Studo pomaga študentom pri organizaciji študija in se širi po Evropi

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
28.06.2022 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aplikacija pomaga študentom organizirati svoje študijskega dejavnosti.
Igor Napast

Izobraževalno tehnološko podjetje iz avstrijskega Gradca Studo se po prevzemu mariborskega Leksija širi po Evropi. Aplikacija Studo, ki pomaga študentom pri organizaciji njihovega študija, je z več kot 350.000 uporabniki najbolj uporabljana študentska aplikacija na nemško govorečem področju, ekipa Studa pa digitalne rešitve za administracijo in poučevanje univerz razvijamo skupaj z univerzami v Avstriji in tujini.

Da je Studo svojo dejavnost razširil prav v Slovenijo, ni naključje; že leta 2019 je namreč ekipa Studa spoznala mariborski startup Leksi, čigar ekipa je razvijala aplikacijo, ki tako kot Studo združuje celoten študijski proces v eno orodje, enostavno za uporabo. S skupnim poslanstvom razvoja visokokakovostnih digitalnih storitev za študente in univerze sta ekipi hitro prepoznali sinergije in tako so se začeli pogovori o aktualnih razvojnih temah.

Posnetek zaslona

"Zdaj želita Studo in Leksi to sodelovanje dvigniti na novo raven. Zato smo se odločili združiti prednosti obeh strani na področju razvoja aplikacij, komunikacije in upravljanja. Slovensko ekipo bomo okrepili z ekipo Studo in pod blagovno znamko Studo bomo v prihodnje še bolje podpirali slovenske študente in univerze," je ob tem dejal ustanovitelj Leksija in zdaj generalni direktor Studa Slovenija Andraž Hajdenkumer.

Zgodba o uspehu nekdanjega startupa iz Gradca se je začela leta 2016 z aplikacijo za organizacijo študija, danes pa poleg te ekipa digitalne rešitve za administracijo in poučevanje univerz razvija skupaj z univerzami v Avstriji in tujini. Izvršni direktor Studa Julian Kainz in njegova ekipa sta naredila prvi korak k širitvi že leta 2020, ko sta ustanovila ekipo v nemškem Düsseldorfu. "Širitev v Nemčijo med pandemijo je bila vse prej kot lahka. Zelo smo ponosni na vse, kar je naša ekipa v Düsseldorfu že dosegla. Vmes nam ni uspelo samo ustvariti baze uporabnikov, ampak smo tudi podpisali že nekaj univerzitetnih pogodbe o sodelovanju," pravi Julian Kainz.

Zdaj sta ekipi z združenimi močmi na tako imenovani evropski misiji, saj imata ambicijo postati evropsko podjetje. "Za te naslednje korake na nove trge Studo podpira zlasti Steirische Wirtschaftsförderung (SFG). Zelo smo ponosni na zaupanje SFG v naše mlado podjetje in smo polni motivacije, da podpiramo študente in univerze v Sloveniji in po vsej Evropi v najboljši možni način s Studo," še pravi Kainz.

Zgodovina podjetja Leksi s sedežem v središču Maribora sicer sega v začetek leta 2018, ko je pet prijateljev iz študentskih klopi Slovenije, Avstrije in Češke dobilo idejo, da bi združili dobre digitalne prakse, ki so bile v visokošolskem prostoru v tujini že dobro poznane tudi v Sloveniji, in tako slehernemu študentu ponudili pomoč pri organizaciji študija in obštudijskega življenja.

Posnetek zaslona

Ekipa mladih študentov je naredila širšo raziskavo, primerjala prakse v tujini in Sloveniji in se odločila ustvariti aplikacijo, ki je bila slaba štiri leta poznana pod imenom Leksi (študentski leksikon). Sledili so ideji oblikovati aplikacijo po željah študentov in z njihovo pomočjo, da bo ta prijazna uporabnikom in da bo ponujala vse, tudi tisto, česar si študentje sami niso znali predstavljati, da je mogoče na mobilnem telefonu. Podjetje je prakso prejemanja povratnih informacij in oblikovanja aplikacije na njihovi osnovi ohranilo do danes in zaradi tega tudi uspelo pridobiti skoraj 15.000 rednih uporabnikov aplikacije, ki predstavljajo 15 odstotkov vseh slovenskih študentov. "Naša aplikacija je prisotna na že 92 šolskih ustanovah, to so javne in zasebne fakultete, kar četrtina študentov Univerze v Mariboru jo uporablja," še pravi Hajdenkumer.

Že v prvih letih so se slovenski ustvarjalci Leksija sestali s predstavnikom, ustanoviteljem aplikacije s podobnimi funkcionalnostmi, ki je delovala v Avstriji. Na srečanjih so spoznali, da obstajajo možnosti za sodelovanje tako na področju deljenja znanj kot tudi ustvarjanja skupnih projektov. Skupaj so tako v koronskih časih med drugim oblikovali projekt Campus QR, ki je nudil univerzam enostavno možnost sledenja potencialnim okužbam in obveščanja študentov o stikih.

Slovensko ekipo sestavlja pet programerjev, dva izmed teh sta ustanovitelja podjetja in začetnika aplikacije Leksi, ter dve osebi zadolženi za marketing, prodajo, odnose z javnostmi in vodenje družabnih omrežij. Vsi zaposleni so študentje prve oziroma druge študijske stopnje, povprečna starost zaposlenega v Studo (Slovenija, Avstrija, Nemčija) pa je 26,8 leta. Skupaj v treh državah za podjetje dela že 40 posameznikov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta