Gol za najslajši poraz na evropskih potepanjih Maribora je pognal Darka Milaniča v šprint ...

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
01.08.2019 22:06

... Andrej Kotnik pa je izgubil deset let življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drama na Švedskem se je za slovenske prvake spremenila v rajanje. 
Grega Wernig

Dvakrat so morali v podaljšek. Ker je bil tisti na igrišču uspešen, letališki ni preveč bolel. Nočni let je bil zaradi okvare na letalu odpovedan. S trinajstimi urami zamude so se nogometaši Maribora vrnili v Slovenijo, s seboj pa prinesli vstopnico za tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov, nagrado za 120 minut garanja v Stockholmu.

"Od koga izpadamo?"

V pekel jih niso poslali le navijači AIK-a, ki so pirotehniki, glasnim vzklikom in drugi ultras folklori dodali še napad na skupinico mariborskih navijačev – varnostniki so v zadnjem hipu preprečili soočenje obeh navijaških skupin -, tudi nogometaši so jih oddaljili od raja. Do 117. minute je bil tretji krog švedski, 20 tisoč navijačev na Friends Areni, največjem stadionu v Skandinaviji, pa je z golom utišal Alexandru Cretu. Mitja Viler mu je serviral žogo. "V 115. minuti sem rekel Požegu: 'Pa od koga mi izpadamo?' Nikomur nisem želel reči, a ko sem si pogledal AIK, sem videl, da gre za premagljivo ekipo. Bolje pripravljeni smo od njih, ne glede na to, da kot Švedi gojijo tempo. Težko je bilo. Verjamem, da je bilo gledati še težje. Misli bodo prišle čez dva, tri dni. Res super šanso imamo, da ostanemo v Evropi," je v Solni pripovedoval izkušeni bočni branilec.
Nekaj minut prej je z desnico, svojo slabšo nogo, Viler sestavil še eno izjemno priložnost, a Jasmin Mešanović žoge ni poslal v gol. "Uh, tam sem zgubil deset let življenja. Sem pa verjel do konca," je dramo na severu opisal Andrej Kotnik. Napadalni vezist je bil bolj natančen, s prvencem na začetku drugega polčasa je poravnal rezultat na 1:1. "Znašel sem se, zadel iz obrata. In evo, šla je v gol," je bil kratek 23-letni Primorec.

Skandinavska turneja se nadaljuje

Trener se je ozrl 750 kilometrov severozahodno od Stockholma. Rosenborg bo tekmec Maribora v tretjem krogu kvalifikacij. Norvežani bodo pod Kalvarijo gostovali v sredo ob 20.15, povratna tekma bo 13. avgusta v Trondheimu. "Jaz z njimi nisem igral, je pa naš športni direktor igral dvakrat. Takoj je napovedal, da nas čaka izredno težek boj, nasprotnik je fizično izjemen. Pripravili se bomo, kolikor se da. Izziv je izjemen, vanj bomo vložili vse moči," obljublja vodja vijoličaste slačilnice. Ni pozabil na junaka, ki je podaljšal skandinavsko turnejo, po Islandiji in Švedski vijolice odpeljal še na Norveško. "Ker je v zadnjih minutah zabil odločilni gol, je zagotovo junak. Mora ostati zdrav, mora nadaljevati. Na tiskovni konferenci pred tekmo je lepo rekel, da se vsi, vključno z njim, trudimo, da bi igral dobro. To se nam obrestuje," je o predstavi Alexandruja Cretuja dejal Milanič.
Mariborski navijači so bili bolj prijazni kot švedski. Okoli 200 privržencev vijoličastih je včeraj popoldne prišlo na letališče Edvarda Rusjana pozdravit udeležence tretjega predkroga najprestižnejšega evropskega tekmovanja. Kar nekaj kamnov se je odvalilo od src večer prej, ko je švicarski sodnik oznanil konec tekme. "Že ko je bila šansa, sem bil siguren, da je gol, sem že šprintal. To je nogomet, nekaj šprintov je bilo danes," se je veselil Darko Milanič.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta