Skupina Mol bo 39 bencinskih servisov v Sloveniji prodala družbi Shell. Kaj to pomeni za kupce in zaposlene?

Timotej Milanov Timotej Milanov
14.03.2023 08:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Madžarska naftna korporacija Mol je našla rešitev, s katero bo lahko zadostila zahtevam Evropske komisije in izpeljala načrtovani prevzem družbe OMV Slovenija. S tem pa bo postala za Petrolom drugi največji igralec na slovenskem trgu z naftnimi derivati. Mol bo tako 39 bencinskih servisov v Sloveniji prodal Shellu, kar mu bo na drugi strani omogočilo prevzem 120 bencinskih servisov OMV. "Gre za enega ključnih mejnikov v procesu pridobivanja soglasja Evropske komisije za že napovedani prevzem družbe OMV Slovenija," so zapisali v družbi Mol Slovenija, kjer vrednosti posla sicer ne navajajo, saj da gre za poslovno skrivnost.  

Zaposleni bodo lahko obdržali zaposlitev, če bodo želeli 

Pogodbo z Molom je podpisala družba Shell Adria s sedežem v Ljubljani, ki bo podrobnosti o poslu javno predstavila po odobritvi Evropske komisije. Kot so ob tem sporočili, je Shell na slovenskem trgu prisoten od leta 1994. Trenutno v Sloveniji upravljajo mrežo 8 črpalk brez osebja za tovorna vozila in en bencinski servis za osebna vozila. "Shell v Sloveniji trenutno svojim strankam zagotavlja storitve v okviru Shell kartičnega poslovanja za gorivo ter široko paleto storitev povezanih s cestnim tovornim prometom." Sporazum med skupinama Shell in Mol je bil sklenjen 9. marca: "Ta nakup je pomemben korak naprej za prisotnost blagovne znamke Shell v Sloveniji, za stranke pa predstavlja predvsem večjo možnost izbire, saj povečuje tržno konkurenco v Sloveniji. S povečanjem mreže za 39 novih bencinskih servisov v mreži Shell v Sloveniji bomo lahko našim strankam zagotovili vrhunska V-Power goriva ter edinstveno Shell Café izkušnjo," pravi generalni direktor Shell Adria Gregor Omejc. V Mol Slovenija še pojasnjujejo, da medtem ostajajo vse storitve na vseh bencinskih servisih, tudi omenjenih 39, za kupce nespremenjene. "Skladno z zavezami kupoprodajne pogodbe bodo lahko zaposleni na bencinskih servisih, ki so predmet prodaje, če bodo želeli, obdržali svojo zaposlitev." Pri tem zaenkrat ne razkrivajo, katerih 39 servisov bo predmet prodaje, v Mol Slovenija pojasnjujejo le, da bodo ti delno iz zdajšnje mreže servisov Mol in delno iz obstoječe mreže servisov OMV Slovenija. 

Reuters

Mol: Prevzem bo okrepil konkurenčnost  

Kot rečeno, je prodaja 39 servisov Shellu posledica večjega posla, ki je bil dogovorjen že leta 2021. Takrat je Mol z avstrijsko družbo OMV Donwstream podpisal pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža družbe OMV Slovenija za 301 milijon evrov. V OMV Slovenija ima 7,75-odstotni delež še hrvaška Ina, v kateri je Mol največji posamični lastnik. Tudi Ina sicer sodeluje pri prevzemu, saj naj bi bil posel pomenil tudi dolgoročno rešitev rafinerije na Reki, novo mrežo pa naj bi v glavnem z gorivom oskrbovali s Hrvaške. Prav tako bo manjši del prevzetih servisov po zaključku prevzema deloval pod blagovno znamko Ine, predvsem na obmejnih območjih in tam, kjer danes v neposredni bližini delujeta bencinska servisa Mol in OMV.  

"Prepričani smo, da bo prevzem mreže OMV okrepil konkurenčnost na slovenskem trgu, saj bomo lahko v večji meri kot danes izkoriščali celotne proizvodne, logistične in predelovalne zmogljivosti Skupine MOL v širši regiji Srednje Evrope. Skupina MOL nastopa na regijskem trgu kot eden vodilnih neodvisnih ponudnikov naftnih derivatov, saj uspešno obvladuje in razvija celotno logistično verigo. To nam omogoča ohranjanje neodvisne cenovne konkurenčnosti in bo pozitivno vplivalo na zanesljivost oskrbe večjega števila slovenskih potrošnikov z visokokvalitetnimi naftnimi derivati preko povečane mreže lastnih servisov," poudarja Robert Pitt, predsednik maloprodaje v Skupini Mol. 

Odobritev regulatorja pričakujejo v nekaj mesecih  

Zaključek prodaje 39 bencinskih servisov je sicer še predmet odobritve organov za varstvo konkurence, ki jo v Molu pričakujejo v prihodnjih mesecih: "Po zaključku prevzema družbe OMV Slovenija se bo izvedla prodaja 39 bencinskih servisov, kar pričakujemo v nekaj mesecih po prevzemu OMV Slovenija. Integracija, ki vključuje tudi spremembo zunanje podobe bencinskih servisov, bo sledila zaključku transakcije prevzema OMV Slovenija in bo trajala predvidoma leto dni." 

Molov prevzem OMV Slovenija je lansko leto ustavila Evropska komisija, ki je imela pomisleke glede vpliva tega posla na prihodnje stanje konkurence na slovenskem trgu naftnih derivatov. S prevzemom, kot je bil prvotno predviden, bi namreč skoraj celotni trg obvladovala samo dva velika igralca, Petrol in Mol. Zato so sprožili poglobljeno preiskavo, v okviru katere so kasneje "ustavili urni kazalec," dokler od Mola ne dobijo vseh zahtevanih podatkov, česar Madžari dolgo niso storili. V javnosti so se takrat pojavili tudi številni pomisleki o tem, ali bo posel sploh izpeljan. Danes je jasno, da si je Mol s tem kupoval čas, v vmesnem času pa se pogajal s komisijo in našel kupca za del svojih servisov, ki se jim je pripravljen odpovedati, da bi okrepil svojo vlogo v Sloveniji.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta