MOJ USPEH

Podjetniški 1 na 1 v Mariboru: "Iz porazov se naučimo več kot iz zmag"

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O podjetništvu in svojih zgodbah so govorili Uroš Mlakar, ustanovitelj in direktor podjetja Naturalica Foods, ki upravlja z blagovno znamko Teta Frida, Miran Rauter, direktor podjetja Hermi, in Luka Topolovec, regijski operativni direktor podjetja nChain. 
Sašo Bizjak

O svojih podjetniških začetkih, o uspehih in še bolj o neuspehih, ki da so dragocenejši od uspehov, pa o vodenju in o tem, kakšni vodje so in tudi kaj bi morali v slovenskem šolskem sistemu spremeniti, da bi bolj spodbujali podjetništvo, so na Podjetniškem 1 na 1 v sklopu Festivala podjetništva Slovenskega poslovnega kluba v Teti Fridi zbranemu občinstvu, v katerem je bilo predvsem veliko študentov in tudi dijakov, govorili gostitelj dogodka Uroš Mlakar, ustanovitelj in direktor podjetja Naturalica Foods, ki upravlja z blagovno znamko Teta Frida, Miran Rauter, direktor podjetja Hermi, in Luka Topolovec, regijski operativni direktor podjetja nChain.

Da lahko pozitivna naravnanost marsikateri izziv spremeni v priložnost in da se s srcem delajo največji premiki, je v uvodnem pozdravu - zaradi bolezni preko video povezave - dejala Tanja Skaza iz Plastike Skaza in istoimenskega instituta, na prireditvi v Mariboru pa jo je zamenjala Katarina Ložar iz Vizije računovodstva, ki je goste uvodoma izzvala s po eno besedo, ki označuje njihovo podjetje. Mlakar je izpostavil iskrenost, Topolovec inovativnost, Rauter pa vztrajnost. Razkrili so tudi, kaj jih žene in kako so se znašli na podjetniški poti; Uroš Mlakar je izpostavil svoj podjetniško žilico, ki ga je vselej motivirala, tudi bolj kot šola: "Namesto da bi se učil iz knjig, sem to izkušal skozi prakso. Žene me ustvarjanje zgodb, ne denar." Luka Topolovec je svoje začetke s prijatelji označil za podjetniški "boyband", a od začetnega tekmovanja v programiranju, ki jim je zagotovil izkušnjo v ZDA, jih je podjetništvo vodilo do odprtja podjetja v Veliki Britaniji, podjetniški cikel pa so hitro zaključili s priključitvijo svojega podjetja večjemu podjetju nChain, ki danes stavi na tehnologijo veriženja blokov (blockchain). "Če nisi pripravljen na čustveni roller coaster (vlakec smrti, op. a.), nisi za biznis," je bil neposreden mladi podjetnik. Temu je pritrdil tudi Mlakar, ki je dejal, da gre v podjetništvu vedno hitreje in vedno višje, da pa se malce navadiš na te izjemne sile.

Katarina Ložar je zastavlja vprašanja zbranim podjetnikom. 
Sašo Bizjak
Predvsem mladi, veliko tudi študentov in dijakov, se je udeležilo dogodka v sklopu Festivala podjetništva.
Sašo Bizjak

"Podjetništvo je strast, uživam v novih stvareh, ne v tistih, ki so rutinske," je dejal Miran Rauter, ki v podjetju nekoč svojega očeta, danes pa s 145 zaposlenimi in več kot 7000 lastnimi izdelki razvija, izdeluje in prodaja strelovodno opremo in prenapetostno zaščito. Da je treba biti predvsem vztrajen, se učiti iz padcev, ki jih je vedno več, kot je vzponov, je med drugim poudaril Rauter in dodal, da je vztrajnost izjemna kvaliteta posameznika, saj ne zmaga vselej najboljši: "Iz porazov se zmeraj naučimo več kot iz zmag. Zato naj vas ne bo strah padcev."

Luka Topolovec je razkril, da zase vodi seznam odločitev, ki jih sprejme, in ko je v dilemi, se ozre v preteklost, pogleda, kako se je odločil tedaj in kakšen je bil izplen, na tak način pa lahko vselej izboljšuje svoje odločitve. Mlakar za osebnostno rast skrbi z meditacijo, Rauterju pa veliko pomaga nekoč profesionalno ukvarjanje s športom. Dodaja, da mora sicer vsak prisluhniti sebi in najti primeren način za osebnostno rast. Meni pa, da je Slovenija izjemno poslovno okolje, ki se šele razvija, a da je konkurenčno, primerljivo z zahodom, Mlakar je pohvalil tudi dober šolski sistem, a opomnil, da še zmeraj pohvalimo pridnost, "tistega, ki je tiho, ni pa nagrajen tisti, ki je glasen in si upa". "Razmišljanje zunaj okvirjev se še ne spodbuja, se prej kaznuje," je dodal Miran Rauter.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?