Komentar Marka Kovačeviča: Kapetan v ofsajdu

Marko Kovačevič
16.03.2021 19:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Mlakar ni dočakal vpoklica v mlado reprezentanco. Foto: Sašo Bizjak
Saso Bizjak

Moral bi biti praznik. Izložba najboljšega v našem nogometu bo čez teden dni postavljena v Ljubljani, Slovenija bo s sosedskim derbijem proti Hrvaški začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Nekaj ur prej se bo v Mariboru predstavila še prihodnost, najboljši mladi nogometaši se bodo na otvoritveni tekmi evropskega prvenstva do 21 let bodli z vrstniki iz Španije. Pa se bodo res?

Če je selektor članske reprezentance Matjaž Kek z izjemo upokojenih Samirja Handanovića in Kevina Kampla dejansko izbral najboljše, je ta trditev precej bolj drzna ob pogledu na seznam Milenka Ačimovića, selektorja mlade izbrane vrste. Ne zaradi izbrancev, bolj zaradi tistega, ki ga ni zraven. Jan Mlakar bo reprezentančno akcijo preživel v klubskem dresu.

Povsem legitimno je, če selektor oceni, da Mlakar, po oceni Transfermarkta za Jako Bijolom najvrednejši mladi slovenski nogometaš, ni dovolj dober za reprezentanco. Bolj problematično je, ko mora za utemeljitev izbora spremeniti kriterije. Za jesenske pripravljalne tekme je bil Mlakar po Ačimovićevo v preslabi formi. Spomladi, ko se je napadalec Brightona, posojen v Maribor, na petih tekmah podpisal pod štiri gole, pa naj bi odločala podoba v celi sezoni. Čudni kriteriji in dejstvo, da sta s seznama odpadla tudi poveljnik trenutno najtrdnejše obrambe v prvi ligi Žiga Frelih in eden od standardnih članov zvezne vrste pred selektorsko menjavo Janez Pišek, več kot le nakazujejo, da se pravi razlogi skrivajo drugje.

Ne s predstavami na igrišču, Mlakar si je vrata v reprezentanco očitno zaprl z razvpitim pismom, ki je opozorilo na sporne prakse zdaj že nekdanjega selektorja Primoža Glihe. Ker nogometna zveza ni mogla zradirati kar vseh podpisnikov, je "pošast" zagrabila pri glavi, odstranila kapetana. Tistega, ki je prevzel odgovornost, naloženo s trakom na roki, se izpostavil, udaril po mizi in posredno Ačimoviću omogočil novo službo. Na Brdu pri Kranju seveda lahko presodijo, da si prvi upornik zasluži kazen, a naj sodbo izrečejo javno. Če je v predkoronskih časih disciplinski sodnik lahko utemeljil kazen za vsako prižgano baklo, bi lahko tudi zdaj vrh slovenske nogometne družine jasno povedal, zakaj se je Mlakar znašel v ofsajdu.

Precej težja naloga zdaj čaka selektorja in zvezo, če nas bodo želeli prepričati, da je na prvem mestu razmišljanje v dobro slovenskega nogometa, kot pravi prvi mož članske izbrane vrste. S skalpom aktualne prvakinje Španije bi se afera Mlakar zameglila, z uvrstitvijo v četrtfinale domačega evropskega prvenstva pozabila. Naj spregovorijo rezultati. Srečno, Slovenija!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta