(FOTO) Euro 2020: Ne hodi na izlet, ko je pri žogi Schick

Marko Kovačevič
14.06.2021 20:56
Češka pokvarila škotsko veselico, Slovaška izkoristila prednost proti Poljski
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marshallov lov na žogo po projektilu Schicka ni bil uspešen.
Reuters

Čeh je pokvaril škotsko veselico. Kar 23 let je čakala reprezentanca s severa Otoka na tekmo na velikem turnirju, še dve leti več na nastop na evropskem prvenstvu. Ko si ga je z uspešnimi nastopi v ligi narodov in dodatnih kvalifikacijah končno zagotovila, pa se je pojavil Patrik Schick. Napadalec Bayerja iz Leverkusna je bil junak dvoboja skupine D v leto 2021 preloženega Eura 2020 v Glasgowu.

Dvakrat se je v Glasgowu veselil napadalec Bayerja
Epa

V prvem polčasu je poskrbel za vodstvo Češke, ko je z glavo izkoristil podajo Vladimirja Coufala. Njegov drugi zadetek pa je bil mojstrovina. Škotski vratar David Marshall si bo zapomnil svoj izlet v 52. minuti. Le kak meter čez sredinsko črto je bil Schick, ko je opazil, da je gol prazen, silovito tresnil in povišal češko vodstvo na 2:0. "Videl sem, da je šel iz gola. Že v prvem polčasu sem opazil, da to počne, in vedel, da bo takšna situacija slej ko prej prišla. Preverjal sem, kje stoji," je doslej najlepši gol na prvenstvu - dosegel ga je s 45,4 metra, kar je najdaljša razdalja za zadetek od Eura 1980, ko so začeli meriti rekorde - podoživel 25-letni napadalec.

Reuters

"Vedno je težko igrati proti nam, saj imamo veliko igralcev, ki trdo delajo. Škotska je močan nasprotnik, a bili smo pripravljeni na njene taktike," je še dejal Patrik Schick. Najbrž bi se končalo drugače, če štiri minute pred Schickovim projektilom strela Jacka Hendryja ne bi bila ustavila prečka. "Odločilo je, da smo preživeli zgodnji pritisk Škotske. Ko smo ujeli igro, smo tudi zadeli. Drugi Patrikov gol nas je umiril in dokončal naše delo," je priznal selektor Češke Jaroslav Šilhavy.

"Ne morete reči, da nismo bili ustvarjalni, pripravili smo si nekaj zelo dobrih priložnosti, ki bi jih morali bolje izkoristiti. Če si pred golom boljši, je to čisto druga tekma," pa je dejal najnevarnejši posameznik škotske izbrane vrste Andy Robertson. Ja, če Škoti ne bi bili nevarni, češkemu selektorju ne bi bilo treba pohvaliti … vratarja! "Predstava Tomaša Vaclika je bila preprosto odlična. Njegov prispevek k zmagi je bil ogromen, zasluži si veliko zahvalo od vseh nas," je dejal Šilhavy. Čehi so se z zmago na vrhu lestvice v skupini pridružili Angliji, Škoti pa so s Hrvati pri repu.

Slovaki so z 2:1 premagali Poljake
Reuters

S "pomočjo" vratarja je padel tudi prvi gol na uvodni tekmi skupine E med Slovaško in Poljsko v Sankt Peterburgu. Krilni napadalec Slovaške Robert Mak se je na levi strani prebil mimo Jozwiaka in Bereszynskega, udaril skoraj iz mrtvega kota, zadel vratnico, a se je žoga od poljskega vratarja Wojciecha Szczesnyja odbila v mrežo. Z avtogolom v 18. minuti je Slovaška, septembrska nasprotnica Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, zagrabila vodstvo.

Poljaki, ki so se na Euro prepričljivo uvrstili kljub porazu proti varovancem Matjaža Keka v Stožicah, so na začetku drugega polčasa poskrbeli za ekspresno izenačenje, Karol Linetty je zadel za 1:1, a po dobri uri igre ostali brez Grzegorza Krychowiaka - vezist je tekmo končal z dvema rumenima kartonoma. Slovaki so številčno prednost izkoristili v 69. minuti. Branilec Milan Škriniar je bil najbolj spreten po kotu in zadel za zmago z 2:1.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta