(INTERVJU) Radenko Mijatović: Izjemne uspehe nam zavidajo po celem svetu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.04.2020 05:00

Predsednik NZS o stoletnici organiziranega nogometa na Slovenskem, izzivih koronakrize, pomoči klubom, nadaljevanju sezone v prvi ligi, EP do 21 let ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik NZS je prepričan, da je bilo med njegovim mandatom izpeljanih veliko stvari, ki "nogometno sliko dopolnjujejo in jo delajo lepšo".
Andrej Petelinšek

Slavnostna akademija, razstava fotografij v parku Tivoli, izdaja knjige … Bogat program se je obetal ob 100-letnici organiziranega nogometa na Slovenskem, a epidemija novega koronavirusa je praznovanje okrnila. Ni pa ga povsem preprečila. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je jubilej praznoval na spletni okrogli mizi s častnim predsednikom Rudijem Zavrlom in predhodnikom, zdaj predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom, predsednik republike Borut Pahor pa je NZS podelil zlati red za zasluge. Prvi mož slovenske nogometne družine je v natrpanem urniku, ki ga zapolnjujejo tudi usklajevanja, kako po epidemiji športno življenje vrniti v običajne tirnice, našel čas za pogovor za Večer.
Vrhunec praznovanja bi morala biti majska tekma z evropsko prvakinjo Portugalsko. Spektakel je odpovedan. Ga bo mogoče izvesti kasneje?
"Vsekakor bomo poskusili, je pa težko reči, ker bodo razporedi zelo zgoščeni. S Portugalci se bomo začeli pogovarjati, ko bodo rešena vsa trenutno ključna in prioritetna vprašanja. Vse dogodke v povezavi z obletnico pomikamo naprej. Kar bo možno, bomo realizirali do konca leta, če ne bo, bomo nekatere dogodke opustili."
Stoletna zgodovina se je pisala v različnih državah. Morda nekoč nogomet ni bil najbolj cenjen, obstajal je stereotip, naj se raje držimo zime. Se je v samostojni državi to dojemanje spremenilo? Kakšno vlogo ima nogomet danes v naši družbi?
"Slovenija je bila del različnih federacij, le redki klubi so igrali na prvoligaški ravni, nogometaši so bili del drugih reprezentanc. Z osamosvojitvijo smo dobili pravo slovensko ligo in lastno reprezentanco. V kratki zgodovini je nogometna Slovenija naredila izjemne korake, dosegla rezultate, ki nam jih zavidajo po celem svetu. Številni ne morejo verjeti, da se je država z dvema milijonoma prebivalcev v manj kot 30 letih uvrstila na dve svetovni prvenstvi in na evropsko, da so tam igrale tudi reprezentance do 17 in 19 let, da se je NK Maribor, v sodobni zgodovini z naskokom naš najboljši klub, uvrščal v skupinski del lige prvakov in evropske lige … To so izjemni uspehi, na katere moramo biti ponosni."

Andrej Petelinsek
Predsednik republike Borut Pahor je NZS ob 100. rojstnem dnevu odlikoval z zlatim redom za zasluge. 
Robert Balen
Ziga Zivulovic Jr./Bobo
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.