovitev, saj je za Sportklub potrdil, da bo po sezoni sklenil svojo nogometno kariero. Z Mariborom je bil enkrat prvak Matej Palčič, z zagrebškim Dinamom je to dvakrat še kot mladincu uspelo Marku Điri, enkrat pa Karlu Bručiću, ki se je na prestol povzpel še v Litvi s Suduvo. Pri preštevanju prvakov je torej razmerje (trenutno) podobno kot na prvoligaški lestvici: v rahli prednosti je Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta