Kdo bo prišel v Ljudski vrt? Bogatinov išče novega trenerja

Miha Dajčman Miha Dajčman
30.08.2020 21:04

Evropski izpad NK Maribor proti Corelainu je bil usoden za službo Sergeja Jakirovića, začasni trener je Saša Gajser.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Četrtek ostaja moj najhujši dan v življenju," je ob slovesu dejal Sergej Jakirović.
Andrej Petelinsek

Čeprav po presenetljivem izpadu iz Evrope, najhujšem porazu Maribora v 30 letih tekmovanj v evropskih pokalih, ni razmišljal o odstopu, je Sergej Jakirović dva dni po tekmi s klubom sporazumno prekinil pogodbo. V Maribor je prišel 23. aprila, ekipo je vodil na 13 uradnih tekmah. V prvenstvu je zbral je devet zmag in tri poraze (Tabor, Celje in Olimpija), novo sezono pa začel z velikim spodrsljajem na prvi evropski tekmi, ki jo je vodil kot trener.

Usoden že prvi cilj

Športni direktor Maribora Oliver Bogatinov je hitro sprejel odločitev, da moštva ne bo več vodil nekdanji reprezentant BiH, ki ga je aprila sam izbral za snovalca taktike vijoličastih. "Prvi cilj sezone, povezan z uspešnim nastopanjem v evropskem tekmovanju, ni bil uresničen. Naša evropska pot se je (pre)hitro zaključila, kar se bo zelo poznalo pri klubskem proračunu in ugledu. Tudi igralci nosijo svoj del odgovornosti pri tem rezultatu in tej odločitvi. Moja odgovornost je, da ukrepam v takšnih trenutkih. Novi trener bo znan v najkrajšem možnem času," je Bogatinov za spletno stran kluba pojasnil odločitev, moštvo pa je začasno na tekmi v Domžalah prevzel Saša Gajser.
Tudi predhodnik Bogatinova Zlatko Zahovič je svoj prvi trenerski izbor zamenjal hitro, po le devetih tekmah je moral iz Ljudskega vrta Milko Djurovski. Od konca avgusta do začetka novembra je takrat Maribor osvojil dve zmagi in izgubil kar petkrat. Makedonca je na klopi začasno zamenjal večni klubski "gasilec" Branko Horjak, pred tem sicer pomočnik Djurovskega. Nato je vodenje vijoličastih prvič prevzel Darko Milanič.

Začasno je trener Gajser

Na nedeljski tekmi je Maribor vodil Saša Gajser. Večkrat se je že znašel v tej vlogi, mesto glavnega trenerja pa mu od avgusta 2011, ko je postal pomočnik trenerjev vijoličastih, še ni bilo zaupano. In zdi se, da bo tudi tokrat le začasni trener 15-kratnih prvakov, saj Bogatinov že išče naslednika Jakirovića. Kot glavni kandidat se omenja Slaviša Stojanović, nekdanji trener Domžal in Crvene zvezde - s tema kluboma je osvojil državni prvenstvi - ter selektor Slovenije in na koncu Latvije. V Ljudski vrt bi lahko prišel tudi Igor Jovičević, ki je bil bojda želja Bogatinova že pred meseci, a je Hrvat aprila drugič prevzel vodenje Dinama in zaradi slabih rezultatov na klopi modrih ostal le sedem tekem.
Zdaj že nekdanji trener Maribora Sergej Jakirović je ob odhodu za klubsko spletno stran dejal: "Ko se ozrem nazaj, smo v pokoronskih tekmah opravili dobro delo. S četrtega mesta smo prišli do drugega, prehiteli Olimpijo in se uvrstili v evropske kvalifikacije. Žal nam ni uspelo osvojiti naslova prvaka, toda med tem bojem ne morem fantom ničesar očitati. Če ne bi bilo preložitve začetka prvenstva, bi se najbrž drugače razpletla tudi evropska premiera, ki je bila res velik spodrsljaj, razočaranje." Pravi, da mu je žal zaradi poraza s Colerainom: "Rad bi se opravičil vsem navijačem in vsem, ki jim je Maribor pri srcu. To je šport, ne zmaga vedno boljši, zato je ta igra tako zanimiva. Toda za ta neuspeh ni opravičila, dejstvo je, da bi tekmeca morali izločiti. Če bi Amir zadel z bele točke, tega slovesa verjetno ne bi bilo. To je, žal, tista druga plat športa. Bi se pa ob odhodu iz Ljudskega vrta vsem v klubu zahvalil za res odlično sodelovanje, od prvega do zadnjega človeka. Sem dostopen, komunikativen, z vsemi sem vzpostavil odprt odnos in verjamem, da mi nihče ne more česa zameriti. Razen, žal, najpomembnejšega, tega evropskega spodrsljaja. Ta četrtek ostaja moj najhujši dan v življenju. Zdaj se moram odpočiti, počakati na novo priložnost in kreniti v nove zmage nekje drugje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta