Obstajajo načini, kako precej prihraniti, a nanje morda nikoli niste pomislili. Ena rešitev je priprta pečica

A.L.
06.06.2022 12:00

Hrana se je podražila že lani, napovedane pa so že nove podražitve, ne le hrane, ampak tudi drugih nujnih dobrin, ki bodo še dodatno prizadele potrošnike. Na ZPS so zato pripravili nekaj nasvetov, kako kljub temu prihraniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Covid-19 je močno spremenil nakupne navade potrošnikov, spremenjene razmere so jih prisilile k bolj premišljenemu nakupovanju. Nakupov je bilo manj, a so bili večji. Številni so se odločili za spletno nakupovanje, pravijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Statistika kaže, da od leta 2014, ko smo v Sloveniji začeli spremljati količino odpadne hrane, vsako leto zavržemo več hrane. Z načrtovanjem obrokov, vnaprej pripravljenimi jedilniki in načrtnim nakupovanjem le tistih sestavin, ki jih potrebujete, boste ne le prihranili, ampak imeli manj zavržene hrane, oblikovali boste tudi bolj zdrave prehranske navade. 

Višanje cen je tudi priložnost, da preverite, ali obstajajo kakovostne, a cenejše alternative izdelkom, po katerih radi posegate. Primerjalni testi pogosto razkrijejo, da ne cena ne znamka nista vedno merilo kakovosti. 

Odprta pečica lahko ogreje prostor

Na ZPS svetujejo, da se po večje nakupe prehrambnih izdelkov vedno odpravite z nakupovalnim seznamom. Ne pustite se zavesti impulzivnim nakupom samo zato, ker so izdelki v akciji. Z doma sestavljenim nakupovalnim listkom okvirno načrtujete tudi prihodnje obroke in potrebne sestavine zanje. Pomembno je tudi, da preberete deklaracijo in spremljate živila, ki so tik pred iztekom roka uporabe. 

Obstaja še več načinov, kako prihraniti, a nanje morda nikoli niste pomislili. Na ZPS svetujejo, da ne izbirate predpakiranih prehrambnih izdelkov, na primer mesa, ki so praviloma dražji kot postrežni. Pri tem ne gre zanemariti tudi odvečne embalaže in odpadkov. Nekaj denarja vam lahko prihranijo tudi domače kuharske spretnosti, ki ste jih usvojili v letih kuhanja. Tako se lahko na primer lotite izdelave domače ribane kaše za juho, domače vegete ali bezgovega sirupa. Med kuhanjem na lonec vedno namestite pokrovko. Prihranki energije so lahko znatni.

Na ZPS kot enega od nasvetov omenjajo tudi, da pečico izklopite pet minut pred koncem pečenja. S tem najbolje izkoristite energijo, ki je znotraj pečice. Ko hrano vzamete iz pečice, vratca pustite priprta (in ne zaprta), da toplota, ki izhaja iz pečice, posredno ogreje še prostor. Tako v hladnem delu leta prihranite pri stroških ogrevanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta