Jan Mlakar: Sodnik kaže na belo piko. Super!

Marko Kovačevič
21.05.2021 07:00
Jan Mlakar bo lovil svoj drugi naslov z Mariborom in strelsko krono, sezono pa mu je podaljšal selektor Matjaž Kek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da so bile vse dosojene enajstmetrovke upravičene, je prepričan prvi strelec vijoličastih. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Samozavestno je stopil k žogi, pogledal vratarja in natančno udaril. Jan Mlakar je postal specialist za enajstmetrovke, v Kopru je postavil prvi temelj za na koncu gladko zmago nogometašev Maribora s 3:0. "Verjamem vase, sem v ritmu. Vesel sem, da sem v pravem času v pravi formi in tako pomagam moštvu," je o mirnih živcih dejal napadalec, ki je s 13. golom v sezoni na vrhu ligaške lestvice strelcev ujel Nardina Mulahusejnovića iz NK Koper.

Za kar štiri od svojih zadnjih petih golov je 22-letnik izkoristil kazenski udarec. Vratarji ga še niso prebrali. "Ne bom se hvalil. Saj vemo, kam to ponavadi pripelje," je pribil s hudomušnim nasmeškom, "sem v svojem filmu, ne oziram se na to, kaj se dogaja okoli. Verjamem vase in očitno mi gre dobro."

​Koliko pa o njem ve Matko Obradović? Pol leta sta skupaj trenirala v Ljudskem vrtu, poleti 2018 pa je hrvaški vratar postal poveljnik obrambe Mure. Prav tiste Mure, ki lahko še edina prepreči slavje vijoličastih in se s sobotno zmago pod Kalvarijo okrona z državnim naslovom. "Premalo!" je samozavestno zatrdil Mlakar. "Igrali bomo svojo igro, verjamem, da enajstmetrovke ne bodo potrebne."

Po spomladanskem covid premoru je Maribor na osmih tekmah dosegel enajst golov, kar štiri z enajstmetrovkami, tisto v Kidričevem pa je Marcos Tavares zapravil. So sodniki, prej pogosti krivci za jezo med mariborskimi navijači, postali prizanesljivejši? "Vse, ki so bile piskane, so bile upravičene," je namigovanja o španoviji s sodniško organizacijo hitro zatrl prvi izvajalec kazenskih udarcev. "Bolj smo agresivni. Tudi v Kopru se je hitro odvilo, po naletu. Mogoče pa nam prej niso piskali." Na Bonifiki so dolgo čakali na pisk. Sodnik Bojan Mertik je po prekršku pustil prednost, počakal, da Aljoša Matko zaključi akcijo. "Iskreno, nisem videl, kaj se dogaja. Matko mi je rekel, da je zadel prečko. Potem pa sem videl sodnika, ki kaže na belo piko. Super!"

Ko je nekdanji član Domžal in Fiorentine ujel formo, je zrasel tudi Maribor. "Na začetku sezone ni kazalo, da bo vse super, bil sem poškodovan, tudi igral nisem veliko. Sem pa bil zvest sebi, verjel sem vase in v soigralce. Tako je v življenju, vrne se ti. Tudi takrat, ko mi ni šlo, sem bil korekten na treningih, ostal miren in zdaj se mi vrača," je prepričan prvi napadalec vijoličastih. Tudi on je opazil, da ekipa pod vodstvom Simona Rožmana postaja vse bolj homogena. "Naš načrt je, da gremo naprej brez evforije, tako kot je bilo po zadnjih tekmah. Ko smo bili v točkovnem zaostanku, nismo odstopali od našega plana. Na igrišču se vidi, da uživamo."

Svoj drugi naslov slovenskega prvaka bo lovil v soboto. Prvega je v vijoličastem osvojil, preden se je poleti 2019 preselil v angleški Brighton. "Upam, da bom spet odšel kot prvak. To je res dober občutek. Smo na dobri poti. Proti Muri se bomo držali našega plana. Kaže se, kakšen Maribor hočeta trener in športni direktor. Užitek je igrati," pravi nogometaš, ki ga je angleški premierligaš posodil vijoličastim. Ne ve še, ali se bo poleti vrnil na Otok: "V stikih smo redno, nekajkrat na teden se slišim z ljudmi, ki so zadolženi za igralce na posojah. Plana še nimam. Najprej zadnja tekma, potem reprezentanca, šele nato se bomo pogovarjali o naslednji sezoni."

Reprezentanca mu bo podaljšala sezono. Če ga je selektor selekcije do 21 let pustil na hladnem za domači Euro, ga pa je zdaj opazil selektor članske reprezentance. Matjaž Kek ga je povabil v ekipo, ki bo 1. junija v Skopju odigrala prijateljsko tekmo proti Severni Makedoniji, tri dni kasneje pa v Kopru gostila Gibraltar. "Vesel sem, da so se prepoznale moje dobre igre. Obleči dres z državnim grbom je definitivno nekaj najlepšega," se je na vabilo odzval Jan Mlakar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta