(FOTO) Slovo od Maradone: Vsi so izgubili istega člana družine

Miha Dajčman
26.11.2020 20:47
Novica o smrti Diega Armanda Maradone je bila ena od osrednjih vesti velike večine svetovnih medijev, kmalu po smrti Argentinca so se začela množična žalovanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krsta v vladni palači Foto: EPA
EPA

Svetovni splet so preplavili zapisi, namenjeni legendarni desetici, ki je preminila zaradi pljučnega edema. V mestih, kjer je Maradona pustil največji pečat, so ljudje na ulicah in ob stadionih prižigali sveče in odlagali cvetje. Življenje se je ustavilo predvsem v Neaplju in njegovi Argentini, kjer je predsednik Alberto Fernandez razglasil tri dni žalovanja.

Krsta v vladni palači
EPA

Že v sredo so se tisoči začeli poslavljati od ljubljenca naroda v glavni dvorani argentinske vladne palače v Buenos Airesu, ob odprtju palače je prišlo tudi do manjšega spopada med množico in policisti. Na krsti s posmrtnimi ostanki nogometaša so argentinska zastava ter dresa reprezentance in Boce Juniors s številko deset. V solzah se poslavljajo Argentinci in Argentinke vseh generacij, proti krsti mečejo drese, navijaške šale, zastave in cvetje, nekateri vpijejo "Diego, Diego", drugi ploskajo ...

Smrt Maradone je Argentince šokirala in povezala.
EPA

Kdor le za trenutek postoji, ga varnostna služba umakne, saj se vrsta tistih, ki se želijo posloviti, vije v nedogled. Po poročanju argentinskih medijev bi se lahko v dveh dneh od Diega Maradone v živo poslovilo več kot milijon ljudi. Pogreb bo v vladni stavbi.

Žalovanje jih je združilo

"Argentinski mediji obujajo spomine na Diega. Za nekaj ur bo Argentina pozabila na vse probleme in težave, s katerimi se spopada iz dneva v dan. Ko se je izvedelo, da je odšel v večnost, je Argentina utihnila, ljudje so se začeli zbirati na cestah, na primer pred njegovo rojstno hišo v kraju Villa Fiorito, v predmestju Buenos Airesa, pri ikoničnem obelisku v centru mesta in na nogometnih igriščih. Nogometni stadioni, kot sta Bombonera in Monumental, so ob deseti uri zvečer prižgali luči v poklon Diegu, saj je nosil številko deset. V vseh soseskah Buenos Airesa in po velikih mestih so Diegu v čast ploskali, vozniki avtomobilov pa trobili," je za Večer iz Buenos Airesa sporočil Mirko Vasle, slovenski urednik, novinar in literarni zgodovinar. Spomnil je, zakaj je med Argentinci Maradona kljub osebnim težavam postal legenda: "Argentinski pisatelj Roberto Fontanarrosa je dejal, da ga ne zanima, kaj dela Diego s svojim življenjem, zanima ga, kaj dela z njegovim."

Sebastian Parnes, študent politologije v Buenos Airesu, nam je dejal, da je smrt Maradone šokirala, a povezala Argentino: "Ljudje jočejo, v šoku so, zbirajo se na različnih lokacijah. Maradona je mesto in mesto žaluje. Kar se je dogajalo v zadnjih dneh, letih, ni važno. Vsi smo sedaj isto - revni, bogati, navijači Boce Juniors ali Riverja. Vsi imamo skupno zgodovino in ta je Maradona. Vsi v Argentini smo izgubili istega člana družine."

Tudi Rožmanovi šokirani

Po Neaplju so v sredo zvečer pripravili več baklad in ognjemetov ter ob grafitih, na katerih je upodobljen Maradona, prižigali sveče. Župan mesta je napovedal, da bo stadion San Paolo, kjer igra Napoli, odslej poimenovan po Maradoni. V noči s srede na četrtek luči na stadionu v čast nekdanjemu nogometašu sinjemodrih niso ugasnili. Prav na tem stadionu so v četrtek trenirali nogometaši Rijeke, ki jih vodi slovenski trener Simon Rožman. Zvečer tam igrajo tekmo z Napolijem. Na treningu so se Maradoni poklonili z minuto molka, v slačilnici Rijeke glasbe niso predvajali, Rožman pa je na začetku novinarske konference izrekel sožalje družini in vsem, ki žalujejo.

Marko Babić, HNK Rijeka

"Bili smo v hotelu, ko smo izvedeli za smrt Diega Maradone. Pripravljali smo se na odhod na trening. Najprej smo bili šokirani, nismo mogli verjeti, ob 17.30 pa so po Neaplju začeli odmevati zvonovi, vozniki avtomobilov so začeli trobiti. Hitro smo dobili potrditev, da je odšel njihov idol, ki ima status božanstva," nam je dogajanje v Neaplju opisal Marko Babić, predstavnik za odnose z javnostmi pri Rijeki. "Na ulici se govori o Maradoni, posebno pred lokali, kjer so njegovi dresi, fotografije, pa pred grafiti. Tam ljudje pripovedujejo, kaj jim je pomenil Diego. Ne žalujejo le Italijani, ampak ljudje s celega sveta. Mediji so temi namenili veliko prostora. Starejši se spominjajo trenutkov, ko je razveseljeval v dresu Napolija, mlajši pa skušajo dojeti njegovo veličino ter Maradonov učinek na Napoli, na nogomet in na življenje v Neaplju," pravi Babić, a pojasnjuje, da se je v večjem delu mesta življenje že vrnilo v normalne tirnice. Posebej čustveno pa je bilo za Rečane že v sredo na stadionu: "Na San Paolu je bilo zelo čustveno, skorajda melanholično. Ljudje iz kluba so nam pokazali sobo z veliko fotografijo Diega Maradone in pot, po kateri je šel in poljubil slike svetnikov, preden je stopil na igrišče."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta