Elšnik: "Res smo si želeli, da bi ustvarili čudež oziroma lepo zgodbo na domačem prvenstvu. Žal se nam ni izšlo"

Miha Dajčman
31.03.2021 20:30
Slovenska mlada reprezentanca je domače evropsko prvenstvo končala na četrtem mestu v skupini B z eno osvojeno točko proti Češki. Na treh tekmah so varovanci Milenka Ačimovića dosegli en gol (Aljoša Matko), slovenska obramba je klonila osemkrat
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nekatere nogometaše Slovenije so bile to tekme kariere, je ugotavljal kapetan Timi Max Elšnik. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

V torek je za izbrano vrsto Milenka Ačimovića štela le zmaga proti petkratnim prvakom stare celine v tej starostni kategoriji. A hitro je postalo jasno, da so za Slovence Italijani previsoka ovira. Že po 25 minutah so mladi azzurri vodili s 3:0, prvenstvo so Slovenci končali s porazom 0:4.

​Optimizem in samozavest pred odločilno tekmo nista slonela na dobri igri in kvaliteti na prvih dveh tekmah. Slovence je gnala želja, borbenosti Ačimovićevi četi ne gre očitati. A na tem nivoju to ni dovolj za uspeh. Visoka poraza s Španijo (0:3) in Italijo (0:4) sta mlado slovensko reprezentanco prizemljila. Zvezdniški tekmeci so bili hitrejši, mirnejši, spretnejši z žogo ...

​Sicer zgodovinska točka proti Češki pa ne sme in ne more biti razlog za zadovoljstvo. Pri Nogometni zvezi Slovenije si bodo morali postaviti številna vprašanja. Med drugim tudi, ali so bile kadrovske poteze mlajših reprezentančnih selekcij, tako v strokovnih štabih kot v igralskem, pravilne in pravočasne. Da bi naši mladi nogometaši kdaj spet zaigrali na velikem tekmovanju, bosta potrebna nadgradnja in soočenje z realnostjo.

V nogometni izložbi pokazali malo

Domače evropsko prvenstvo naj bi bilo izložba za mlade slovenske nogometaše. Kar 15 izbrancev Milenka Ačimovića je prihajalo iz prve slovenske lige, a evropski nogometni javnosti so pokazali malo. Slovenci so bili solidni v prvem polčasu proti Španiji in v večjem delu tekme s Češko. Igra je slonela na borbenem in discipliniranem branjenju. V drugem polčasu proti aktualnim prvakom so si privoščili preveč trenutkov nezbranosti. Proti Italijanom so si individualne napake sledile ena za drugo, zmago proti Čehom je odnesel trenutek nezbranosti po prekinitvi tik pred koncem tekme.

Med izbranci selektorja Ačimovića sta izstopala Aljoša Matko in Igor Vekić. Napadalec Maribora ima hitrost, ki jo iščejo klubi po Evropi. Dosegel je tudi prvi in edini gol Slovenije na zaključnih turnirjih evropskih prvenstev do 21 let. Proti Italijanom je presenetil z nekaj dobrimi potezami v napadu in odvzetimi žogami. Na trenutke se je zdelo, da mora igralec, ki je te dni praznoval 21. rojstni dan, popraviti le še kondicijsko pripravljenost.

​Vratar Brava Vekić se je izkazal z nekaj dobrimi obrambami. Tudi ko se mu je pripetila napaka (Španija), ga to ni vrglo iz tira. Proti Italiji je preprečil polom Slovenije in ubranil enajstmetrovko. Proti Češki sta solidno odigrala tudi Žan Zaletel in Adam Gnezda Čerin, drugih prebliskov slovenskih nogometašev pa ni bilo veliko.

Vzpostaviti bo treba sistem reprezentanc

Da so Slovenci težko sledili tempu nogometašev velesil, je za TV Slovenija po zadnjem obračunu ugotavljal Timi Max Elšnik: "Res smo si želeli, da bi ustvarili čudež oziroma lepo zgodbo na domačem prvenstvu. Žal se nam ni izšlo. Verjamem, da je vsakdo dal vse od sebe, ampak realnost je kruta. Naši tekmeci so vajeni takšnih tekem vsak teden, za nas pa so to tekme kariere. To je največja razlika. Imajo veliko več izkušenj in so mirnejši. Moramo dvigniti glave in iti naprej. Ohraniti moramo pozitivne stvari, to so neprecenljive izkušnje za nas."

Razočaran in realen je bil tudi selektor Milenko Ačimović: "Enostavno je bilo z naše strani preveč individualnih napak. Verižno so se prenašale z enega nogometaša na drugega. Italijani so na tem nivoju, da so iz prvih dveh strelov dosegli dva gola. Našim fantom je padla tudi samozavest, to se potem poveže s fiziko in nismo se mogli več sestaviti, kot bi bilo treba. Kar se tiče prvenstva, vem, da so fantje dali maksimum, ponosen sem na njih. Izgubili smo proti Španiji in Italiji, kar je zelo realno. Mi je pa zdaj, ko je vsega konec, žal, da nismo vpisali treh točk proti Češki."

Od reprezentance do 21 let se poslavlja 15 nogometašev z Ačimovićevega spiska, ki so prerasli to kategorijo, ostaja jih osem. Slovenija bo za izboljšanje rezultatov v prihodnje morala pripraviti sistem igre in delovanja reprezentanc, ki je običajen za naše nasprotnike. "Prevzelo me je, da Italijani kljub temu, da jim je nekaj nogometašev manjkalo, niso menjali sistema. Ker imajo sistem iz mlajših selekcij, to ni težava. Tam vsak ve, kaj je njegovo delo. Tako je od selekcije petnajstletnikov - vsi igrajo po sistemu 3-5-2," pravi Ačimović, ki je tudi prepričan, da so pri nas potrebne spremembe. "Nekatere stvari je treba popraviti. Velesile imajo postavljen sistem. Na tem prvenstvu smo videli, da je težko igrati, če se reprezentanca zbere dva dni pred prvenstvom. Zato se mora sistem pripravljati v mlajših generacijah."

​Selektor ne obžaluje ničesar

Nekdanji odlični nogometaš je mlado reprezentanco Slovenije vodil na petih tekmah proti reprezentancam, ki so igrale na evropskem prvenstvu, vpisal je dva poraza in tri remije. Na seznamu za veliko tekmovanje je bilo v primerjavi z novembrsko akcijo sedem novincev. Ačimović je ob predstavitvi selekcije trdil, da se fantje poznajo iz nižjih selekcij. Na vprašanje, ali obžaluje kakšno svojo odločitev, je odgovoril: "Ne obžalujem ničesar. Izbrani fantje so držali skupaj. Športno je verjeti do konca. A enostavno sta bili Španija in Italija za nas previsoki oviri. S Čehi smo se lahko korektno kosali, čeprav so tudi oni prišli na tekmovanje preko kvalifikacij, mi in Madžari pa smo dobili darilo. Verjamem, da smo se vsi nekaj naučili, da smo videli, kaj in kako. V našem nogometu se pozna, ko ne igrata dva najboljša igralca. Pri velesilah se to ne pozna, imajo dolgo klop, so igrivi in samozavestni, težko jih je čuvati. Verjemite, fantom ni bilo lahko."

Kaj samo ena osvojena točka reprezentance, večinoma sestavljene iz nogometašev prve lige, pomeni za domače prvenstvo, smo vprašali selektorja. "V naši ligi fantje ne igrajo v takšnem tempu in na takšnem fizičnem nivoju. Vezisti in branilci v naši ligi ne srečujejo napadalcev, kot je bil pri Italijanih recimo Patrick Cutrone. Vezisti niso pod takšnim pritiskom, kot so bili tukaj vseh 90 minut. Verjamem, da je to bila vrhunska izkušnja, iz katere se bomo vsi nekaj naučili, in bo lažje za naprej," je pojasnil Ačimović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta