(INTERVJU) Timi Max Elšnik: Poraza na derbiju si ne znam predstavljati

Miha Dajčman Miha Dajčman
08.04.2022 08:00

S kapetanom Olimpije o naporni rehabilitaciji poškodbe, vedno pestrem dogajanju pri Ljubljančanih, novih lastnikih in trenerjih ter o razmerah v ligi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vem, kakšne navijače ima Maribor, kakšno je vzdušje na ulicah in kaj ljudem nogomet pomeni," pravi Timi Max Elšnik.
Robert Balen

Dobri dve leti je Timi Max Elšnik član Olimpije in v tem času zeleno-beli proti vijoličastim niso izgubili, nas v sproščenem pogovoru spomni Zlatoličan, ki želi, da bi niz neporaženosti proti Mariboru nadaljeval. Na vprašanje, če smo se v Šentjakobu v predmestju Ljubljane, kjer zdaj živi, srečali, ker bližnje njive in ravnica spominjajo na njegovo domače Zlatoličje, v šali navrže, da se je prilagodil nam, da bi bila pot iz Maribora krajša. Po zahtevnih mesecih rehabilitacije po poškodbi aduktorja, ki jo je staknil na reprezentančnem zboru, so bili minuli dnevi zanj polni veselja. Ob vrnitvi na igrišče je Olimpija pod vodstvom novega trenerja s 4:1 premagala Radomlje, nekaj dni pred tem pa je kapetan zmajev prvič postal oče.

Naporni meseci so za vami, vrnili pa ste se v pravem trenutku, ko imate še vedno možnost za naslov prvaka. Kako dobro ste pripravljeni za zaključek prvenstva?

"Rehabilitacija se je vlekla, veliko dela sem imel, za glavo ni bilo enostavno. K sreči sem imel ob sebi sposobne ljudi, ki so se mi maksimalno posvetili. Vse je šlo kot po tekočem traku, le enkrat, ko sem že bil blizu vrnitve, sem med testiranjem noge pri strelih šel preko meje in se je zadeva za en teden zavlekla, a to so normalne stvari. Bolje tako, kot če se mi to zgodi na tekmi. Noga je v redu, spet igram, bolečine ni, zadovoljen sem z rehabilitacijo. Nisem še na 100 odstotkih, potrebujem še tekme, da lahko zdržim celotnih 90 minut, sem pa v nekaterih zadevah celo bolje pripravljen kot pred poškodbo, saj sem imel čas, da sem popravil stvari, ki jih med sezono sicer ne morem."

V 141 dneh vaše odsotnosti z igrišč se je pri Olimpiji kot ponavadi zgodilo veliko stvari. Vam je bilo kot kapetanu moštva težko, ker ste večino stvari spremljali od daleč?

"Res se je dogajalo ... Takoj po moji poškodbi smo imeli v ekipi veliko okužb s koronavirusom, prelagati smo morali tekme, bila je frka. Nekateri fantje so imeli težave, mene pa ni bilo zraven in nisem točno vedel, kaj se dogaja. Klub me je takoj, ko je bilo možno, priključil ekipi. Šel sem tudi na priprave v Umag, čeprav nisem mogel trenirati. Dino Skender je delal na tem, da igralci sami vzdržujemo red in avtoriteto v slačilnici, zato je bilo pomembno, da sem kot kapetan zraven. Težko mi je bilo, ker nisem mogel pomagati ekipi na terenu, sploh ko smo imeli rezultatske težave. Bil sem nemočen na tribuni. Sploh proti koncu je bilo težko, ker si želiš biti zraven, ampak se moraš za svoje dobro držati nazaj. Je pa klub zadevo v zvezi z rehabilitacijo res dobro uredil, organizacijsko je bil to velik približek sistemu v Angliji."

Koliko se je s prihodom novih lastnikov v Olimpijo spremenila organizacija v klubu?

"Zame se stvari niso bistveno spremenile. Pod Milanom Mandarićem sem postal kapetan ekipe. Takrat je bil trener Dino Skender in ko se je vrnil, je ostalo enako. Morda sem se z novim vodstvom bolj zbližal, ker nisem smel igrati, klubu pa sem lahko pomagal na druge načine. Izkoristili so me za vse možne zadeve. Tudi za skavting, ko so pozimi iskali mlade slovenske nogometaše. Vprašali so me za mnenje, tudi za Nika Prelca in Aljošo Matka. Meni je ekipa na prvem mestu in to so novi lastniki hitro ugotovili."

Skenderja je zamenjal Robert Prosinečki, v tej sezoni vas je vodil tudi Savo Milošević. Kakšne so razlike med temi trenerji?

"Preko palca bi rekel, da pri novem trenerju več treniramo, manj imamo prostih dni. Prosinečki je veliko bolj vključen v treninge in tekme. Na treningih se sprehaja po igrišču kot sodnik in ti sproti razlaga, kako bi se moral gibati. Nekateri trenerji pa so ob strani, molčijo in v glavi premlevajo, kaj mora kdo storiti. Zdaj vsi vemo, kaj želimo kot ekipa in kaj je naloga posameznika. To je zelo pomembno, da nisi v krču, v megli."

Nekdo z impresivno kariero nogometaša lažje vzpostavi avtoriteto v slačilnici? V Mariboru Mauru Camoranesiju to ni uspelo.

"Delo Camoranesija težko komentiram, a bi kot zunanji opazovalec ocenil, da je drugače, če ekipo vodi nekdo, ki prihaja iz drugega jezikovnega okolja in kulture. Prosinečki je igral v Sloveniji, pozna slovenske nogometaše in ve, kaj pričakovati tukaj, bolje razume tudi nogometaše iz nekdanje skupne države. Seveda je razlika, če trener postane nekdanji top nogometaš ali nekdo, ki ni imel uspešne kariere. Že prvi vtis je ob velikem imenu drugačen, v slačilnici je tišina, vsi poslušajo trenerja, nihče se ne izpostavlja, frajerjev ni. Pri Derbyju me je treniral Frank Lampard. Ob njegovem prihodu, pa čeprav je bil zelo mlad trener, je bila v klubu povsem nova dinamika. Trener mora imeti avtoriteto. Je pa v modernem nogometu tudi veliko trenerjev, ki niso imeli uspešni nogometnih karier, so pa dobri v drugih lastnostih. Vse je odvisno od trenerja. V naši ekipi sem v teh dveh tednih opazil svežo energijo in samozavest."

Prosinečki je drugo pot pri Olimpiji šele začel, pa se mu je v Stožicah že skandiralo. Kar naenkrat je okoli Olimpije veliko optimizma.

"Vsaka ekipa bo lažje uspešna, če ima za seboj podporo navijačev. Ko je bil tukaj še Skender, je bila med navijači in trenerjem nekakšna napetost in to se je poznalo tudi na igrišču. Čutimo, da je zdaj lažje."

Poškodovali ste se na reprezentančnem zboru. Ste bili v stiku s selektorjem v zadnjih mesecih?

"Ko sem dobil izvide in izvedel, da bo potrebna operacija, sva bila s selektorjem v stiku. Gospod Matjaž Kek mi je bil v odlično oporo. Tudi sam je imel med kariero težave s poškodbami in znal mi je svetovati, kako se naj spoprimem s težavo. Kondicijski trener reprezentance me je obiskal na pripravah v Umagu. Kek me je povabil tudi v Maribor na pogovor, če bi bilo potrebno. Pozitivno sem bil presenečen."

Kako pogosto greste v Maribor?

"Zdaj, ko je bila punca noseča, nisva bila veliko na Štajerskem. Sicer pa sem hodil vsaj na dva tedna, obiskat sva šla družino in prijatelje."

Robert Balen

Se veselite tokratnega odhoda v Maribor? Olimpija v Ljudskem vrtu ni poražena od leta 2017.

"Res imamo odličen niz. Maribor na derbijih ni zmagal, odkar sem v Olimpiji. Ne znam si predstavljati, kako je izgubiti na derbiju. Ni se mi še zgodilo, da bi izgubil na derbiju, potem pa bi šel domov in bi tam moral poslušati zbadljivke. Trenutno sem jaz tisti, ki se lahko šali in upam, da bo tako še nekaj časa. Prepričan sem, da je pri Mariboru zaradi tega niza večji pritisk. Vem, kakšne navijače ima Maribor, kakšno je vzdušje na ulicah in kaj ljudem nogomet pomeni. Nogometaši se menjajo, ostajajo pa ljudje v klubu in navijači, te najbolj bolijo porazi. Glede na statistiko lahko gremo na zadnji derbi v sezoni sproščeno, za takšne tekme, ko je stadion poln, pa tako ni potrebna dodatna motivacija. Že pred sezono si na koledarju označiš, kdaj bo derbi. Ker zaostajamo, nimamo druge, kot da skušamo zmagati, to pa obeta dobro tekmo. Ne smemo odmisliti Kopra, ki Mariboru diha za ovratnik."

Vas preseneča, da je Koper še vedno tako visoko na lestvici?

"Res imajo kvalitetno ekipo. Pričakoval sem, da bodo med sezono padli v krizo, a se to ni zgodilo, tudi izgube zaradi poškodb in kartonov dobro nadomestijo. Tiho in pridno nabirajo točke, nihče ne računa resno na njih in to jim ugaja. Zgodba je podobna zadnjima dvema sezonama, ko sta na samem koncu slavila Celje in Mura. Liga je res zanimiva. Če bi Kopru uspelo, bi imeli pet let zapored drugačne prvake. Ne vem, če je že kje bilo kaj takega."

Kaj pričakujete v zaključku sezone?

"Pričakujem, da bo znova napeto vse do zadnjega kroga. Upam, da bomo takrat še v igri za naslov prvaka. Super je, da se večina klubov za nekaj še bori. V naši ligi je res težko narediti serijo petih zmag, vsi kiksamo, zato je napovedati karkoli loterija."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta