Občina Tržič in Marles s podpisom pogodbe otvorila projekt razširitve OŠ Križe

. .
24.10.2024 10:44

Občina Tržič in podjetje Marles najavljata začetek projekta razširitve Osnovne šole Križe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Občine Tržič Peter Miklič in direktor Marlesa, Tadej Gosak, ob podpisu pogodbe.

Projekt obsega 2.955 m² in je vreden 6.891.368,30 EUR z DDV. Projekt obsega prizidavo šolskega objekta na zahodni strani severnega krila ter odstranitev obstoječega južnega krila in gradnjo novega, večjega južnega krila na istem mestu. S to investicijo bo lokalna skupnost pridobila sodobne in trajnostno naravnane šolske prostore, ki bodo izpolnjevali visoke okoljske standarde.

Na javnem razpisu izbran izvajalec projekta je podjetje Marles, vodilni slovenski proizvajalec lesenih montažnih objektov, ki se uveljavlja s trajnostnim pristopom v gradnji energetsko učinkovitih objektov. Gradnja bo izvedena po Marlesovem sistemu trajnostne lesene montažne gradnje, ki zagotavlja energetsko učinkovitost, hitro izvedbo in minimalen vpliv na okolje. Pri gradnji bodo uporabljeni predvsem naravni materiali, zlasti les, ki zaradi svoje trajnosti in nizkega ogljičnega odtisa velja za trajnostno izbiro.

Zavezanost trajnostnemu razvoju

Občina Tržič si prizadeva za trajnostni razvoj in okolju prijazne projekte, kar potrjuje tudi ta investicija. Župan Občine Tržič Peter Miklič je ob najavi projekta izrazil zadovoljstvo in ponos nad pomembno pridobitvijo za lokalno skupnost. Poudaril je, da bo novi prizidek k Osnovni šoli Križe bistveno prispeval k izboljšanju pogojev za izobraževanje in varstvo otrok in omogočil prijaznejše šolsko in vzgojno okolje za otroke ter olajšal delo učiteljem, vzgojiteljem in ostalemu osebju v vrtcu in šoli. Dodal je, da gre za investicijo, ki ne bo le zadostila trenutnim potrebam šole in vrtca, temveč bo tudi dolgoročno pripomogla k trajnostnemu razvoju občine. »Ponosni smo, da bomo v sodelovanju z Marlesom izboljšali pogoje za izobraževanje, bivanje in varnost naših mladih in hkrati uresničevali naše okoljske zaveze, ki so ključne za prihodnost naše skupnosti.«

Direktor Marlesa, Tadej Gosak, je dodal: »Z našo inovativno montažno gradnjo dokazujemo, da se okoljska odgovornost in visoka kakovost gradnje lahko združita. Veseli smo, da smo del tega pomembnega projekta, ki bo koristil lokalni skupnosti v občini Tržič in prispeval k trajnostnemu razvoju.«

Marles že vrsto let postavlja standarde na področju trajnostne gradnje. Njihove energetsko učinkovite rešitve iz naravnih materialov zmanjšujejo negativne vplive na okolje. »Z razširitvijo Osnovne šole Križe še naprej uresničujemo našo zavezo trajnosti in verjamemo, da mora vsak korak v gradbeni industriji prispevati k boljši prihodnosti,« je še poudaril Gosak.

Projekt z dolgoročnim pozitivnim učinkom

Gradnja prizidka bo potekala v skladu z najvišjimi okoljskimi standardi, kar je bilo eno od pomembnih meril pri izboru izvajalca. Uporaba lesa in drugih naravnih materialov ne bo le zmanjšala ogljičnega odtisa, temveč bo izboljšala energetsko učinkovitost objekta, kar bo pripomoglo k nižjim stroškom obratovanja. Prizidek bo zagotovil večjo kapaciteto šole, sodobnejše učne prostore in boljše pogoje za učence, s čimer se bo izboljšalo tudi izobraževalno okolje. Gradnja bo predvidoma zaključena do konca leta 2026  s čimer bo šola pridobila štiri učilnice in dva kabineta za osnovno šolo ter štiri igralnice s pripadajočimi sanitarnimi prostori za vrtec. Južno krilo bo vključevalo šest učilnic, kabinete, sanitarne prostore, pisarne, šolsko knjižnico ter večnamenski prostor za vrtec. Hitra in učinkovita izvedba bo zmanjšala motnje za šolske dejavnosti in lokalno skupnost ter prispevala k trajnostnemu razvoju mestne občine Tržič.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.