Pošta Slovenije, prejemnik posebnega priznanja za naj zaposlovalca Podravja: Z oktobrom so zvišali plače

Damijan Toplak Damijan Toplak
10.11.2021 06:00

Poleg višjih plač so se zaposleni na Pošti Slovenije letos razveselili najvišjega regresa, 1557 evrov neto, rekordna bo tudi letošnja poslovna uspešnost, ko bo skupno izplačanih 4,2 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na Pošti Slovenije se trudijo, da bi bile delovne razmere za njihove zaposlene čim bolj privlačne.

Sašo Bizjak

Delo pismonoš je zahtevno in ob različnih vremenskih pogojih, a na Pošti Slovenije si v sodelovanju s socialnimi partnerji prizadevajo zaposlenim zagotoviti ustrezno plačilo in čim boljše delovne pogoje. S 1. oktobrom letos so plače vseh zaposlenih povišali za štiri odstotke, v začetku decembra bodo izplačali 4,2 milijona evrov poslovne uspešnosti, kar bo največ doslej. Potekajo še dogovori o novi kolektivni pogodbi med socialnimi partnerji in na Pošti želijo, da bi še pred vstopom v leto 2022 prišli do njenega podpisa.

Najbolj iščejo pismonoše in dostavljavce

"Ob upoštevanju vseh značilnosti naše dejavnosti stalno skrbimo za primerno in primerljivo obremenjenost zaposlenih v prometu. Prav tako z nabavo ustreznih vozil in pripomočkov za čim lažje opravljanje dela, s čimer lahko tudi skupine delavcev, ki imajo različne omejitve, bolj učinkovito in varno opravljajo delo. Zaposlenim je bil letos izplačan najvišji regres, 1557 evrov neto. Nenehno razpisujemo prosta delovna mesta v prometu. V zadnjem času intenzivno za pismonoše, v proces iskanja smo vključili tudi kadrovske agencije, veliko sodelujemo z zavodom za zaposlovanje, prav tako oglašujemo na različnih platformah. Z julijem smo za naše zaposlene, ki pripeljejo novega delavca, uvedli nagrado 300 evrov bruto in število kandidatov za zaposlitev se je povečalo," ugotavljajo na Pošti.

Poklic pismonoše je zahteven, saj delo poteka v različnih vremenskih razmerah.

Igor Napast

V prvih valovih epidemije koronavirusa je imela Pošta veliko več dostave blaga in predvsem lani je bil izziv zagotoviti dovolj delavcev na tem področju. Na Pošti povedo, da so lani zaradi omejitev "fizično prisotne" trgovske dejavnosti in izrazite selitve na spletne platforme beležili več kot 40-odstotno rast v primerjavi s predhodnim letom, od novembra lani do januarja letos pa je bil obseg paketnih pošiljk tudi podvojen. Letos količine paketnih pošiljk, predvsem zaradi spletnih nakupov, ostajajo visoke, in sicer nad 30 odstotki glede na leto 2020. Zaradi bistveno povečanega obsega paketnih pošiljk so uvedli dodatne kapacitete in ukrepe za čim bolj tekoče odvijanje poštnega prometa v vseh fazah prenosa pošiljk, tako v dostavi kot na poštah oziroma v obeh poštnih logističnih centrih v Ljubljani in Mariboru. Iz segmentov, kjer beležijo manjše potrebe oziroma padec storitev, zaposlene preusmerjajo v rastoče segmente. V prometu so za pomoč v delovni proces vključili večje število študentov in najeli pogodbene izvajalce za dostavo paketov.

Skrbijo za (duševno) zdravje zaposlenih

Na Pošti Slovenije zaposlene ozaveščajo o zdravem življenjskem slogu in odgovornosti za lastno zdravje (okrožnice, interno glasilo) ter organizirajo različne aktivnosti za zdravje (testiranja na koronavirus, cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu in gripi, nakup ergonomskih stolov in nastavljivih dvižnih miz, sofinanciranje nakupa korekcijskih očal in podobno). Izvajajo aktivnosti za preprečevanje in zmanjševanje psihosocialnih dejavnikov tveganja na delovnem mestu in skrbijo za duševno zdravje zaposlenih.

V okviru tega so bili vključeni v projekt Naprej, ki se je avgusta zaključil, kljub temu so ohranili številne dobre prakse. Tako imajo zaposleni in njihovi ožji družinski člani v primeru stiske še zmeraj možnost brezplačne anonimne psihološke pomoči. Sodelujejo tudi v projektu Polet, katerega cilj je aktivno in zdravo staranje na delovnem mestu.

Pismonoše in dostavljavci paketov so v tem trenutku najbolj iskani na Pošti Slovenije.

Sašo Bizjak

Omogočajo delo na domu, kjer je to mogoče. Vrsto let organizirajo novoletno obdaritev otrok svojih zaposlenih, lani je bilo izplačanih tudi 130 solidarnostnih pomoči, od tega štirim delavcem ob smrti ožjih družinskih članov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta